Ihon ihmevitamiini: A-vitamiini korjaa ihoa ja auttaa akneen
Kauneus
Ihon ihmevitamiini: A-vitamiini korjaa ihoa ja auttaa akneen
Uusi A-vitamiinin muoto lupaa jarruttaa ikääntymistä entisiä tehokkaammin.
Teksti

Kuvat

11.4.2018
 |
Kauneus ja Terveys

A-vitamiini tehoaa moniin ihopulmiin. Minkä ikäisenä käyttö kannattaa aloittaa ja miten?

Tehokkaimpiin ­A-­vitamiini­johdannaisiin kuuluu markkinoille tullut retinyyli­retinoaatti (retinyl retinoate). Siinä yhdistyvät retinolin ja reseptillä myytävän ­retinoiinihapon hyvät puolet.

Retinyyliretinoaatti on valmistajansa mukaan kahdeksan kertaa tehokkaampi kuin ­retinoli, mutta se ei ärsytä ihoa kuten retinoli tai retinoiinihappo. Uutta muotoa voi käyttää päivällä: se ei menetä tehoaan päivänvalossa.

Kosmetiikassa sitä saa käyttää vain brittiläinen Medik8-ihonhoitosarja. Samankaltaisia ominaisuuksia on myös retinyylipropionaatilla ja -linoleaatilla.

Toinen tehokas muoto on retinoli, jota käytetään kaupan kosmetiikassa 0,1–1 prosentin pitoisuuksina. Se tehoaa sekä akneen että ryppyihin. Retinolia kannattaa käyttää iltaisin, sillä sen teho katoaa päivänvalossa. Suurina pitoisuuksina se myös herkistää UV-säteilylle.  

A-vitamiini sopii myös päivään

Päivävoiteiden A-vitamiini on usein retinyyliasetaattia tai -palmitaattia. Ravinnosta saatu A-vitamiinikin varastoituu ihoon palmitaattina.

Mietona pidetyllä palmitaatilla on hyötynsä. Iho tunnistaa sille luonnollisen muodon ja muuttaa sen tretioniiniksi. Tämä edellyttää, että palmitaattia käytetään päivittäin riittävän suurina pitoisuuksina. Silloin se myös suojaa ihoa ja antaa aurinkosuojakertoimen 20.

Mietoja muotoja voi käyttää päivällä. Ne sopivat nuorille ja herkkäihoisille sekä ihon totuttamiseen vahvempaan A-vitamiiniin.

Reseptillä myydään retinoiinihappo eli tretioniinivoidetta, jota käytetään ikämuutoksiin. Akneen määrätään reseptillä isotretioniinia (Roaccutan), joka hillitsee talintuontantoa.

Varaudu A-vitamiinin sivuvaikutuksiin

A-vitamiini voi ärsyttää ihoa, kunnes se tottuu. Iho kannattaa siedättää pikku­hiljaa.

Palmitaatista ja retinolista voi tulla punoitusta ja näppylöitä. Iho saattaa kuivua ja kiristää. Kyseessä ei ole allerginen tai muuten haitallinen reaktio. Moni kuitenkin säikähtää ikäviä oireita ja jättää käytön kesken – eikä saa hyötyjä.

Kun aloittaa reseptillä myytävän retinoiinihappovoiteen käytön, iho voi ärtyä ja hilseillä sekä herkistyä auringolle. 

Tablettina syötävä aknelääke isotretioniini saattaa kuivattaa ihoa ja limakalvoja.

A-vitamiinikosmetiikan käyttö on hyvä lopettaa raskauden ja imetyksen ajaksi.

Reseptillä myytävä isotretioniini voi aiheuttaa sikiölle epämuodostumia. Siksi sitä ei saa käyttää, jos on raskaana tai suunnittelee sitä.

Aloita A-vitamiinin käyttö ajoissa

Mitä nuorempi iho, sitä miedompaa A-vitamiinia kannattaa käyttää.

Parikymppisenä palmitaattia tarvitaan ihon rakenteen ylläpitoon ja veltostumisen ehkäisyyn.

Kolmekymppisenä kannattaa alkaa torjua ryppyjä. Silloin voi käyttää myös retinolia. Sitä voi käyttää jo teini-iässä, jos kärsii aknesta. Muuten retinolista ei saa hyötyä niin nuorena.

Nelikymppisenä ja siitä eteenpäin tehokasta A-­vitamiinia on hyvä käyttää säännöllisesti.

Tuloksia kuukausissa

A-vitamiini uudistaa ihoa sisältä ulospäin. Retinolilla luvataan tuloksia muutamassa viikossa.

Retinyyliretinoaatin sanotaan vaikuttavan kahdessa kuukaudessa. Ensimmäiseksi tasoittuu ihon väri.

Isompia muutoksia huomaa puolen vuoden käytön jälkeen. Ihosta tulee pehmeämpi ja rypyt silottuvat. Kosteuspitoisuus paranee ja mahdolliset arvet tasoittuvat.

A-vitamiini ei kuivata ihoa

Seerumi imeytyy parhaiten, mutta voiteellakin saa hyviä tuloksia.

Koostumusta tärkeämpää on, ettei A-vitamiinikosmetiikassa ole hajusteita eikä väriaineita. Niillä yritetään usein peittää sitä, että vitamiini voi hajota käytön ja säilytyksen aikana. Kun valmistaja on lisännyt tuotteeseen hajustetta ja väriainetta, käyttäjä ei huomaa, että tuote muuttuu.

Käyttääpä A-vitamiinia seerumina tai voiteena, ihoa pitää kosteuttaa runsaasti.

Vastoin yleistä luuloa A-vitamiini ei kuivata ihoa, mutta voimakas uudistuminen voi aiheuttaa pinnan hilseilyä. Samasta syystä aurinkosuoja on tarpeen – myös talvella.

Vitamiinikosmetiikka pakataan usein värilliseen lasipulloon tai ilmatiiviiseen pumppupulloon, sillä se hapettuu herkästi.

Esimerkiksi retinolin teho säilyy ilmatiiviissä pumppupullossa vain pari kuukautta valmistuksesta, joten tuote kannattaa käyttää siinä ajassa.

A-vitamiinista kannattaa valita stabiili eli vakaa muoto. Se kestää kosketusta hapen ja valon kanssa hieman paremmin.

Asiantuntijat: Environ-sarjan maahantuoja Minna Heikkilä/­Vitamion, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen/Terveys­talo Jyväskylä ja Medik8-sarjan tuotepäällikkö-kouluttaja Anne Parkkinen/Me Treatments.

Kommentoi +