Hyvästi lähmäinen tukka ja ikuinen sotkunuttura! 10 vinkkiä, joilla edessä on vain hyviä hiuspäiviä
hiustenhoito
Hyvästi lähmäinen tukka ja ikuinen sotkunuttura! 10 vinkkiä, joilla edessä on vain hyviä hiuspäiviä
Kolmen kampauksen taktiikka, joka päivä puhtaanoloinen tukka ja parhaat tuotteet hiusongelmiin. Kampaajat neuvovat, miten jokainen päivä on hyvä hiuspäivä.
Teksti

Kuvat
,

7.12.2022
 |
Trendi

Miten tukka olisi aina hyvin? Kuinka ei menisi hermo kiharoihin, harmaisiin, rasvaiseen tukkaan tai päiviin, kun tukka ei asetu? Kampaajat kertovat parhaat niksinsä.

1. Sama pää kesät talvet

Mitä jos kihara tukkasi ei olisikaan rasittava hamppu vaan ihana pörrö? Piikkisuorat hiukset olisivat ärsyttävien liukkaiden haituvien sijaan upean elegantit? Ensimmäinen askel parempiin hiuspäiviin voi olla yksinkertaisesti se, että hyväksyt tukkasi sellaisena kuin se on. Mitään muuttamatta, mitään siihen lisäämättä.

”Luonnollisuus on suuri hiustrendi juuri nyt”, kampaaja Tiia Varjokunnas-Mustonen sanoo.

Kun hänen tuoliinsa istunut näyttää julkkiksen kuvaa, Varjokunnas-Mustonen peittää kuvasta kasvot. Haluatko oikeasti Jennifer Lopezin tukan, vai näyttää oikeastaan häneltä ylipäätään, hän kysyy. Usein kyse on vaikutuksesta, miltä hiukset saavat kasvot näyttämään.

”On turha leikata esimerkiksi piikkisuoria hiuksia taipuisten hiusten malliin. Sen sijaan niille sopii upeasti skarppi polkka tai lyhyt pixie-tukka.”

”Harmaiden peittämisessä on tapahtunut selkeä muutos. Nyt ei peittovärjätä vaan jopa korostetaan.”
Krista Korjus

2. Harmaa on uusi musta

Mitä et voi peittää, korosta. Pätee varsinkin harmaisiin. Moni nappaa kylmän harmaanvaalean purkista, joten jos tukassasi on sitä luonnostaan, miksi värjätä se piiloon!

”Harmaiden peittämisessä on tapahtunut selkeä muutos. Nyt ei peittovärjätä vaan jopa korostetaan. Kaikki lähtee siitä, että saa käännettyä oman ajatusmaailmansa”, kampaaja Krista Korjus sanoo.

Harmaisiin kannattaa suhtautua kuin raitoihin: niiden kaveriksi voi tehdä sävytyksen tai raitoja. Auttaa varsinkin välivaiheisiin, jos on jo värjännyt harmaat piiloon ja haluaa nyt kasvattaa esiin oman, harmaan värin.

3. Kerros kerrokselta

Joskus jatkuva huono hiuspäivä johtuu siitä, että tasapaksu leikkaus tekee hiuksista raskaat eikä tukka jaksa nousta.

”Nyt hiuksiin tehdään taas kerrostuksia, ja se onkin hyvä tapa keventää tukkaa ja saada siihen uutta ilmettä. Moni ajattelee, että kerrostus on yhtä kuin Frendien Rachelin tukka, mutta kerrostuksenkin voi tehdä monella tavalla: vaikka vain etuosaa tai päällisosaa kerrostamalla. Kiva esimerkki kerrostuksesta on Sabina Särkän tukka”, Varjokunnas-Mustonen sanoo.

Rohkeimmat kokeilevat kasarihenkistä shag-kerrostusta tai wolf cut -kerrostusta, jossa tukkaa on enemmän päälaella, hän vinkkaa.

”Pesuvälin pidentämisestä tuli yhdessä vaiheessa kuin ideologia, asia, joka piti suorittaa. Sanottiin, että minun hiuspohjanipa kestää viikon pesemättä! Mutta ei pitkä pesuväli ole mikään ihanne.”
Tiia Varjokunnas-Mustonen

4. Pese lika pois

Kun pää on likainen, se pitää pestä. Se, tuleeko raja vastaan yhden vai kolmen päivän kohdalla, on yksilöllistä.

”Pesurytmiin vaikuttaa esimerkiksi se, urheileeko tai hikoileeko paljon. Myös ihotyyppi vaikuttaa”, Korjus sanoo.

Hiustenpesu pari kertaa viikossa on ideaali varsinkin käsitellyissä hiuksissa, sanovat kampaajat. Jos hiukset pesee liian usein, väri kuluu turhan nopeasti.

”Puhun yhden ekstrapäivän puolesta, jottei turhaan kuluta väriä, varsinkin jos kyse on vaalean pastillisesta väristä tai voimakkaammasta sävystä”, Korjus sanoo.

Vaikka useimpien tukka ei vaadi jokapäiväistä pesua, pesuvälin venyttäminen ei ole itseisarvo, sanoo Varjokunnas-Mustonen.

Jos innostut kolmen kampauksen taktiikasta, hanki kasa pinnejä. Niillä teet toisena päivänä näyttävän pinnikampauksen.

”Liian pitkä pesuväli ei ole tervettä hiuspohjalle. Pesuvälin pidentämisestä tuli yhdessä vaiheessa kuin ideologia, asia, joka piti suorittaa. Sanottiin, että minun hiuspohjanipa kestää viikon pesemättä! Mutta ei pitkä pesuväli ole mikään ihanne.”

Jos hiuspohja on tosi rasvoittuva, sille kannattaa hommata rasvaisen hiuspohjan tuotteet. Syväpuhdistava sampoo pesee jatkuvassa käytössä jo liiaksi. Jos käsiteltyä tukkaa on pakko pestä päivittäin esimerkiksi treenaamisen ja hikoilun takia, valitse hellävaraiset tuotteet.

Varjokunnas-Mustonen on huomannut, että moni pesee hiukset hieman huolimattomasti. Kun korvien päällinen ja takaraivo jää pesemättä ja huuhtelu on vielä hutaisten tehty, tukka tuntuu tahmaiselta kuivuttuaan. Joskus tuplapesukin on paikallaan: pese ensin pienellä määrällä sampoota, huuhtele ja toista. Lopuksi huolellinen huuhtelu, tarvittaessa pää alaspäin.

Korjus vinkkaa kiinnittämään huomiota myös siihen, mihin vuorokaudenaikaan hiuksensa pesee.

”Kun hiukset pesee ja föönaa aamulla, ne pysyvät ilmavina pari päivää, ja hiuksia ei tarvitse olla heti pesemässä. Illalla pesty tukka on länässä yhdestä ja pystyssä toisesta kohtaa.”

Nimenomaan föönaus on kuohkean tukan salaisuus. Lisää buustia saa, kun tukkaan levittää muotovaahtoa – joka onkin tehnyt näyttävän paluun kylppärinhyllyille.

Kuivasampoo on vain hätävara. Siihen kannattaa suhtautua kuin peitevoiteeseen läikikkäällä iholla: se peittää tukan likaisuuden, ei korjaa sitä.

”Kuivasampoolla ei pitäisikään korvata hiusten pesemistä.

Syväpuhdistava sampoo sopii rasvoittuvalle hiuspohjalle ja kosteuttaa hiusten pituuksia. Bain Divalent Balancing Shampoo 25,50 e/250 ml, Kérastase. Kun haluat kuohkean tukan, kokeile muotovaahtoa. Hajusteeton versio antaa kiiltoa ja ilmavuutta. Sensitive-muotovaahto 3,99 e, Herbina. Tekstuurisuihke tuuheuttaa ja raikastaa hiukset. Oribe Signature Dry Texturizing Spray 52,90 e, Oribe. Kerran viikossa käytettävä syväpuhdistava sampoo poistaa hiuksista tuotekertymiä ja metalleja. Peptide Prep -detox sampoo 43,90 e/250 ml, K18.

5. Kolmen kampauksen taktiikka

Kenen tukka muka pysyy puhtaan kuohkeana kolme päivää? Ei pysykään – siksi ovat olemassa markettien asusteosastot ja hiuskoristeet.

Varjokunnas-Mustonen ajattelee kampauksia kolmen päivän jaksoissa. Hiustenpesupäivänä hän jättää puolipitkät hiuksensa auki ja tekee niihin laineita muotoiluraudalla.

Toisena päivänä tukka on likaisempi, joten hän turvautuu pantoihin ja pinneihin. Kolmantena päivänä selvästi jo rasvoittuneet hiukset on kiva sutaista mutsinutturalle, mutta kiharoiden jäänteet auttavat yhä kampauksessa.

”Lyhyen tukan voivat pelastaa pinnit, joilla hiukset saa sliipattua päätä myöten sivuilta. Kannattaa myös hyödyntää bandana-huivit ja pannat”, hän vinkkaa.

Korjus suosii hieman likaisessa tukassa esimerkiksi wet lookia, eli sliippaa hiukset taaksepäin. Siinä hiusten likaisuus ei haittaa vaan vain parantaa kampausta.

”Paljon muotoilutuotteita vaativat kampaukset ovat parhaita viimeisenä päivänä myös siksi, että tukka kannattaa pestä pian.”

Kokeile ponnarilettiä pitkään tukkaan: tukka ponnarille, latva letille, uusi ponnari.

6. Uudet kampaukset

Aina sama sotkunuttura? Sen voi tehdä monella eri tavalla. Ideoita löytää Instagramista ja Pinterestistä: kokeile esimerkiksi hakusanoja hairbun ja hairtutorial. Tai kieputa hiukset niskaan solmuun.

Jos hiuksissa on hiemankin pituutta, kokeile Varjokunnas-Mustosen festareilla koeajamaa kampausta: Tee reilu sivujakaus. Tee puolelle, jolla on vähemmän hiuksia, pieni ponnari. Paina reikä sormilla ponnarin yläpuolelle, pujota ponnarin latvat siitä läpi ja kiristä. Pöyhi ja kiharra tarvittaessa hiusten toista, runsaampaa osiota.

Korjus vinkkaa ikuista ponnarityttöä kokeilemaan lettiä. Ranskanletti on monelle haastava, mutta yhtä ihana on ponnariletti: tukka ponnarille, latva letille ja uusi ponnari. Eri päivinä se voi olla löysä ja rento, vuoroin tiukka ja sliipattu.

Vaalennettua tukkaa on hyvä hoitaa kosteuttavilla ja rakennepaikkaavilla tuotteilla. Care Blonde Savior -sampoo 26,50 e, Keune. Inhoatko sinäkin pantapäänsärkyä? Tätä hiuspantaa voi taivutella mielensä mukaan, eikä se paina korvien takaa. Hiuspanta 13,90 e, Invisibobble. Vauvahiuksia ohimoilla? Sudi ne ripsivärimäisellä harjalla ponnarin sekaan tai kampaa kohti ohimoita. Flyaway & Brow Control -viimeistelytikku 17,90 e, Answr. Voidemainen suihke, joka hoitaa erityisesti hauraita ja käsiteltyjä hiuksia. Happy Campers -hoitosuihke 31,50 e, Evo.

7. Oma väri mutta parempi

Yhä useampi pyytää hiuksiinsa pehmeän luonnollisen värjäyksen tai raitoja. Natural better -ajattelu onkin helppohoitoiset hiukset haluavan valinta.

Harvoin kampaajalla käyvälle yksi vaihtoehto on tupeerausraidat. Niitä tehdessä kampaaja tupeeraa hiusten tyveä kammalla ja lopputuloksena raidat, jotka eivät erotu hiuksista selkeinä palkkeina. Silloin hiuksia ei tarvitse värjätä niin usein.

Toinen vaihtoehto on värjätä vain latvoja niin, ettei saumakohta erotu selkeästi.

”Aina kun hiuksia muokataan niiden luonnollista väriä vastaan, hiukset vaativat enemmän työtä ja ylläpitoa. Minulla on esimerkiksi luonnostani mustat hiukset, mutta nyt haluan niiden olevan oranssit. Se on vaatinut paljon vaalennuksia ja värin ylläpitoa kotona”, Korjus sanoo.

8. Järkeä tuotevalikoimaan

Marketin sampoovalikoima voi lamauttaa. Tuotteilla ei voi pilata hiuksiaan, Varjokunnas-Mustonen lohduttaa. Hiukset ovat valmiiksi kuollutta keratiinia, eikä niistä saa terveitä, vaikka pullo niin lupaisi.

Oikeat tuotteet kuitenkin helpottavat hiusten käsittelyä ja saavat ne taipumaan tai suoristumaan, kuten haluat.

Jos hiuspohjassa on ongelmia, sampoo kannattaa valita sen mukaan, hoitoaine hiusten latvojen kunnon mukaan. Jos hiuspohja on terve, sampookin valitaan hiuslaadun mukaan: esimerkiksi käsitellyille ja kiharoille on omia sampoitaan.

Lyhyt tukka tarvitsee sampoon ja poishuuhdeltavan hoitoaineen. Jos hiukset ulottuvat yli korvien, lisäksi kaapissa on hyvä olla jätettävä hoitoaine. Suihkutettava hoitoaine on kevyt, voidemaiset hoitavampia.

”Sampoota ja hoitoainetta valitessa kannattaa myös miettiä, millaiset hiuksistaan haluaa. Toiset esimerkiksi haluavat karhean beach-tukan, eivätkä siksi halua tosi kosteuttavia tuotteita.”

Korjus on huomannut, että usein ongelmana eivät ole väärät tuotteet, vaan se, ettei kaappiin hankittuja tuotteita muisteta tai osata käyttää.

”Laita jätettävä hoitoaine sellaiseen paikkaan, että muistat levittää sitä aina suihkun jälkeen.”

”Nykyisin luonnonkiharoille on paljon omia tuotteita. Hiusten hyvät puolet halutaan tuoda esiin.”
Krista Korjus

9. Kihara on ihana

Kun Korjus valmistui kampaajaksi vuonna 2006, luonnonkiharoita ei suosittu ja laineikkaat hiukset föönattiin suoriksi. Nyt kiharat ovat suorastaan muodissa, ja niitä halutaan hoitaa. Ihanaa!

”Nykyisin luonnonkiharoille on paljon omia tuotteita. Hiusten hyvät puolet halutaan tuoda esiin.”

Korjus sai muutama vuosi sitten asiakkaakseen viisikymppisen naisen, joka oli aina suoristanut tukkansa. Hänestä hiuksista tuli muuten pörröiset. Kun Korjus päästi kiharat valloilleen oikeilla tuotteilla, asiakas ihastui niihin.

”Kiharat tarvitsevat kosteutusta huomattavasti enemmän: koska hiukset ovat huokoisia, niistä tulee muuten helposti pörröiset. Kiharoita ei kannata myöskään harjata vaan käyttää harvapiikkistä kampaa”, Korjus sanoo.

Varjokunnas-Mustonen vinkkaa, että kiharoita kannattaa pestä sulfaatittomilla sampoilla. Silloin sampoo ei silota hiuksia suoriksi vaan säilyttää kikkarat.

Hoitava muotoilutuote ehkäisee pörröisyyttä, kosteuttaa ja antaa keskivahvan pidon. Curl Get Oil -kiharaöljy 28 e, Davines. Kotimainen uusi tuotesarja on kampaajien kehittämä. Perfect Care -kosteuttava ja selvittävä hoitoaine 24,90 e, Art Beauty. Hiuspohjaharja kuorii ja hieroo päänahkaa, mikä auttaa särkyihin ja syväpuhdistaa. Exfoliating Scalp Massager 14,90 e, Continu. Scalp.Spa Treatment -vaahtoava hoitonaamio rauhoittaa ja puhdistaa rasvoittuvaa ja herkkää hiuspohjaa. 34,90 e, Kevin.Murphy

10. Huoltopäivä

Milloin viimeksi puhdistit suoristusrautasi ja hiusharjasi? Niinpä.

Likainen suoritusrauta ei liu’u yhtä hyvin. Tahmainen harja taas levittää likaa hiuksiin eikä likainen pyöröharja taivuta hiuksia enää föönatessa, sillä paksu hius- ja pölykerros harjassa estää harjan kuumenemisen.

Varjokunnas-Mustonen neuvoo tekemään puhdistuksen näin: Lämmitä suoristusrautaa hieman, jotta lika alkaa irrota. Ota sitten töpseli pois seinästä ja anna raudan viilentyä. Puhdista raudan pinnat pyyhkeellä, joka on kastettu fairy-veteen. Kuivaa lopuksi varovasti froteepyyhkeellä.

Hiusharja kannattaa laittaa likoamaan ensin fairy-veteen ja putsata se sitten tiskiharjalla.

+ 11. Hemmotteluhetki

Hoi ahkerat muotoilutuotteiden ja kuivasampoiden käyttäjät: aika tutustua syväpuhdistavaan sampooseen ja päänahan kuorinta-aineeseen. Nykyisin on myös saatavilla hiuspohjaa kuorivia harjoja.

Hoidon voi pyytää myös kampaamossa. Keunen uutuushoidossa hiuspohja kuoritaan huolellisesti. Bonuksena päälle saa superrentouttavan päänahan hieronnan. Kuorinta poistaa muotoilutuotteiden jäämiä hiuspohjasta, jolloin tukka pääsee nousemaan taas kohti korkeuksia.

Keune Care Derma Peeling -hiuspohjankuorintahoito, alk. 20 e kampaamoissa.

Haastateltavat

Krista Korjus on parturi-kampaaja ja Evon värikouluttaja. Hän työskentelee Helsingissä Myfcknfab-kampaamossa ja Järvenpäässä Kauneusstudiofab-kampaamossa.
Tiia Varjokunnas-Mustonen on parturi-kampaaja ja työskentelee Salon Rinissä Keravalla. Hän opiskelee hiusalan erikoisammattitutkintoa.

Juttu on julkaistu Trendissä 8/2022.

Kommentoi +