Vaaleat raidat voivat olla ratkaisu sinunkin hiuspulmiisi – tästä syystä vaalennus kannattaa ja näin varaudut muutokseen
Kauneus
Vaaleat raidat voivat olla ratkaisu sinunkin hiuspulmiisi – tästä syystä vaalennus kannattaa ja näin varaudut muutokseen
Yhä useampi ottaa hiuksiinsa vaaleat raidat. Toimittaja Riikka Väänänen kertoo, miksi värinvaihto kannatti ja mitä tehdä, jos vaalennetun tukan kunnosta saa harmaita hiuksia.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 13.9.2021
Kauneus ja Terveys

Kun täytin kolmekymmentä, löysin ensimmäiset harmaani. Aluksi nypin yksittäisiä suortuvia pois, mutta aika nopeasti tajusin, että jos jatkaisin nyppimistä samaa tahtia, minusta tulisi pian kalju. En ollut kuitenkaan vielä valmis harmaatukkaiseksi. En ole vieläkään.

Melko pian kävi selväksi, että paras ratkaisu harmaiden peittämiseen olisi luopua tummasta hiusväristäni. Hiusteni kasvuvauhti on niin ripeä, että harmaan tyven piilottaminen tummilla sävyillä veisi liikaa aikaa ja rahaa. Aikani pohdittuani minusta tuli blondi, kuten monesta muustakin nykyään.

Vaaleat hiukset ovat nyt muodikkaammat kuin koskaan – ja lähinnä siis raidoitetut vaaleat. Harva enää haluaa tyvestä latvaan blondattua vaaleaa kypärää. Mutta miksi vaaleat raidat ovat nyt nosteessa?

Keskusteltuani aiheesta useiden kampaajien kanssa olen tullut siihen tulokseen, että maailmanlaajuisella pandemialla on tässäkin asiassa näppinsä pelissä.

Hunajaa, kesäblondi vai sieniä?

Korona opetti, että koskaan ei voi olla varma, milloin seuraavan kerran pääsee kampaajalle. Raidoitus on paras keino pidentää hiusten ­värjäysväliä.

Ilmiö näkyy täällä Suomessa kuin maailmallakin. Ja syy raidoituksen suosioon on sama, jonka vuoksi minäkin aikanaan päädyin vaaleaksi. Tyvikasvu.

Varmaan osittain juuri pandemian vuoksi kaikenlainen laittamattomuus ja luonnollisuus (”undone”-ilme) ovat nyt kuuminta hottia. Samoin pitkäksi venähtänyt tyvikasvu.

– Vahvimpana trendinä ovat luonnolliset, kuin auringossa vaalentuneet kesäblondit, ihon­sävystä riippuen joko viileänä tai lämpimänä, kertoo vaalennuksiin erikoistuneen kampaamon Gyylin omistaja ja vaalennus­kouluttaja Inka Gyyli.

Sävyissä riittää valinnanvaraa. Nyt tehdään niin hunajaisia lämpimänvaaleita blondauksia, viileän vaaleita sävyjä kuin herkkusienen sävyisiä (”mushroom blond”) raidoituksia. Herkkusieninimitys tulee siitä, että ”sieni­blondin” päässä on yhtä aikaa kylmiä ja lämpimiä raitoja. Sävyn suosio on helposti selitettävissä.

Kun päässä on lämmintä ja viileää sekaisin, ei tarvitse miettiä, mikä sävy sopii parhaiten omalle iholle. Siinä missä kylmät sävyt sopivat vaalea- ja punaihoisille ja lämpimät sävyt oliivi-ihoisille, yhdistelmä käy jokaiselle. Molempia sävyjä on hiuksissa usein luonnostaankin.

Tumma vaalenee paremmin

Hiusten vaalennus on kaikista haastavin tapa muuttaa hiusväriä, myös kokeneelle kampaajalle.

– Tutunkin asiakkaan hiukset on arvioitava joka kerta uudelleen, sanoo kampaaja ja väriekspertti Maija Kaunisto Salon Bella Pelosta.

Raidoituksessa ei oikeastaan edes värjätä hiuksia, vaan siinä pilkotaan hiusten sisältämiä värimolekyyliketjuja.

Ensin hajoaa hiusten tummuuden aiheuttava melaniini eli eumelaniini ja vasta sen jälkeen feomelaniini, joka tekee tukasta vaalean tai punaisen. Jälkimmäisen molekyyliketjut eivät aina pilkkoudu täysin ollenkaan.

Mitä vaaleampi tukka, sitä hitaampaa ja työläämpää vaalentaminen siis on, toisin kuin äkkiseltään luulisi. Tuon feomelaniinin syytä on myös se, että hiukset eivät aina vaalene tarpeeksi ja se, että ne alkavat kellertyä.

Raidoitus on yleensä vain pohjatyö. Sen päälle tehdään vasta se lopullinen, haluttu sävy kevytvärillä. Siksi vaalennus kannattaisikin jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Raidoilla saa hiusväriin eloa, syvyyttä, valoa ja varjoja, aivan kuten meikillä kasvoille. Samalla tavalla toimivat kasvoja kehystävät, muuta tukkaa vaaleammat suortuvat. Näitä trendisuortuvia kutsutaan nimellä ”money piece”, ja ne toimivat kuin valokynä eli tuovat kasvoille valoa. Rahaan viittaava nimi kertoo, että vaikutelma uhkuu glamoröösiä tyyliä.

Raidoitus ei ole vain vaaleiden juttu. Kun tummiin hiuksiin tehdään raitoja, saadaan niissäkin esiin eri vivahteita.

Nyt bruneteille tehdään 1990-luvulta tuttua palkkiraitaa. Palkit voivat olla jopa usean sormen levyisiä, muutaman asteen muuta hiusväriä vaaleampia osioita.

Nuoret taas suosivat ”reverse balayage” -värjäystekniikkaa, jossa vaaleisiin hiuksiin tehdään tummia raitoja vapaalla kädellä foliolappujen sijaan.

Foliolaput eivät ole silti katomassa mihinkään. Lopputulos on niillä kirkkaampi kuin vapaalla kädellä sutiessa.

– Teknisesti taitavat värjääjät yhdistelevät molempia tekniikoita, Maija Kaunisto kertoo.

Vaalennustapa valikoituu sen mukaan, tavoitellaanko koko pään vaaleaa vai luonnollista jälkeä.

Apua, mitä tukalleni tapahtuu?

Minun hiuksiani on nyt raidoitettu neljä vuotta, ja ne alkavat olla jo niin puhki raidoitetut, että katkeilevat itsekseen.

Siksi kampaajani Rami Luusua Hiushuone Ihanasta on jo pitkään yrittänyt vakuuttaa minua siirtymisestä polkkatukkaan ja paluusta tummaan hiusväriin.

En halua palata tummaan väriin tai leikata polkkaa.Siksi Rami on vaihtanut vaalennuksessa käytettävän hapetteen aiempaa laimeampaan. Tukkani ei yksinkertaisesti enää kestä vahvaa hapetetta. Käytännössä muutos tarkoittaa yhä pidempää istuskelua foliot päässä.

– Hätäilemällä ei synny hyvä tulos, sanoo Rami, ja sekä Inka että Maija komppaavat häntä.

Vaalennuksessa ei muutenkaan saa kiirehtiä. Yleisin vaalentajan moka on se, että pesupaikalle lähdetään jo ennen kuin hiukset ovat ehtineet vaalentua tarpeeksi.

Vaihtele hoitoa ja muotoile sokerilla

Miten vaalennettuja hiuksia sitten tulisi hoitaa, jotta ne eivät haurastuisi?

– Heti vaalennuksen jälkeen unohda kireät poninhännät, lämpökäsittelyt ja jopa kuuma vesi, Inka neuvoo.

Aika moni sortuu pesemään hiuksiaan vimmaisesti hopeasampoolla, jotta pitäisi keltaisuuden kurissa. Kerta viikossa riittää. Sininen pigmentti tekee jatkuvassa käytössä tukan väristä samean, jopa tunkkaisen.

Jos pitäisi antaa yleispätevä hoito-ohje raidoitetulle tukalle, se olisi: Pese hiukset kerran viikossa sinistä tai violettia pigmenttiä sisältävällä sampoolla – tai kirkasta ja puhdista väri hellävaraisella syväpuhdistavalla sampoolla. Levitä pesun jälkeen sävynaamio. Muulloin vuorottele korjaavien ja kosteuttavien tuotteiden välillä.

Jos hiuksesi ovat todella kuivat, korvaa poishuuhdeltava hoito­aine naamiolla ja käytä lisäksi jätettävää hoito­ainetta.

Kuivasampoota ei ole tarkoitettu päivittäiseen käyttöön – ei edes hiusten tuuhennukseen. Useissa kuivasampoissa on nimittäin paljon alkoholia ja rasvaa imevää tärkkelystä, joten sen suihkuttelu kuivattaa tukkaa. Käytä kuivien hiusten tuuhennukseen mieluummin suola- tai sokerisuihketta.

Maija korostaa myös lämpösuojan merkitystä.

Joskus vaalennuksen jälkeen tai hiuksia suoristaessa voi nähdä silmissä, kuinka väri muuttuu kellertäväksi.

Lämpösuoja varjelee hiusten rakennetta mutta myös kallisarvoista väriä.

– Ole valmis satsaamaan hoitotuotteisiin. Et voi odottaa, että parin euron sampoo tai hoitoaine pitää parin sadan euron vaalennuksesi upeana, sanoo Inka.

Olen sitkeästi jaksanut väittää kampaamokäynneillä Ramille vastaan hiusten mitassa kuin värissäkin, mutta viime käynnillä annoin periksi. Syynä on se, että poninhäntäni on nykyään noin kolmasosa aiemmasta.

Siirryimme koko pään raidoituksesta vain osittaiseen raidoitukseen, ja kylmä platinasävy vaihtui lämpimään. Hiuslaatuni vaatii sen, ainakin jos haluan säilyttää edes vähän mittaa hiuksissani.

Olen yhä sitä mieltä, että raidat ovat paras keino häivyttää harmaat. En vain halua tehdä sitä enää keinolla millä hyvänsä.

Korjauserä

Vaalennetut hiukset kaipaavat kosteutusta, rakennepaikkausta ja hellää muotoilua.

1. Arganöljyä sisältävä hiuskiinne on tarkoitettu kuiville ja vaurioituneille hiuksille. Elnett Precious Oil Hair Spray 5,50 e. 2. Korjaava hoitoaine vahvistaa hiusten rakennetta. Lakmé Teknia Deep Care Treatment 29,90 e. 3. Hoitovoide vahvistaa, kosteuttaa ja ehkäisee vaurioita. L’Anza Healing Bright Blond Rescue 29,50 e. 4. Naamio syväkosteuttaa hyaluronihapon ja alppitähtiöljyn avulla. Kérastase Blond Absolu Masque Cicaextreme 48,50 e. 5. Latvaseerumi korjaa kaksihaaraisia ja kosteuttaa. Moroccanoil Mending Infusion 33 e. 6. Kuivaöljy ravitsee ihon ja kuivan tukan. La Provençale Bio Oil of Beauty 16,90 e. 7. Kosteuttava sampoo käy päivittäiseen käyttöön. Cutrin Ainoa Moisture Shampoo 19,90 e.

Violetti hetki

Vaalennettu hius kellastuu herkästi. Käytä kerran viikossa väriä kirkastavaa sampoota.

1. Hopeasampoo taittaa keltaisuutta ja lämpimiä sävyjä hiuksissa. Biozell Professionel Silver Hopeashampoo 8,90 e. 2. Sävyä korjaava hoitoaine taittaa hiusten keltaisuutta. Noughty Purple Reign Tone Correcting Conditioner 12 e. 3. Violetti sampoo sopii kirkkaanvaaleille ja harmaille hiuksille. L’Oréal Professionnel Silver Shampoo 19,60 e. 4. Hoitovaahto taittaa kellertävyyttä hiuksista. Living Proof Color Care Whipped Glaze Light 26 e. 5. Syväpuhdistavassa sampoossa on hellävaraisesti kuorivia AHA-hedelmähappoja. Kevin.Murphy Max.Wash 27,90 e. 6. Tyvisuihke peittää tyvikasvun ja harmaat sekä elvyttää raidat. Sen puuterimainen koostumus raikastaa hiuksia. Oribe Airbrush Root Retouch Spray Platinum 34 e.
Kommentoi +