Hurmaa yleisösi ja rentouta itsesi – konkarit kertovat, miten selätät jännityksen ja esiinnyt vakuuttavasti
Hyvät neuvot
Hurmaa yleisösi ja rentouta itsesi – konkarit kertovat, miten selätät jännityksen ja esiinnyt vakuuttavasti
Valmistaudu muistisäännön avulla ja rentouta äänesi. Esiintymiskouluttaja, opettaja ja äänenkäytön kouluttaja kertovat, miten selätät jännityksen ja esiinnyt luontevasti tilanteessa kuin tilanteessa.
Teksti

Kuvat
,

26.4.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Esiintymiskouluttaja Eila Mäntyjärvi: Hyödynnä muistisääntö

esiintymiskouluttaja ja viestinnän asiantuntija Eila Mäntyjärvi

Et jännitä niin paljon, kun tiedät, mistä ja kenelle puhut. Mieti valmistautuessasi myös sitä, miksi, missä, milloin ja miten puhut. Tästä tulee muistikaava 5 x M + K.

Aloita puhe vasta, kun olet saanut yleisön huomion. Herätä kiinnostus hätkähdyttävällä faktalla, sitaatilla tai hauskalla muistelolla.

Osoita innostuksellasi, että olet kiinnostunut siitä, mistä puhut. Viesti avoimuutta pitämällä rintamalinja ja katse kohti yleisöä. Ota kädet mukaan esitykseen. Jos et keksi käsillesi paikkaa, pitele muisti­kortteja. Ja muista, että mokat vapauttavat tunnelmaa.

Eläimet ilmaisevat varmuuttaan pörhistelyllä, voit tehdä samoin, kunhan et ole pöyhkeä. Seiso ryhdikkäästi ja hymyile. Se avaa vuorovaikutuksen yleisösi kanssa.

Ruotsinopettaja Anna Lötjönen: Ota tila haltuun

ruotsinopettaja Anna Lötjönen, Helsingin normaalilyseo

Opettajanurallani olen huomannut, miten tärkeää on suunnitella tunnit etukäteen. Menen luokkaan ennen oppilaita ja avaan opetus­materiaalin koneelta ja käyn tunnin mielessäni läpi. Koulussamme harjoittelee opettajaopiskelijoita. Heidän kanssa käymme läpi läsnä­oloa luokan edessä. Jotkut ovat siinä heti taitavia, toisten on harjoiteltava enemmän.

Aloitus on tärkein. Kun oppilaat saapuvat, asettaudun näkyville ja tervehdin jokaista. Usein soitan musiikkia tai heijasta dian, joka vangitsee heidän huomionsa. Peli on menetetty, jos oppilaat ehtivät kaivaa kännykkänsä esiin.

Mielenkiinto pidetään yllä sisällön selkeydellä ja johdonmukaisuudella. On myös tärkeää puhua kuuluvalla äänellä muttei huutaa.

Äänenkäytön valmentaja Mia Renwall: Rentouta äänesi

Äänenkäytön valmentaja ja ja Healing Intimacy -ohjaaja Mia Renwall

Esiintymisjännityksen syyt voivat olla lapsuudessa: on käsketty olla hiljaa tai puheääntä sanottu kamalaksi. Kehoon kertynyt jännitys estää sen luonnollista sointia.

Hengityksen rentoutus auttaa.Seiso suorana polvet ja kroppa rentoina. Hengitä sihisten ulos ja tunne, kuinka napa liukuu kohti selkärankaa. Pane käsi pallealle ja hengitä sisään. Jatka. Uloshengityksellä napa liukuu kohti selkärankaa ja sisäänhengityksellä pallea rentoutuu. Näin ääni saa tukea alavatsasta.

Ennen esitystä pane käsi sydämelle ja sano itsellesi: sinä riität sellaisena kuin olet, äänesi on tärkeä ja se kantaa. Kuvittele yleisöön rakas ystävä, joka on aina puolellasi. Osoita puheesi hänelle.

Juttu on alun perin julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 15-16/2022.

Kommentoi +