
Maustatko juomia usein sitruunalohkoilla? Tapa voi tuntua terveelliseltä, mutta suusi on eri mieltä. Happaman nesteen tiuha hörppiminen tuhoaa hammaskiillettä, oli lasissa sitten limsaa, urheilujuomaa, mehua tai terveysjuomana markkinoitua makuvettä.
Happamuus aiheuttaa eroosiota eli kemiallista kulumista. Hapot liuottavat hammaskiilteen epäorgaanista rakennusosaa, hydroksyyliapatiittia.
”Kun kiille on kulunut, hammasluu on alttiina kulumiselle”, hammaslääketieteen tohtori, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön alueylihammaslääkäri Viivi Alaraudanjoki kertoo.
Eroosion pehmentämä hammas kärsii tavallista helpommin esimerkiksi narskuttelusta, pureskelusta tai kovasta harjaamisesta.
Läpikuultavuus on merkki hammaskiilteen kulumisesta
Alkuvaiheessa hampaiden kulumista on yleensä vaikea havaita. Edettyään se näkyy ja tuntuu.
Syöpyminen hävittää hampaista pinnanmuodot, ja ne muuttuvat tasaisiksi ja sileiksi. Purupinnoille voi myös tulla kuoppia. Hampaat tuntuvat kieltä vasten rosoisilta ja lohkeilevat herkemmin.
Purenta saattaa madaltua. Hampaita voi myös vihloa, kun hammasluu on altis kylmälle, kuumalle ja happamalle.
Etuhampaiden kärjet usein rispaantuvat ja muuttuvat läpikuultaviksi. Hampaat saattavat näyttää harmailta tai kellertäviltä.
Kaikkien hampaat eivät kuitenkaan reagoi samoin. Syljessä ja kiilteessä on yksilöllisiä eroja. Samoin hampaan pinnan proteiinikalvo voi toisilla suojella hammasta tehokkaammin.
Hae apua!
Kiilteen kulumisen merkeistä kannattaa kysyä hammaslääkärissä. Alkuvaiheessa muutosten havaitseminen vaatii ammattilaiseltakin tarkkuutta. Hoito on yleensä alkuun ehkäisevää ruokavalioneuvontaa. Pahoin kuluneita hampaita voidaan korjailla paikkaamalla, kruunuilla tai laminaateilla.
Terveellisetkin ruuat voivat olla riski hammaskiilteelle
Lähes puolella 40–46-vuotiaista aikuisista on hampaissaan erosiivista kulumista, joka vaatisi ennaltaehkäiseviä toimia, Alaraudanjoen väitöstutkimus on osoittanut.
Kulumista selittää esimerkiksi virvoitus- ja energiajuomien kulutuksen kasvaminen. Napostelukin aiheuttaa paitsi happohyökkäyksiä ja reikiintymistä myös kiillevaurioita. Happamien, tahmaisten karkkien lisäksi hampaita kuluttavat esimerkiksi hapankermalla tai viinietikalla maustetut sipsit, salaatinkastikkeet, ketsupit, etikkasäilykkeet, tomaattipohjaiset ruuat ja marjat ja hedelmät.
Osa riskituotteista kuuluu terveelliseen ruokavalioon. Monet kasvikset ovat happamia, joten kasvisravintokin voi lisätä eroosioriskiä. Tapa syödä ratkaisee. Tärkeintä on, etteivät hampaat altistu happamalle liian tiuhaan.
”Marjat, hedelmät ja mehut kannattaa nauttia muun ruokailun yhteydessä”, Alaraudanjoki sanoo.
Jatkuva altistus on kiilteelle pahinta
Salapoliisihommaa kiilteen kulumisen selvittely on myös. Muutokset syntyvät pitkän ajan kuluessa, ja tekijöitä voi olla monia.
Ikääntyessä suu saattaa kuivua, ja silloin se muuttuu happamammaksi. Närästys tai refluksitautikin näkyy usein hampaista, sillä molemmissa mahahappoa voi nousta suuhun.
Toistuva oksentelu esimerkiksi syömishäiriön tai raskauspahoinvoinnin vuoksi kuluttaa sekin hampaita. Myös runsas alkoholinkäyttö tuhoaa kiillettä, sillä valtaosa alkoholijuomista on happamia.
Hampaiden valkaisuaineetkin ovat happamia, mutta yksittäiset toimenpiteet eivät merkitse niin paljon kuin jatkuva altistus.
Tuhojen korjailu on kallista ja vie aikaa
Kiille ei uusiudu. Tuhoja on mahdollista korjailla, mutta helppoa se ei ole.
Hammas kuluu yleensä hitaasti ja samalla ylipuhkeaa eli pyrkii lähemmäs vierustoveriaan. Siksi paikkaamiseen jää usein huonosti tilaa. Pahasti vaurioituneet pinnat voidaan korvata keraamisilla kuorilla tai kruunuilla, mutta se on jo iso ja kallis remontti.
”Tärkeintä olisikin löytää eroosion syy ajoissa ja pysäyttää se”, Alaraudanjoki sanoo.
Kiille rakastaa näitä rutiineja
- Pidä selkeä ruokarytmi. Etenkin jos eroosiota jo on, happamat tuotteet kannattaa keskittää vain osalle aterioista. Riski on tutkitusti isompi, jos syö hapanta yli kolme kertaa päivässä.
- Minimoi altistusaika. Hampaiden kannalta on parempi popsia hapan hedelmä kolmessa minuutissa kuin vartin kuluessa. Mehun tai limun juominen pillillä saattaa vähentää happaman nesteen kosketusta hampaisiin.
- Tasaa happoja. Happaman ruuan yhteydessä kannattaa nauttia jotakin kalsiumpitoista. Lisää esimerkiksi marjasmoothieen jugurttia tai kasvipohjaista kalsiumpitoista tuotetta.
- Pidä suu puhtaana. Ruuan jäänteet voi huuhdella vedellä, jottei happaman vaikutus pitkity. Erityisesti oksentamisen jälkeen on tärkeää huuhtoa suu ja puhdistaa kieli. Aiemmin on korostettu, ettei hampaita tulisi harjata heti syömisen jälkeen, mutta ajankohdalla ei ilmeisesti olekaan kovin suurta merkitystä.
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 8-9/2023.