
Kukapa ei olisi nähnyt kuvia epäonnistuneista täyteainehoidoista. Hyaluronihappopistokset ovat jo Suomessakin yleisiä, mutta hoitoa tekevien ammattipätevyyttä ei säädellä. Täyteainetta voi pistää niin lääkäri, sairaanhoitaja kuin kosmetologikin – tai täysin kouluttamaton henkilö.
”Kuka tahansa voi käydä vaikka kirjekurssin ja sanoa olevansa sertifioitu pistoshoitaja. Tekijää valitessa saa olla tarkkana”, yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja sanoo. Hän tekee sekä täyteainehoitoja että niiden liuotushoitoja muun muassa helsinkiläisessä Klinik Linneassa.
Pistohoitoja ei kuitenkaan tarvitse pelätä eikä demonisoida. Sen sijaan on hyvä nähdä vähän vaivaa ja etsiä luotettava tekijä.
Valitse kokenut täyteaineiden pistäjä
Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa suosia koulutettua terveydenhuollon ammattilaista. He tuntevat anatomian ja osaavat toimia myös ongelmatilanteissa. Pelkkä koulutus ei riitä, vaan kokemuksellakin on väliä.
”Kokenut tekijä osaa paitsi pistää myös selvittää, mitä asiakas haluaa. Kun yhteinen aallonpituus löytyy, tulos on todennäköisemmin mieluinen.”
Sairaanhoitajan tai lääkärin koulutuksen voi varmistaa Valviran JulkiTerhikki-palvelusta netistä. Tekijän kädenjälkeä ja lopputulosta kannattaa arvioida esimerkiksi hoitolan verkko- ja somesivujen ennen ja jälkeen -kuvista. Pistoshoidossa käyneiltä tutuiltakin voi saada suosituksia.
Tällaisia ovat täyteainehoitojen riskit
Jos pistos osuu kasvojen tärkeisiin verisuoniin, siitä voi aiheutua vakavia komplikaatioita. Ne ovat erittäin harvinaisia.
”Kun hoidon tekijä tuntee anatomian, verisuoneen pistäminen on hyvin epätodennäköistä. Pistoshoidot ovat varsin turvallisia. En ole nähnyt urani aikana yhtään vakavaa verisuonikomplikaatiota.”
Tavallisiin reaktioihin kuuluvat pistoskohdan tilapäinen punoitus, turvotus ja mustelmat.
Pistoskohdan tulehtuminen on jo harvinaisempaa. Liljan mukaan komplikaatioiden riski on pitkälti yhteydessä tekijän ammattitaitoon ja täyteaineen laatuun.
Täytettä ilman neulaa?
Joskus tulos näyttää toisenlaiselta kuin toive oli. Kasvoille saattaa tulla epäsymmetriaa, täyteaine voi kuultaa ihon läpi tai sitä voi olla liikaa. Joskus hyaluronihappo on väärän paksuista tai väärässä kohdassa.
Yleensä leukaan ja leukalinjaan käytetään jämäkämpää ja kyyneluriin ja huuliin kevyempää laatua. Ammattilainen osaa valita laadun oikein. Pistoskohdat vaihtelevat täyteainemerkin, pistostekniikan ja hoidettavan alueen mukaan.
”Ammattilainen hallitsee useita tekniikoita ja valitsee sopivimman. Hän osaa katsoa, mihin täyteainetta tarvitaan ja perustella asiakkaalle miksi.”
Aina ainetta ei pistetä itseä häiritsevään kohtaan. Esimerkiksi nenänpielistä lähteviä nasolabiaalijuonteita hoidetaan usein täyttämällä keskikasvoja. Kun sinne palautetaan täyteläisyyttä, juonteet madaltuvat.
Ammattitaitoisen tekijän toteuttama, aseptinen pistoshoito on Liljasta niin sanottua neulatonta pistoshoitoa turvallisempi valinta. Neulattomassa vaihtoehdossa täyteaine viedään ihoon ilmanpaineen avulla
”En voi suositella menetelmää. Täyteaine tulee kovalla paineella, joten se voi aiheuttaa kudosvaurioita. Se on myös vaikeampi kohdistaa oikein.”
Täyteainehoidon tulosta voi korjata
Jos pistoshoidon tulos ei miellytä, täyteaine voidaan liuottaa vaikka heti Hylase-erikoislupavalmisteella kokonaan tai osittain. Korjaavan hoidon saa tehdä vain lääkäri Fimean erikoisluvalla, ja se maksaa 350–490 euroa. Hyaluronihappo poistuu elimistöstä luonnostaan yleensä viimeistään parissa vuodessa.
Hinnalla millä hyvänsä?
Jos pistoshoito on hyvin halpa, se voi johtua näistä syistä.
- Täyteaine ei voi olla kovin laadukasta, jos tekijälle on kannattavaa pistää sitä hyvin edullisesti. Tasalaatuisessa, puhtaassa hyaluronihapossa maksaa muun muassa tutkimustyö.
- Pistäjä ei välttämättä ole ammattilainen. Koulutetun ja kokeneen tekijän ei tarvitse myydä palveluitaan alennuksella.
- Komplikaatioiden riski kasvaa, jos tekijä ei ole koulutettu tai täyteaine on heikkolaatuista. Jos jokin menee pieleen, hän ei välttämättä osaa hoitaa tilannetta. Halvasta hoidosta voi tulla kallis.