Valkoiset Hollywood-hampaat, kiitos!
Hyvinvointi
Valkoiset Hollywood-hampaat, kiitos!
Millaiset hampaat ovat muotia? Hammasguru Bill Dorfman tietää, koska hän pitää tähtien purukalustot kunnossa. Hän kertoo, miksi posliini on parasta, mitä suuhunsa voi laittaa.
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 4.9.2018
Kauneus ja Terveys

Esteettisen hammashoidon guru, lääkäri Bill Dorfman, 59, on julkkisten suissa kuin kotonaan. Hänellä on paljon kuuluisia asiakkaita: esimerkiksi Ozzy ja Kelly Osbourne, Jessica Simpson ja Eva Longoria. Dorfman valkaisee hampaita ja tekee hampaisiin posliinikuoria. Oikomishoitoa tarvitsevat potilaat hän ohjaa kollegoidensa luo.

– Julkkiset ovat vaativia. Heidän elinkeinonsa riippuu ulkonäöstä. Jos Victoria’s Secret -malli ei näytä hyvältä, hän ei enää saa töitä. Kuuluisilla ihmisillä on usein kiire: heidän on näytettävä hyvältä nyt, ei puolen vuoden päästä. Siksi he suosivat usein posliinikuoria eli laminaatteja eivätkä halua oikomishoitoja.

– Kun brittijulkkikset, kuten Hugh Grant, tulevat Yhdysvaltoihin, he korjauttavat ensimmäiseksi hampaansa. Briteillä on niin huonot hampaat! Sama pätee räppäreihin, he tulevat usein huonoista oloista.

Kopiohymy kiinnostaa

Julkkislääkäri ei ota paineita siitä, että tähdet haluavat täydellisen hymyn. Enemmän stressiä aiheutti esiintyminen Extreme Makeovers -tv-ohjelmassa. Dorfmania kuvattiin samalla kun hän operoi potilaan hampaita. Yhdysvaltalainen Bill Dorfman on monen tähtiartistin ja –näyttelijän luottohammaslääkäri. Lääkäri kertoo, että tekee jatkuvasti hampaita, joihin on otettu mallia julkkikselta.

Ihminen saattaa tulla luokseni ja sanoa, että haluan Cindy Crawfordin hymyn. Olen taiteilija, osaan kopioida hampaat vain katsomalla valokuvaa. Brasiliassa hammaslääkärit tekevät jopa sopimuksia kuuluisien potilaidensa kanssa. Nämä antavat teettää hampaistaan kopiot siltä varalta, että joku toinen asiakas haluaa tismalleen samanlaiset.

Ripaus epätäydellisyyttä

Suurin trendi Yhdysvalloissa ovat nyt luonnolliset hampaat, Dorfman kertoo. Tätä ei ehkä äkkäisi, kun katsoo televisiosta amerikkalaisten sinisenhohtavia hymyjä.

– Ihmiset haluavat luonnollisen valkoisen hymyn. He saattavat sanoa, etteivät halua posliinikuoria, koska ne näyttävät epäaidoilta. Nekin näyttävät aidoilta, jos ne on tehty hyvin.

Sana luonnollinen merkitsee eri asiaa amerikkalaiselle ja eurooppalaiselle. Yksi osoitus siitä on, että Dorfman käyttää valkaisuun voimakasta vetoperoksidia. Pitoisuus on niin korkea, että se olisi laiton Euroopassa. Lääkärin mukaan käsittely on silti täysin turvallinen. Toisin kuin Suomessa, hampaiden valkaisu on yhä suosittua Yhdysvalloissa. Valkaisuja tehdään meilläkin, mutta asia ei ole hammashoidossa esillä yhtä rutiininomaisesti kuin esimerkiksi Amerikassa tai Aasiassa.

Muun muassa Jessica Simpson on luottanut hampaansa gurun käsiin

– Amerikkalaiset haluavat, että hampaat näyttävät selvästi valkaistuilta. Nyt niistä vain toivotaan hieman epätäydellisempiä kuin aiemmin.

Posliini on kestävä sijoitus

Vielä suurempi trendi ovat posliinikuoret, joilla päällystetään omia hampaita. Dorfman räätälöi laminaatteja laboratoriossaan.

Myös komposiitista eli muovista tehtyjä kuoria käytetään, mutta ne pitää uusia noin viiden vuoden välein. Muovipinnoite värjääntyy ja lohkeilee helpommin. Se ei myöskään ole yhtä luonnollisen näköistä kuin keraamiset kuoret.

– Komposiitti sopii paremmin pienten virheiden, kuten lohkeamien, korjaamiseen.

Posliinilaminaatti taas kestää parhaimmillaan ikuisesti.

Dorfman korostaa, ettei hän lähde uusimaan koko hammaskalustoa kertaheitolla. Oikomiseen hän suosittelee näkymättömiä rautoja, jotka ovat nekin kasvattaneet suosiotaan. Joillekin ongelmaksi muodostuu aika: oikomiskojetta täytyy pitää kuukausia.

– Usein teen yhdistelmähoidon: ensin valkaisen hampaat ja sitten teen etuhampaisiin samansävyiset kuoret.

Öljy ja hiili kepulikonsteja

Mutta mitä julkkislääkäri sanoo hammashoidon luonnollisista trendeistä? Oil pulling tarkoittaa kookosöljyn purskuttelua, jonka pitäisi vaalentaa hampaita. Samaa tavoitellaan, kun hampaisiin hierotaan hiilijauhetta.

– Ne kuulostavat kepulikonsteilta. Sama pätee valkaisevaan hammastahnaan: ei sellaista olekaan. Ainoa tapa valkaista hampaita on käyttää vetyperoksidia.

Dorfman on nähnyt kaikenlaisia villityksiä vastaanotollaan. Yksi asiakas halusi terävät vampyyrihampaat, mutta lääkäri kieltäytyi, koska ne olisivat olleet vaaralliset.

Sen sijaan hän teki Katy Perrylle maailman kalleimman grills-hammaskorun timanteista. Grills on hampaisiin kiinnitettävä, usein kokohammasrivistön mittainen, irrotettava päällinen. Se valmistetaan kullasta, platinasta tai hopeasta ja koristellaan jalokivillä. Hammaskoriste on etenkin räppärien suosiossa.

Katy Perryn timantti-grills on tiettävästi maailman kallein

– Teen heille grillsejä kaiken aikaa! Ja myös tavallisille ihmisille. Mutta ne ovat asusteita. Hampaiden pysyvä muuttaminen on eri asia. En koskaan tekisi kiinteitä grillsejä.

Potilas saa sovittaa

Ennen isoja hammasremontteja Dorfman pyytää asiakkaitaan allekirjoittamaan paperin. Siinä potilas vakuuttaa, että on nähnyt tulevat hampaansa päivänvalossa ja on tyytyväinen. Ennen sitä lääkäri ei kiinnitä posliinikuoria.

Esteettinen hammaskirurgia on helpompaa kuin plastiikkakirurgia. Kun teen ihmisille hampaita, he saavat sovittaa niitä ensin. Nenä taas on sellainen, mikä siitä sattuu leikkauksessa tulemaan.

Seuraava hitti ovat Dorfmanin mukaan hammasimplantit ja kuoret, jotka tehdään elävästä kudoksesta.

Hän tarkoittaa tekniikkaa, jossa puuttuvan hampaan tilalle kasvatetaan uusi kantasolujen avulla. Oikeastaan kyse ei enää ole implantista, joka on vierasesine. Menetelmä on vasta laboratorio- ja tutkimusvaiheessa.

Jo nyt hammashoidossa käytetään biomateriaaleja, kuten keinoluuta. 3D-tulostuksella taas voidaan korvata omaa luuta. Näin implantti saadaan kiinnitettyä puuttuvan hampaan tilalle.

Ei alkoholille ja maidolle

Ulkonäkökeskeinen ammatti näkyy myös lääkärin habituksessa. Dorfman esittelee haastattelun lomassa Instagram-tiliään. Yhdessä kuvassa hän on vedessä ylävartalo paljaana.

– Katso, miten paljon tykkäyksiä tämä on saanut, Dorfman iloitsee.

Hän näyttää myös kuvia kuntosalilta. Niissä Dorfman kampeaa itsensä vaakatasoon ilmaan käsien varassa. Toden totta, hammaslääkäri on tikissä.

– Nuorekkuuteni taustalla ovat treeni, ruokavalio ja geenit. Kun täytin 50, joukko miehiä ihmetteli kuntoani salilla. Sanoin, etten juo alkoholia, en syö roskaruokaa enkä käytä maitotuotteita. Miehet sanoivat, että me otamme mieluummin sen drinkin.

Menestys kiertämään

Hammasguru löysi liikunnallisen elämäntavan opiskeluaikoina. Niska oli jatkuvasti kipeä. Sen jälkeen hän on treenannut joka päivä.

– Hammaslääketiede on ollut elämäni kulmakivi. Sen ansiosta olen nyt bestseller-kirjailija ja esiinnyn suosituissa tv-sarjoissa.

Dorfman myi yrityksensä Philipsille vuonna 2010. Menestynyt lääkäri on pystynyt tekemään paljon hyväntekeväisyyttä. Hän on kerännyt nuorille suunnatulle Leap-järjestölle kymmeniä miljoonia dollareita.

– Opetamme lapsille, miten menestytään. Meillä on kuuluisia puhujia, kuten Elon Musk, Usher, Anthony Hopkins ja Paula Abdul.

Mutta sitten hänen täytyy kiiruhtaa salille. Tohtori ei jousta rutiineista edes matkoillaan.

– Poseeraan pian Men’s Health –lehden kannessa. Kukaan ei usko, että olen kuusikymppinen!

Kommentoi +