Näin saat upeat kynnet! Helppo kotiohjelma tekee käsille taikoja
Kauneus
Näin saat upeat kynnet! Helppo kotiohjelma tekee käsille taikoja
Jos kynnet liuskoittuvat, lohkeilevat tai niitä tulee pureskeltua, ratkaisu voi olla yksinkertaisempi kuin luuletkaan. Lue tästä!
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 11.7.2022
Kauneus ja Terveys

Lämmin, kostea ilma hellii kynsiä. Siksi ne kukoistavat etelänlomilla ja hellejaksoina. Lämpötilanvaihtelut, kuiva sisäilma ja hanskoitta kulkeminen viimassa taas kuivattavat paitsi käsien ihon myös kynnet.

Juuri kuivuus on keskeinen syy liuskoittumiseen, haurastumiseen ja lohkeiluun. Kynsinauhat taas voivat kuivuessaan revetä ja tarttua kynsiin. Tehokas helpottaja ongelmiin on vähän tylsä mutta helppo.

”Aamuin illoin kannattaa käyttää kynnenvahvistajaa, kynsinauhaöljyä ja käsivoidetta. Kerran viikossa on hyvä kuoria kädet ja tarkistaa kynsinauhat”, yrittäjä Tuula Turunen sanoo. Hän pitää sisarensa Outi Lyten kanssa OPI Nailbar -kynsipistettä Stockmann-tavaratalossa Helsingissä ja bm DaySpassa Lahdessa.

Tärkeintä on kynsien päivittäinen kosteutus öljyllä ja voiteella. Se pitää myös kynsinauhat pehmeinä ja joustavina. Monella valmistajalla on kynsinauhavoide tai -öljy, joka levitetään siveltimellä lakan tapaan, joten käyttö on helppoa ja siistiä. Lisäksi on hyvä tunnistaa oma pulma ja valita siihen sopiva hoito tai vahvistava lakka.

”Kuivat kynnet ovat kovat ja voivat lohjeta tai murtua syvältäkin. Pehmeistä ’paperikynsistä’ taas puuttuu keratiinia eli sarveisainetta. Kynnenvahvistajat ja kynsinauhaöljyt auttavat korjaamaan rakennetta.”

Liuskoittumista voi ehkäistä myös viilaamalla kynnet oikein. Vain lasiviilalla saa viilata edestakaisin. Jos taas käyttää hiekkapaperi- tai metalliviilaa, pitää viilata vain yhteen suuntaan. Muuten kynsilevyt irtoavat toisistaan, mikä liuskoittaa.

Hylkää kynsinauhaleikkuri

Kynsinauhojen hoidossa on yksi ehdoton sääntö: niitä ei saa leikata, vaikka kynsinauhoissa olisikin liikakasvua.

”Leikkaaminen voi vain pahentaa kynsinauhapulmia. Jos kaikki iho poistetaan, elimistö alkaa kasvattaa kahta kauheammin uutta suojellakseen kynsivallia.”

Kynnet voivat kärsiä myös pureskelusta. Se on sitkeässä istuva tapa, jonka moni oppii jo lapsena. Aikuisena ­pureskelun voi laukaista stressi tai perfektionistinen elämänasenne.

Tapa tekee kynsistä pahimmillaan kivuliaan lyhyet ja vääntyneet. Lisäksi sormi suussa voi tuoda elimistöön mikrobeja, joita kertyy kynsien alle.

Karvaanmakuinen hoitolakka, kuten Dependin Stop Nail Bite tai Mavalan Stop, voi auttaa. Moni pureskelee kynsiään televisiota katsellessa tai lukiessa. Silloin voi kokeilla syödä purukumia tai puristella stressipalloa.

Äärimmäinen keino turvata kynnet on teipata sormenpäät iltaisin urheiluteipillä, kunnes tavasta pääsee eroon.

Apua kynsiohjelmasta

Manikyyrin voi tehdä kerran viikossa tai kahdessa kotona tai käydä hoitolassa.

Kotihoito unohtuu Turusen mukaan helposti keneltä tahansa. Siksi hän on kehittänyt Kynnenvartijat-ohjelman eli henkilökohtaisen kynsienhoitopalvelun manikyyreineen. Ohjelma lupaa upeat kynnet kolmessa viikossa.

”Kun kynnet pitää näyttää säännöllisesti kynsihoitajalle, niitä alkaa hoitaa myös kotona entistä paremmin.”

Hoitolassa tehtävä kesto- eli geelilakkaus voi myös auttaa parantamaan kynsien kuntoa. Värillisen tai värittömän geelin alla oma kynsi saa kasvaa rauhassa.

”Geelilakka ei vaurioita kynttä, sillä sen pintaa ei karhenneta kuten rakennekynsiä laitettaessa. Geelilakan voi poistaa turvallisesti myös kotona. Kääri sormenpäihin vanua, jossa on asetonipitoista kynsilakanpoistoainetta. Kiedo vanujen päälle palat foliota ja anna vaikuttaa vartti, niin geelilakkaus irtoaa.”

Kestolakkaus myös suitsii pureskelua: hampaat eivät pysty geeliin, eikä kauniita kynsiä tee mieli purra.

Herkulliset trendisävyt

1. Vihreä jatkaa muotivärinä. Kynsilakan piiyhdiste auttaa vahvistamaan kynsiä. Mavala Mini Color Vibe Grass Green 5,90 e. 2. Vesimelonin pinkki on takuuvarma valinta sekä sormiin että varpaisiin. Essie Nail Lacquer Midsummer Collection Rose to the Occasion 13,50 e. 3. Vaaleansininen sopii moniin ihonsävyihin ja asukokonaisuuksiin. OPI Nail Lacquer Xbox Collection 59 Can’t CTRL Me 15,60 e.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Kommentoi +