Hanna Karttunen: "Kehoni kertoo, mitä voin syödä"
Ihmiset
Hanna Karttunen: "Kehoni kertoo, mitä voin syödä"
Huippu-uran tanssijana luonut Hanna Karttunen, 44, ei usko dieetteihin tai vaakalukemiin. Hänen mielestään painonhallintaan on vain yksi keino.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.6.2018
Eeva

Tanssija Hanna Karttusella on takanaan huima alkuvuosi. Hän asui koko kevään Roomassa, jossa kuvattiin Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa. Hanna esiintyi ohjelmassa Kauniit ja rohkeat -sarjasta tutun näyttelijä Don Diamontin kanssa.

”Kokemus oli todella ainutlaatuinen. Oli mahtavaa päästä osaksi valtavaa tv-koneistoa, jossa sain luoda suoriin lähetyksiin ylimääräisiä koreografioita ja valmentaa myös muita opettajia ja tanssijoita”, Hanna kertoo.

Kymmenenvuotiaasta asti tanssinut Hanna myöntää työskentelevänsä hyvin ulkonäkökeskeisessä ammatissa. Kun lavalle on noustava niukoissa asuissa, suhteen omaan kehoon on oltava tasapainossa.

”En pidä siitä, että tanssijan odotetaan näyttävän joltakin. Minusta paljon olennaisempaa on se, mihin kehoni pystyy. Se on työkaluni, jolla pystyn ilmaisemaan tunteita ja kertomaan tarinoita ilman sanoja”, hän pohtii.

Tämänvuotisessa Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ulkonäkökeskeisyys herättikin vilkasta keskustelua, sillä kilpailuun osallistui laulaja Gessica Notaro, jonka kasvot ex-mies on polttanut hapolla.

”Gessican kohtalo muistuttaa, kuinka paljon ihmiseltä löytyy voimavaroja noinkin kammottavan tragedian keskellä. Gessica totesi hienosti, että vaikka häneltä otettiin paljon pois, hän sai myös paljon tilalle. Hänen uskomaton taistelutahtonsa jäi mieleeni.”

Hanna Karttunen asuu Suomessa miehensä Jone Nikulan kanssa, mutta matkustaa työnsä vuoksi paljon.

Elämän kovin paikka

Hanna on kiertänyt valmennustyönsä ohessa puhumassa maailmalla paljon itsetuntemuksen merkityksestä. Aihe koskettaa ihmisiä yli ikä-, kulttuuri- ja sukupuolirajojen, sillä sosiaalisen median kautta elämme yhä pinnallisemmassa maailmassa ja kadotamme helposti kosketuksen sisimpäämme.

”Haluaisin, että ihmiset löytäisivät yhteyden fyysisten ja henkisten tuntemusten välille. Sieltä lähtee kaikki: liikunnan, levon ja ravinnon tasapaino. Olisimme paljon terveempiä, jos malttaisimme oikeasti pysähtyä kuuntelemaan kehoamme.”

Hanna ei usko tiukkoihin ruokavalioihin tai ihmedieetteihin. Hän ei edes muista, milloin viimeksi on käynyt vaa’alla.

”Toki fyysisen työni vuoksi myös kulutan paljon, joten kohdallani haaste on lähinnä se, että paino putoaa. Kun housut alkavat pyöriä ympärillä, tiedän, että nyt pitää syödä enemmän.”

Ruokavaliossa Hanna on noudattanut aina yksinkertaista neuvoa.

”Luotan siihen, että kehoni kyllä kertoo, milloin on nälkä ja mitä se tarvitsee. Välillä kehoni haluaa suklaatakin ja sitä se myös saa, mutta ei liikaa”, Hanna tuumaa ja nauraa.

Epävarmuuden hetkiä ammattitanssijakin kokee. Hannalle musertavin hetki osui kohdalle pari vuotta sitten, kun hän loukkaantui vakavasti kesken tanssin.

”Hurjinta oli epätietoisuus. Makasin sairaalassa ja pelkäsin, etten voi enää koskaan tanssia. Se oli kova paikka.”

Lue Hannan uskomaton elämäntarina täältä.

Kommentoi +