Haluan eroon pettävästä miehestä
Ihmissuhteet
Haluan eroon pettävästä miehestä
Mies löysi jälleen uuden sielunkumppanin. Miten ero hoidetaan?
Teksti

Kuvat
,

3.7.2019
 |
Kauneus ja Terveys

”Olen kohta eläkkeelle jäävä 60-vuotias nainen. Avioliittoa on takana 40 vuotta. Aviopuolisoni on jäänyt useita kertoja kiinni uskottomuudesta. Olen antanut aina anteeksi. Vaikeinta oli, kun mieheni uusi kumppani oli raskaana. 

Nyt puolisollani on taas suhde. Selitys on kuulemma se, että suhteemme on liian arkipäiväinen ja hän kokee minut vain hyväksi tiimikaveriksi. Nyt hän on löytänyt sielunkumppanin.Voinko mennä terapiaan yksin? Mieheni ei ole halukas keskustelemaan. 

Tarvitsisin neuvoja, miten edetä erossa. Lähipiiristäni ei ole oikein apua. Ymmärrän toki, että hekin ovat surullisia. Haluaisin keskustella jonkun kanssa, jotta voin lievittää oloani. Olen joutunut tekemisiin tämän asian kanssa liian monta kertaa, ja toipuminen vie aina aikaa.”

Psykologi Ilona Rauhala vastaa:

"Olen samaa mieltä. Alat olla jo sellaisessa elämänvaiheessa, että kissa-hiirileikki miehesi kanssa kannattaa lopettaa. Jos hän kaipaa jotain muuta arkipäiväisen tiimikumppanuuden lisäksi, hänellä on toki oikeus etsiä sitä elämäänsä. 

Se on sinulle iso suru. Toisaalta uskon, että saatat kokea suurta helpotusta, kun alat irrottautua suhteesta kohti itsenäistä elämää.

Terapiaan voi mennä toki yksin! Enkä oikeastaan näe, että sinulle olisi mitään apua siitä, että menisit miehesi kanssa. 

Kun toisella osapuolella on niin sanottu sivusuhde, ei ole hyödyllistä käydä siellä kahdestaan. Eivätkä terapeutit yleensä edes suostu työskentelemään tällaisten parien kanssa. Lähipiiri ei ole paras auttaja mainitsemastasi syystä: hekin potevat surua ja luopumisen tuskaa.

Etsi itsellesi hyvä terapeutti.

Erossa on kolme tärkeää asiaa: juridinen ero ja ositus, käytännön asioiden hoitaminen ja tunne-elämän käsitteleminen. Ne kaikki ovat vaikeita.

Ensimmäinen tarkoittaa, että avioero pitää vain hoitaa juridisesti. Moni odottaa oikeaa hetkeä ja viivyttelee hakemuksen laittamista, koska se ahdistaa. Olo alkaa lievittyä vasta, kun uskaltaa edistää asiaa.

Suosittelen, että aivan ensimmäiseksi laitat eron vireille. Täytät hakemuksen, jolloin siirryt harkinta-ajalle.

Ala keskustella miehesi kanssa taloutenne jakamisesta. Ositus on juridisesti yksinkertainen. Mikäli miehesi on yhteistyökykyinen, se tapahtuu helposti. Jos hän heittäytyy hankalaksi, kannattaa pyytää juristi apuun.

Kolmanneksi suosittelen etsimään asunnon ja muuttamaan. Käytännön asioiden hoitaminen vie aikaa ja on rasittavaa. Monet kuitenkin sanovat, että tuntuu hyvältä siivota kaappeja ja heittää pois vanhaa tavaraa.

Tunne-elämän hoitaminen ja toipuminen voivat alkaa vasta, kun käytännön asiat on laitettu vireille. Ennen sitä tunteet eivät asetu, eikä niiden kanssa pääse eteenpäin. Ne kulkevat samaa rataa käytännön elämän kanssa.

Ero ei välttämättä ole pahinta, mitä elämässäsi on tapahtunut. Se voi olla myös parasta!"

Kommentoi +