Oletko haitallisella tavalla kiltti? Voit tunnistaa sen näistä merkeistä
Kiltteys
Oletko haitallisella tavalla kiltti? Voit tunnistaa sen näistä merkeistä
Joskus haitallinen kiltteys näkyy siten, että puhuu henkilökohtaiset asiansa puolitutuille. Sitä sanotaan tunnedumppaukseksi, sanoo psykoterapeutti Satu Haveri.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 2.7.2023
Trendi

”MASENNUKSESTA AVAUTUMINEN R-kioskin kassalle. Se voi olla esimerkki haitallisesta kiltteydestä. Moni tunnistaa, mitkä ovat omat fyysiset ja seksuaaliset rajat, ja ettei niitä saa rikkoa. Mutta kun puhutaan emotionaalisista rajoista, moni ei tunne oikeuksiaan. Se voi johtaa siihen, että kertoo itsestään liian pian liian aikaisin. Kutsun sitä tunnedumppaukseksi.

Ihminen, joka osaa asettaa terveet rajat, ei kerro itsestään kaikkea kerralla. Hän tekee sen pikkuhiljaa ja harkiten, ja miettii tarkkaan, kelle kertoo itsestään.

Joku voi olla luonteeltaan avoin tai ajatella, että kun itse avautuu, toinenkin tekee niin. Mutta on tärkeää asettaa terveet emotionaaliset rajat: hakea luottamusta, kunnes on itse varma, että toiselle uskaltaa uskoutua.

Satu Haveri, 51, on kihniöläinen psykoterapeutti. Hänellä on Instagramissa tili @liiankiltti.fi, jolla hän neuvoo, miten kiltti voi toimia hankalissa tilanteissa.

OLEN OLLUT psykoterapeutti lähes 20 vuotta. Monille asiakkailleni on yhteistä ajattelutapa, joka kertoo haitallisesta kiltteydestä.

Ajatellaan: Minun on huolehdittava siitä, että muut eivät pahoita mieltään. En kelpaa, jos en täytä muiden odotuksia. Jos valitsen omien etujeni mukaisia asioita, loukkaan toista. Olen hankala, jos kerron tahtoni. Nämä ovat haitallisia uskomuksia, joiden takia moni uupuu. Ajattelu on vaativaa: on oltava hyvä tytär, puoliso, äiti ja työntekijä. Kun kiltteys ja vaativuus yhdistetään vaativaan koulujärjestelmään ja työelämään, hintana voi olla mielenterveys.

Puhutaan myös älyllisistä rajoista (ei väheksytä toista), aineellisista rajoista (oikeus omiin tavaroihin) sekä ajankäyttöä koskevista rajoista, eli siitä, että kunnioitetaan toisen aikaa. Nämä kaikki ovat elämänhallintataitoja, joita pitäisi minusta opettaa jo yläkoulussa.

Siellä olen nähnyt hienoja heräämisiä: on esimerkiksi ymmärretty, että puoliso on käyttänyt hyväkseen kiltteyttä ja kerryttänyt omaisuuttaan.

VEDÄN NAISILLE RYHMÄÄ ’Irti haitallisesta kiltteydestä’. Siellä olen nähnyt hienoja heräämisiä: on esimerkiksi ymmärretty, että puoliso on käyttänyt hyväkseen kiltteyttä ja kerryttänyt omaisuuttaan. Kun alkaa muuttaa käytöstään, täytyy usein olla ensin korostetun napakka, jotta viesti menee perille: en toimi enää kuten aiemmin.

Ota aikalisä, kun joku pyytää yllättäen jotain, mitä et haluaisi tehdä. Sitten mieti: runnonko asiani läpi hinnalla millä hyvänsä, vai onko tärkeämpää säilyttää hyvät välit?

Kiltteys on hyvä ominaisuus, mutta rajansa kaikella.”

Juttu on julkaistu Trendissä 4/23.

Kommentoi +