Kun yrittäjä Erja Häkkinen täytti viime vuonna kuusikymmentä vuotta, ystävät järjestivät hänelle yllätysjuhlat. Ei kotona Monacossa vaan helsinkiläisravintolassa. Nuoruusvuosien kotikaupunki on Erjalle edelleen rakas.
Ilta oli täynnä koskettavia puheita, ajatuksella valittuja lahjoja, hyvää ruokaa ja viiniä. Ystävien lisäksi mukana olivat lapset Aina, 17, ja Hugo, 21. Erjan nykyinen kumppani, käsikirjoittaja-ohjaaja Mika Karttunen ei päässyt juhliin työmenonsa takia mutta oli hengessä mukana.
Rakkaiden ihmisten keskellä kaikki koettu ja nähty tiivistyi: elämä kulki Erjan mielessä kuin filminauhana.
”Katsoin juhlissa lapsiani ja mietin kaikkea yhdessä kokemaamme. Siinä hetkessä ymmärsin, kuinka onnellinen ja ylpeä olen erikoisesta perheestäni”, hän kertoo.
Erjalla on vihdoin omaa aikaa ja tilaa
Juuri nyt Erja tuntee olevansa uuden alussa. Ainan viimeinen lukiovuosi monacolaisessa koulussa käynnistyy syksyllä, ja koulun loppumisen jälkeen myös Erjan tehtävät vanhempana vähenevät.
Esikoispoika Hugo suoritti pari vuotta sitten asepalveluksen Suomessa, opiskeli kuvataidekoulussa Rotterdamissa ja työskenteli viime talven hotellissa Lapissa. Kansainvälinen tausta on osoittautunut hyödylliseksi: Hugo puhuu viittä kieltä.
”Lasten aikuistuminen tuntuu luonnolliselta. En tunne, että joutuisin luopumaan heistä. Tiedän, että vaikka he lähtevät maailmalle, pysymme läheisinä. Hämmentävintä on se, että minulla on vihdoin omaa aikaa ja tilaa.”
Rakkaus kosmetiikkaan on periytynyt
Työ on tärkeää Erjalle. Hän on ollut yli kolme vuotta osakkaana Camilla Ahon johtamassa kosmetiikkayrityksessä, joka tuo Suomeen muun muassa italialaisen kosmetiikkabrändin Diego dalla Palman tuotteita.
Erja osallistuu aktiivisesti muun muassa yrityksen brändien markkinointiin. Hän rakastui kosmetiikkaan mallivuosinaan parikymppisenä, kun pääsi luksusmerkki Guerlainin meikkikoulutukseen Pariisiin.
”Näen nuoruuden innostukseni nyt tyttäressäni: Ainakin on hulluna meikkeihin, ja lisäksi hän tekee upeita kynsilakkauksia. Aina haaveilee mallintöistä, enkä aio estellä hänen unelmansa toteuttamista. Tiedän kokemuksesta, että mallintyö on nuorelle hyvä tapa itsenäistyä ja luoda verkostoja.”
Irti suorittamisesta
Bongatessaan yli kuusikymppisiä tai pluskokoisia malleja mainoksista Erja ilahtuu aina. Kauneuskäsitysten monipuolistumisella on hänen mielestään valtava vaikutus henkiseen hyvinvointiin.
”Minäkin suhtaudun itseeni nykyisin lempeämmin kuin ennen. Pidän huolta kunnostani joogaamalla ja uimalla mutta olen päästänyt irti suorittamisesta. En enää ajattele, että minun pitäisi saada koko ajan hirveästi aikaiseksi. Voin hyvin olla tekemättä mitään.”
Mielen kuormittuminen näkyy hajamielisyytenä.
”Jos ahnehdin tekemistä liikaa, alan unohdella yksinkertaisia juttuja ja lapset huomauttelevat siitä. Se on minulle merkki siitä, että minun pitää rauhoittaa tahtia.”
Kun on liian kiltti
Yksi luonteenpiirre on aiheuttanut Erjalle ylivoimaisesti eniten haasteita.
”Olen ollut liian kiltti ja tullut sen vuoksi ihmissuhteissa monta kertaa petetyksi. En ole osannut karsia vääriä ihmisiä elämästäni.”
Vuosia sitten Erja lähti tuttavansa houkuttelemana osakkaaksi kansainväliseen elintarvikealan yritykseen. Ensin lupaavalta vaikuttanut liikeidea alkoi kuitenkin ajan mittaa epäilyttää, ja Erja päätti myydä osuutensa pois.
Kun hän kysyi sveitsiläiseltä lakimieheltään neuvoa kaupantekoon, selvisi, että osakkeiden arvo oli romahtanut. Erja hävisi kaupassa satoja tuhansia euroja.
”Sain henkisesti turpaani ja syytin siitä itseäni. Toki se oli myös opettavainen kokemus ja sai minut harkitsemaan entistä tarkemmin hankkeita, joihin lähden mukaan.”
”Omaa perusluonnettaan on silti vaikea muuttaa. Haluan yhä uskoa, että jokainen on lähtökohtaisesti hyvä. Jos kovettaisin itseni ja suhtautuisin kaikkeen epäillen, minulta olisi jäänyt monta hienoa juttua kokematta.”
Muiden tarpeiden huomioiminen on Erjalle tyypillistä. Ominaisuus näkyi jo lapsena, sillä hän huolehti usein sekä pikku- että isosiskostaan.
Huolehtijan rooli puski päälle myös 1995, kun silloinen poikaystävä ja tuleva aviomies, menestynyt formulakuljettaja Mika Häkkinen joutui onnettomuuteen Australian Adelaiden osakilpailussa.
Vaikka suhde oli vielä tuore, Erja jätti työnsä Pariisissa ja lensi miehensä tueksi.
”Jokin kummallinen velvollisuudentunto minussa on ollut, sillä olen päätynyt usein tilanteisiin, joissa olen laittanut muut itseni edelle.”
Elämän merkittävin vastuu alkoi esikoispoika Hugon syntymästä. Kun lapset aloittivat koulutiensä Monacossa kolmevuotiaina, Erja oli molemmilla kerroilla aktiivisesti mukana vanhempaintoimikunnissa. Kodin ja koulun välinen yhteistyö on Monacossa tiivistä.
”Olen vasta viime aikoina havahtunut siihen, että elämäni on ollut aika sidottua yli kaksikymmentä vuotta. Lasten koulut ovat vieneet aikaa ja energiaa ja määritelleet myös asuinpaikkani.”
Luottamus on Erjan parisuhteen liima
Erja on elänyt nykyisen miehensä Mika Karttusen kanssa etäsuhteessa jo yli kymmenen vuotta ja pitää ratkaisua toimivana. Pari tapaa toisiaan niin Erjan luona Monacossa kuin Mikan luona Helsingissä.
He eivät ota yhteiselostaan paineita vaan tapaavat, kun aikataulut sen sallivat. Toisinaan voi mennä useakin viikko, että he ovat yhteydessä toisiinsa vain puhelimitse.
”Meillä on ollut suhteen alusta saakka keskinäinen luottamus. Emme yritä kahlita toisiamme vaan annamme tilaa ja vapautta. En ole lähtenyt toteuttamaan väkisin perinteistä parisuhteen kaavaa vaan uskallan elää omalla tavallani, kuten miehenikin. Pidän siitä.”
Erja sanoo ihailevansa puolisonsa lahjakkuutta. Parhaillaan tämä työstää televisiosarjaa matkustajalaiva Estonian uppoamisesta.
Erja kuvailee kumppaniaan hyväksi keskustelijaksi, jolla on samanlainen arvomaailma ja kiinnostuksen kohteet. Molemmat nauttivat lukemisesta ja hyvistä elokuvista.
Kun puoliso on Erjan luona Monacossa, pariskunnalla on tapana tehdä pitkiä kävelylenkkejä rantabulevardilla.
”Välillä pulahdamme mereen uimaan tai pysähdymme lounaalle ravintolaan. Suomessa viihdymme kesällä saaristomökillämme.”
Monacossa voi kadottaa itsensä
Kesäpäivät saaressa ovat kaukana Monacosta, josta tulevat heti mieleen sataman massiiviset huvijahdit ja luksusputiikkien eteen parkkeeratut Rolls-Roycet.
Tilastojen mukaan joka kolmas Ranskan ja Italian välissä sijaitsevan minivaltion asukas on miljonääri. Unelmaelämää, moni saattaa huokailla. Vai onko?
”Siltä se saattaa vaikuttaa, mutta Monacossa voi myös kadottaa itsensä. Minullekin olisi voinut käydä niin, mutta en ole antanut muiden ohjailla liikaa elämääni. Monaco ei ole muuttanut minua, siinä olen onnistunut.”
Mutta miten Monacossa voisi kadottaa itsensä? Millaiset voimat siellä ohjailevat?
”Siellä asuu paljon ihmisiä, joiden elämä pyörii seurapiiritapahtumien ja ravintoloiden ympärillä. Se ei ole minua varten. Viihdyn parhaiten oman perheeni ja ystävieni kanssa. Kotona tykkään käpertyä nojatuoliin lukemaan Jo Nesbøn dekkaria tai laittaa ruokaa Ainan kanssa.”
Kiertäessään formulakilpailuja Mika Häkkisen kilpauran vuoksi Erja tottui siihen, että joku muu huolehti käytännön järjestelyistä: lentojen ja hotellien varauksista, kuljetuksista ja aikatauluista. Hugon ja Ainan synnyttyä hänen apunaan olivat lastenhoitajat.
”Se oli erilaista ja varmasti helpompaa arkea kuin monella muulla mutta myös raskasta. Siksi en kadehdi ihmisiä, jotka ovat jatkuvasti julkisuudessa. He eivät pääse kultaisesta vankilastaan pois, vaikka haluaisivat. Olen itsekin ymmärtänyt vapauden merkityksen vasta myöhemmässä elämänvaiheessani. Sen arvo on korvaamaton.”
Ero ravisteli
Iso käänne Erjan elämässä tapahtui vuonna 2008, jolloin Erja ja Mika Häkkinen erosivat 13 yhteisen vuoden jälkeen.
Koti hajosi, ja muutos ravisteli koko perhettä, ennen kuin he löysivät paikkansa uudessa tilanteessa. Erjan, Hugon ja Ainan toipumisessa auttoivat terapia ja yhteiset keskustelut mutta ennen kaikkea aika.
”Uskon, että kokemus tiivisti entisestään minun ja lasteni suhdetta. Sellaista asiaa ei ole, josta emme pystyisi yhdessä puhumaan.”
Aina ja Hugo tulevat hyvin toimeen myös vanhempiensa nykyisten kumppaneiden ja isänsä uudesta liitosta syntyneiden kolmen pikkusisaruksen kanssa. Erjan tavoin entinen aviopuoliso perheineen asuu Monacossa.
”Mika saattaa poiketa käymään hetken mielijohteesta ja kysäistä, että keitätkö kahvit. Tuntuu ihmeelliseltä, että olemme päässeet alkukipuilujen jälkeen luontevaan ja helppoon yhdessäoloon.”
Puutarhan kuopsuttelua
Erja katsoo helsinkiläisen maisemaravintolan kattojen yli avautuvaa maisemaa ja Mannerheimintietä, jossa lastenrattaita työntävät perheenäidit kiiruhtavat raitiovaunuihin.
Helsinki tuntuu Erjasta yhtä aikaa tutulta ja vieraalta. Hän käy Suomessa usean kerran vuodessa, mutta koti on ollut Monacossa 26 vuoden ajan.
”Monacoon muuttaminen on ollut yksi isoimmista käännekohdistani. Uskon, että se on ollut ennalta määrätty polku, jota vastaan minun olisi ollut turha pyristellä.”
Erjalta on kysytty viime aikoina usein, aikooko hän palata Suomeen, kun Ainan koulu on ohi. Eri mahdollisuuksilla leikittely tuntuu kiehtovalta. Pandemia-aika osoitti, että työn tekeminen onnistuu videoyhteydellä missä vain.
Viime vuosina Erja on viettänyt paljon aikaa Etelä-Ranskassa La Trinitéssa sijaitsevalla huvilallaan. Vaikka Monacosta on idylliselle tilalle vain parinkymmenen minuutin ajomatka, kotiseudun loputtomista tietyömaista ja ruuhkista ei ole perillä tietoakaan.
Huvilan puutarhassa kasvaa yrttejä ja salaattia sekä hedelmä- ja oliivipuita.
”Nautin puutarhassa kuopsuttamisesta ja vanhan talon rauhasta.”
Silti sydämessä on yhä pala myös levottomalle nuoruuden rakkaudelle, Pariisille, josta elämä kuljetti Erjan Monacoon.
Toisinaan hän onkin leikitellyt ajatuksella, että myisi kotinsa ja vapaa-ajan huvilansa ja palaisi takaisin Pariisiin.
”En halua silti suunnitella elämää liikaa, sillä se on todistanut ennenkin, että mitä tahansa voi tapahtua. Tärkeintä on elää hetkessä ja tarttua tilaisuuteen, kun sellainen osuu kohdalle. Luotan, että niin käy nytkin.”
Kuvauspaikka Helsingin Talvipuutarha. Mekko Vimma. Korvakorut Edblad/Villa Tremondo. Kengät Kenzo/Stockmann.