Hävettääkö tai ahdistaako seksuaalinen nautinto? Lisää nauttimista harjoittelemalla ilman vaatimusta orgasmista
Kolumni
Hävettääkö tai ahdistaako seksuaalinen nautinto? Lisää nauttimista harjoittelemalla ilman vaatimusta orgasmista
Seksuaalista nautintoa voi sabotoida niin häpeä kuin täydellisyyden tavoittelu, mutta nautinnon kanssa on aina mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä ja sitä voi harjoitella, kirjoittaa kolumnisti Elina Tanskanen.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.2.2023
Eeva

”Kuinka paljon nautit seksistä?”

Kysyn jotain tämäntyyppistä melkein aina terapia-asiakkaaltani, joka on tullut luokseni seksuaalisen halun puutteen vuoksi.

Vastaus saattaa olla hyvinkin olennainen tieto tilanteen taustojen selvittelyssä.

Voin sen sanoa suoraankin: ajattelen, että hyväksi koettua seksiä on helpompi haluta. Seksin hyvyys ei suinkaan ole ainoa haluun vaikuttava tekijä. Myös se on sangen subjektiivista, mikä koetaan hyväksi seksiksi. Näin seksuaaliterapeuttina kuitenkin toivon, että hyvän seksin määritelmä sisältäisi sen, että saa mielihyvää siitä, mitä on tekemässä.

”Hyväksi koettua seksiä on helpompi haluta.”

Kuten rivien välistä saattaa lukea, kehotan ihmisiä etsimään, tutkimaan ja arvostamaan omaa seksuaalista nautintoaan.

Se voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty, sillä suhde omaan nautintoon saattaa olla ristiriitainen – joskus voidaan puhua jopa nautintoahdistuksesta.

Mutta miksi ihmeessä, puhummehan kirjaimellisesti jostain hyvin nautinnollisesta?

Liikkeelle voi lähteä ihan klassisista syistä, vaikka siitä, että kautta historian yleinen suhtautuminen seksuaaliseen nautintoon, etenkin naisen, on vaihdellut tuomitsevasta vähättelevään. Vaikka maailma on muuttunut vapaamielisempään ja nautintoa arvostavampaan suuntaan, yllättävänkin voimakas häpeän kokemus saattaa kulkea henkisenä perintönä esimerkiksi sukupolvelta toiselle. Juuri tämän kaltainen syvä ajaton häpeä blokkaa nautinnon tai saa kokemaan kovaa morkkista ihanalta tuntuneen seksin jälkeen.

Toisekseen kulttuurista ilmapiiriä on kiittäminen jatkuvan tekemisen ja suorittamisen ihannoimisesta, mikä ei jätä tilaa millekään rentoutumiselle, ilolle ja mielihyvälle. Jos ei saa suotua itselleen pientä lepotaukoa töistä, niin ei ole kumma, ettei seksuaalisen nautinnon pyörteisiin uppoaminen kutsu. Tässä valossa ei ihmetytä, että kyvyttömyys tai jopa haluttomuus nauttia elämän iloista saattavat olla merkki uupumuksesta tai masennuksesta.

”Jatkuva tekemisen ja suorittamisen ihannoiminen ei jätä tilaa rentoutumiselle, ilolle ja mielihyvälle.”

Kliinisessä työssäni olen huomannut myös, että monen nautintosuhdetta rasittaa täydellisyydentavoittelu. Nautintoa pidetään kyllä tärkeänä, mutta se, miten ja mistä itse nauttii, koetaan tavalla tai toisella kyseenalaiseksi. Oma nautinto ei esimerkiksi näytä tai kuulosta siltä, miltä sen pitäisi tai sitten sitä saa vääristä asioista tai väärillä tavoin, liian hankalasti, oudosti tai tylsästi. Kuten arvata saattaa, tällaisia ajatuksia tunnistaessaan on hyödyllistä arvioida, miten porno on vaikuttanut omiin tai kumppaneiden käsityksiin seksuaalisesta nautinnosta.

Voimakas nautinto voi myös pelottaa, onhan se olotilana toinen kuin sarjaa katsellessa: mitä jos tekee jotain noloa tai näyttää jotenkin tyhmältä? On totta, että nautinto edellyttää sitä, että vähän höllentää, antaa mennä. Usein tämän tyyppisten pelkojen taustalla on vaikeus päästää irti kontrollista, mihin minun on helppo suhtautua hyvin myötätuntoisesti. Kokemukseni mukaan kontrollissa pysymisen tärkeys kulkee käsi kädessä turvallisuuden kokemuksen kanssa eikä ihmistä voi pistää tai pakottaa tuntemaan oloaan turvalliseksi.

”Nautinto edellyttää sitä, että vähän höllentää, antaa mennä.”

Vielä yksi tärkeä muistutus: seksistä saatavan nautinnon ja orgasmin välille ei kannata laittaa yhtäläisyysmerkkiä. Nautintokeskeinen (joka ei tietenkään sulje orgasmeja pois!) seksi tarjoaa mahdollisuuksia vaikka mihin hauskaan, kun taas pelkästään orgasmikeskeinen seksi typistyy pahimmillaan hampaat irvessä puurtamiseksi.

Yksi tapa availla nautinnon solmuja on ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä sen kanssa. Tähän hyvä keino on tunnustella eri aistien kautta tulevia miellyttäviä ärsykkeitä tavallisessa arjessa.

Mikä kuulostaa, näyttää, tuntuu, tuoksuu tai maistuu nautinnolliselta? Ajan takaa jotain niinkin simppeliä kuin hyväntuoksuisen suihkugeelin kanssa fiilistelyä lämpimässä suihkussa. Usein elämän tarjoamat pienet suuret aistinautinnot edellyttävät pysähtymistä ja yhteyden ottamista itseen, herkistymistä ja virittäytymistä. Jos tämä tuntuu kivalta, voi antaa nautinnon ohjata valintojaan vaikkapa yhden päivän ajan ja katsoa, mihin keho ja mieli kuljettavat. Mikäli taas kontrollista höllentäminen epäilyttää, sitäkin voi kokeilla turvallisesti asteittain: mitä tapahtuu, jos teen hetken jotain nautintoni eteen?

Tätä kaikkea voi tutkailla niin yksin kuin kumppanin kanssa, makuuhuoneessa tai sen ulkopuolella, suunnitellusti tai ex tempore. Kun oppii itsestään ja nautinnostaan lisää, saa hyviä kokemuksia ja lisää pokkaa sekä luovuutta – mikä todennäköisesti palkitsee enemmällä nautinnolla.

Elina Tanskanen on erityistason seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja ja kognitiivinen lyhytterapeutti, joka liputtaa ihmisyyden, suhteiden ja rakkauden moninaisuuden ja ainutlaatuisuuden puolesta.

Mitä ajatuksia kolumni herätti? Kerro kommenteissa. Ennen kuin kommentoit, käy lukemassa eeva-etiketti, jonka ansiosta eeva.fissä jokainen voi olla juuri sitä mitä haluaa.

Kommentoi +