Digitaalinen permanentti ja muut hiustrendit, jotka näyttävät ihanilta mutta eivät vaadi yllytyshulluutta
Kauneus
Digitaalinen permanentti ja muut hiustrendit, jotka näyttävät ihanilta mutta eivät vaadi yllytyshulluutta
Digitaalinen permanentti, verho-otsatukka ja omanvärinen hius. Nämä ja muut 7 hiustrendiä on helppo toteuttaa ja ah, miten ihanilta ne näyttävät.
Teksti
,

Kuvat

Julkaistu 17.3.2021
Trendi

1. Juuri sinulle räätälöity hiushoito

Olet ehkä käynyt kasvojen ihon analyysissä, jossa käy ilmi, että iho muistaa joka ikisen auringonsäteen? Tulos voi olla riipivä, mutta tärkeä, koska se auttaa löytämään juuri itselle sopivan ihonhoitotavan.

Nyt sama personointi rynnii kampaamoihin! Schwarzkopf Professionalin Fiber Clinix -hiustenhoidossa hiuksille tehdään räätälöity hoito ja kotihoidon suunnitelma.

Hoidon aluksi kampaaja täyttää digitaalisen lomakkeen, johon kirjataan koko hiushistoria. Sen avulla kartoitetaan, onko hiuksia värjätty, käsitelty lämpölaitteilla ja miten hiuksia hoidetaan kotona.

Jos on esimerkiksi useasti vaaleaksi värjätyt hiukset, voi tuloksena olla hyvin rasittuneet ja janoiset hiukset, jotka kaipaavat kosteutta ja sileyttä.

Hoidon yhteydessä tehdään infrapunaa hyödyntävällä laitteella hiusten kunnon analyysi, joka kertoo, kuinka rasittunut tai hyväkuntoinen hius on. Hoito räätälöidään siis esimerkiksi kosteuttavaksi ja rakennepaikkaavaksi.

Ai, miltä se tuntuu? Aika tavalliselta pesulta, hoidolta ja naamiolta, mutta juuri minulle valitulta.

Kotiin voi ostaa tuotteet, jotka elvyttävät hiusta toivottuun suuntaan. Hoidon voi tehdä hiusten värjäyksen yhteydessä tai sellaisenaan.

2. Digitaalinen permanentti

Miltä kuulostaisi, jos hiuksesi olisivat aina rennoilla filmitähtilaineilla? Sitähän mekin.

Jos et sattunut syntymään hyvien kiharataivaiden alla, ratkaisu voi olla digitaalinen permanentti. Se on Japanissa suuri villitys ja rantautumassa Suomeen lähikuukausina. Sillä saa hiuksiin samanlaiset kiharat kuin kihartimella.

Parhaiten hittipermis sopii hiuksiin, joihin kaivataan runsautta ja taipuisuutta – se on siis kuin tehty ohuelle, suoralle tukalle. Digipermis tehdään pituuksiin ja latvoihin, ei tyveen eli tyvikohotus se ei ole.

Kiharat eivät kasva pois, vaan oikenevat pikkuhiljaa, joten permis häviää luonnollisesti 3–6 kuukauden kuluessa.

Ei siis tarvitse pelätä, että muutaman kuukauden kuluttua hiuksissa on piikkisuora tyvikasvu ja puolesta välistä päätä alkavat kiharat.

Digitaalinen permis tehdään rullilla, joiden lämpötilaa voidaan säädellä. Ne on kiinnitetty laitteeseen, jossa on digitaalinen näyttö. Siitä nimi digipermis.

Digipermis ja perinteinen permis ovat muutenkin erilaisia. Digitaalisessa permanentissä käytetyissä aineissa on esimerkiksi mukana hoitavia ainesosia, jotka suojaavat hiusta käsittelyn aikana.

3. Luonnollinen, oma tukka

Oletko kasvattanut oman värisi takaisin, kokeillut curly girliä tai antanut harmaiden näkyä? Olet luonnollisuustrendin aallonharjalla.

”Omaa hiusta on alettu arvostaa, eikä värjäämättömyys ole enää ihmetyksen aihe. Trendi on, että omista hiuksista saa nyt tykätä”, ekokampaaja Millamari Metsola Vallilan Heilistä sanoo.

Oma hiusvärikin saattaa vaatia ylläpitoa ollakseen kaunis. Siinä auttavat syväpuhdistavat hoidot, joiden jälkeen väri näyttää kirkkaammalta.

Jos oman hiusvärin kasvattaminen on tarkoittanut harmaiden hiusten esiintuloa, niitä voi korostaa hyvällä leikkauksella tai kasvivärillä. Harmaista saa kasvivärin kanssa kauniita luonnon­raitoja tai niitä voidaan korostaa esimerkiksi kultaisella sävyllä. Ne tekevät väristä monivivahteisen.

Myös curly girl on hyvä esimerkki siitä, miten hiusta ei pakoteta sille luonnottomaan muottiin vaan tehdään sen ominaisuuksista vahvuus. Ei enää suoristusrautoja vaan kiharan korostamista ja hoitamista.

”Kihara hius rasittuu helpommin kuin suora. Siksi luonnollisuustrendi sopiikin kihariin hiuksiin hyvin, kun hiuksia ei tarvitse käsitellä rankasti tai värjätä”, hiusmuotoilija ja stailisti Meri Milash sanoo.

4. Lämpimät sävyt hiuksissa

Mennyttä ovat ne ajat, kun hiusvärin piti olla viileän kylmä: lämpö on juuri nyt iso trendi hiusväreissä. Toffee, suklaa ja kupari ovat suosittuja tummia sävyjä, vaaleissa suosikkeja ovat hunaja, puuteri ja hiekka.

Lämpimiä sävyjä havitteleva voi suunnata tänä syksynä hyvillä mielin myös ekokampaajalle, sillä kasvivärit sopivat hyvin tähän ilmiöön.

”Hennakasvilla on helppo tehdä punertavia sävyjä. Punaiset sävyt pysyvät kasvivärillä paremmin kuin synteettisellä värillä”, ekokampaaja Elina Haataja Hiushuone Stagesta sanoo.

Kokeillaan! Istun Haatajan kampaamotuolissa, sillä kaipaan ruskeisiin hiuksiini lämpöistä, syvempää sävyä. En kuitenkaan halua värjätyn näköistä päätä vaan värin, joka voisi olla omani.

”Kasviväri ei ole täysin peittävä, ja siksi lopputulos on kauniin vivahteikas. Eniten toivotaan pehmeitä, luonnollisia sävyjä. Kasviväri näyttää yleensä luonnolliselta ja eloisalta, koska aurinkoraidat ja harmaat kuultavat värin läpi hieman vaaleampina”, hän vakuuttaa.

Hiuksiini valitaan lämpimän ruskea sävy Ekopharman valikoimasta. Havittelen myös hieman vaaleampaa latvaa eli liukuvärjäystä. Onko se mahdollista kasviväreillä?

”Savivaalennuksella voidaan vaalentaa hiuksia 2–3 astetta, eli niillä saa hiuksiin saman näköiset raidat kuin auringosta. Saviraidoilla voidaan tehdä myös liukuvärjäystä tai raitoja kasvojen ympärille”, Haataja sanoo.

Päätämme kuitenkin, että latvani sävytetään vain hieman vaaleammaksi kuin tyvi, sillä minulla on omasta takaa aurinkoraitoja. Siihen ei tarvita savivaalennusta, tavallinen kasviväri riittää.

Kasviväreillä voi värjätä pelkän tyven tai eri sävyillä eri osia hiuksista. Pelkkä tyviväri voi olla suositeltavakin, sillä kasviväri on kestoväri, joka voi pysyä jopa synteettistä väriä paremmin. Jos kasvivärin levittää aina koko tukkaan, hiukset tummuvat ja väri syvenee pikkuhiljaa, sillä kasviväri kerrostuu hiukseen.

Värini on valmis – tai niin valmis kuin se kampaamossa tulee. Kasviväri ei sisällä hapetetta, joten se syvenee vähitellen kosketuksissa ilman kanssa. Lopullinen se on vasta 48 tunnin kuluttua.

Hiusteni tyvi vihertää hieman värjäyksen jälkeen, ja olen vähän huolissani. Viherrys on kuitenkin normaalia, sillä värissäni on mukana indigokasvia. Sitä tarvitaan, jotta sävystä tulee ruskea ja aavistuksen omaani tummempi.

”Jos haluaa tumman sävyn, ei kannata sopia tärkeää menoa samaksi päiväksi, sillä väri saattaa olla aluksi vihertävä”, Haataja kertoo.

Pari päivää myöhemmin viherrys on lähes kadonnut. Kun pesen hiukset, se häviää kokonaan, ja jäljellä on pehmeästi liukuvärjätty, punaruskea pää, josta aurinkoraidat kuultavat läpi. Kuin oma värini – vain paljon parempi.

5. Verho-otsatukka

Yksi asia on varma: otsatukat tulevat aina uudelleen – yleensä silloin, kun olet juuri ehtinyt kasvattaa edellisen pois.

”Otsatukat ovat tämän vuoden juttu. Kuumin niistä on verho-otsatukka”, kampaaja Annika Allenius Stoolista sanoo.

Verho on pitkä, vino otsatukka, joka sopii kurittomiin hiuksiin: sen nimittäin kuuluu jakautua otsalla kahtia verhojen tapaan.

Jokaista otsatukkaa joutuu kuitenkin yleensä hieman laittamaan, niin tätäkin.

Verho-otsatukka voi olla rennon moderni Alexa Chungin tyyliin tai paksu 1970-luvun henkinen otsatukka. Siis sellainen kuin Brigitte Bardot’lla.

Verho-otsatukan voi tehdä sekä keski- että sivujakauksella.

”Afro-hiuksissa on nyt myös paljon sivuotsatukkia, mutta ne näyttävät vähän erilaiselta kuin suorissa hiuksissa”, hiusmuotoilija ja stailisti Meri Milash sanoo.

Otsatukan malli ei näy kiharassa yhtä selkeästi kuin suorassa hiuksessa. Kiharaa otsatukkaa ei myöskään leikata aivan samoin kuin suoraa.

”Siksi kihara otsatukka asettuu kivan luonnollisesti”, Milash sanoo.

Jos verho-otsatukka ei miellytä, ei hätää. Nyt näkyy myös epätasaisia ja rikottuja otsatukkia. Myös paksut otsa­tukat ovat trendikkäitä.

6. Hiusten anti-ageing

Ikääntyvän ihon hoitoon on tuotteita ja keinoja vaikka millä mitalla, mutta ikääntyvät hiukset jäävät helposti vaille huomiota.

Hiusten ikääntyminen johtuu siitä, että hiuspohjan aineenvaihdunta ja ravinteiden ja hapen kulkeutuminen hiuspohjaan ja hiustuppiin hidastuu iän myötä.

Siitä kertovat hiustenlähtö, oheneminen, elinvoimattomuus, kiillottomuus ja hauraus. Hiuspohja taas voi iän myötä kuivua ja herkistyä.

Näkyvin merkki hiusten vanhenemisesta ovat tietenkin harmaat, joita voi pilkottaa tummissa hiuksissa jo parikymppisillä. Vaikka harmaa väri onkin iso trendi, kaikki eivät ole siihen valmiita – voiko asialle tehdä jotain?

”Stressi ja perintötekijät vaikuttavat hiusten harmaantumiseen. Yleensä hiukset alkavat harmaantua, kun valvominen ja stressi lisääntyvät esimerkiksi ­lapsien myötä”, Elina Haataja sanoo.

Kaikkea stressiä ei voi välttää, mutta hiuksiaan voi kuitenkin aina helliä. Hiuspohjaakaan ei pidä unohtaa. Kun hiuspohja voi hyvin, hiuksetkin usein voivat.

Hiusten anti-ageing onkin nyt kuuma trendi, ja esimerkiksi Less is More onkin lanseerannut harmaantumista hidastavan hiussuihkeen. Suihke ei kuitenkaan estä hiusten harmaantumista eikä muuta jo harmaiden hiusten väriä.

Kérastasella on puolestaan tuotesarja, joka keskittyy hiusten ja hiuspohjan elinvoiman lisäämiseen.

7. Nuttura kietaistaan nyt niskaan

Tyylikkäin nutturan paikka on valunut päälaelta alaspäin ja sijaitsee nyt niskassa.

”Trendikkäin on niskaan donitsilla sidottu sotku­nuttura”, kampaaja Annika Allenius Stoolista sanoo.

Nutturan ei kuitenkaan tarvitse olla sotkuinen, vaan myös sliipatumpi niskanuttura sopii.

Silloin hiukset vedetään joko keski- tai sivujakaukselle päätä myöten ja kiinnitetään solmulla tai soljella si­leäksi nutturaksi.

Myös poninhännän paikka on nyt niskassa. Se voi olla yksinkertainen, sileä poninhäntä keskijakauksella. Toisaalta niskaponinhäntä sopii myös juhlaan. Siitä saa paksun ja näyttävän hiuslisäkkeellä.

Sama tyyli sopii myös kiharille hiuksille. Varsinkin afrohiuksia pidetään paljon kiinni talvella, ettei kylmyys ja sade vaurioita hiusta.

”Isot donitsit ovat kiharahiuksisen pelastus, sillä kihara ei tykkää, jos sen laittaa tiukasti kiinni”, Meri Milash sanoo.

Liian tiukka ponnari voi rasittaa kiharaa. Silloin ne kohdat, jotka ovat hyvin tiukasti kiinni, saattavat jopa menettää kiharuutensa. Kiharahiuksisen kannattaa siis unohtaa ohuet hiuslenkit ja sitoa tukka mieluummin löysälle nutturalle tai poninhännälle donitsilla.

8. Gua sha hiuspohjalle

Omistat ehkä jo jaderullan, jota pyörittelet kasvoillasi, vaan miten on hiuspohjasi laita?

Gua sha on kiinalaisen lääketieteen menetelmä. Siinä ihoa sivellään lastalla tai rullalla, joka on yleensä valmistettu jadesta, ruusukvartsista tai bian-kivestä. Se parantaa ihon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa ja rentouttaa.

Hiuspohjan käsittelyyn sopii erityisesti kammanmuotoinen lasta, se sama, joka käy myös kasvoille ja vartalolle. Tee-se-itse-päähieronta lievittää stressiä ja parantaa hiuspohjan verenkiertoa. Kammata voi vaikka päivittäin tai aina, kun pipoa kiristää. Lupaus: se tuntuu taivaalliselta.

Tee se näin holistiseen ihonhoitoon erikoistuneen kosmetologin Katja Kokon ohjeilla:

1. Aloita otsan yläosasta pään keskiosasta. Sivele hiuspohjaa hiusrajasta taaksepäin siksak-liikkeellä. Hoida ensin pään oikea puoli kamman leveys kerrallaan korvaan asti, sitten vasen puoli. Päätä jokainen liike ke­vyeen pyörittelyyn kamman kärjellä.

2. Kampaa pitkillä vedoilla ensin oikea puoli ja sitten vasen puoli. Aloita taas keskeltä päätä ja etene kamman leveys kerrallaan.

3. Kampaa takaraivo nopeilla ja napakoilla vedoilla alhaalta ylöspäin.

9. Pitkä polkka vai tavallinen polkka?

Luulitko, että pitkä polkka on nyt trendikkäin? Niin mekin – kunnes puhuimme kampaajien kanssa.

”Ranskalainen polkka, jossa hiukset ulottuvat leukaan, on nyt suosittu. Siihen yhdistetään usein otsatukka”, art director ja kouluttaja Sedin Klapuh Q Hairista sanoo.

Ranskalaiseen polkkaan sopii runsas otsatukka 1960-luvun tyyliin tai Amélie-henkinen lyhyt malli. Polkan mitta voi olla myös leukalinjaa lyhempi. Nyt halutaan tasamittaista polkkaa ja vain maltillisia kerrostuksia.

Ranskalainen polkka sopii hyvin sekä suoriin että laineikkaisiin hiuksiin, ja se voi näyttää upealta myös kiharassa tukassa. Ranskalaisin tyyli on tietenkin rento ja hieman huoleton, ei suoristettu geometrinen malli. Kampaus saa nyt olla vähän sotkuinen.

Ei pitkä polkkakaan toki edelleenkään väärin ole. Se on saanut nyt jo klassikkohiusmallin maineen.

10. Palkkiraidat

Jos elit 1990-luvulla ja hiuksissasi oli silloin raitoja, kuumin raitatrendi saattaa tuoda muistoja mieleen – hyviä tai noloja. Palkkiraidat ovat nimittäin tehneet paluun.

Palkkiraidat ovat sellaiset näkyvät raidat, jotka eivät yritäkään näyttää auringon tekosilta. Niitä voidaan laittaa ympäri tukkaa tai vaalentaa vain palkit kasvojen ympärille eli tehdä money piece -värjäyksen.

Trendeillä on usein vastatrendi ja niin on palkkiraidoillakin: raitojen kevyet kontrastit ja pehmeys. Silloin raidoista ei tavoitella platinanvaaleita, vaan ne saavat jäädä lämpimämmiksi, eikä eron muihin hiuksiin tarvitse olla suuri.

Hyvin luonnolliset ja pehmeät raidat saadaan airtouch-tekniikalla. Silloin muita lyhyemmät ja huonokuntoisemmat hiukset puhalletaan föönin avulla pois tieltä ja loput maalataan balayage- eli liukuvärjäystekniikalla vaaleammiksi tai niihin tehdään perinteiset raidat. Lämpö myös esikäsittelee hiusta, jolloin se ottaa värin vastaan paremmin.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Kommentoi +