Pelastaako curly girl sinunkin tukkasi?
Kauneus
Pelastaako curly girl sinunkin tukkasi?
Suositun curly girl -metodin mukaan moni voi houkutella tukastaan esiin kiharat tai laineet, jos hoitaa sitä oikein. Selvitimme, mitä pitää tehdä ja sopiiko menetelmä kaikille.
Teksti

Julkaistu 2.8.2019
Kauneus ja Terveys

Vesi tippuu hiuksistani sängylle, kun äherrän sen yllä vanhan T-paidan kanssa. Paita olisi tarkoitus kietoa pestyn tukan ympärille turbaaniksi, mutta sitominen tuottaa kirjaimellisesti päänvaivaa. Froteepyyhe on kuulemma pahinta, mitä päähänsä voi pesun jälkeen laittaa, koska se repii ja katkoo hiuksia.

Curly girl -metodi on nyt iso trendi, joten minäkin kokeilen. Olen pessyt hiukseni sulfaatittomalla sampoolla, hoitanut silikonittomalla hiusnaamiolla ja puristellut hiuksiin alkoholitonta kiharavoidetta.

Vihdoin saan T-paidan pysymään päässäni eli ploppaan. Curly girl -metodin eri vaiheille on omat erikois­nimensä. Käytännössä puuvillapaidan on tarkoitus kuivata hiukset hellästi ja auttaa kiharoita pysymään muodossaan.

Curly girl -metodin päätavoite on hiusten runsas kosteuttaminen. Sen ansiosta moni saa houkuteltua tukastaan esiin laineet tai kiharat – tai saa luonnonkiharan tukkansa parempaan eli pehmeämpään kuntoon. Luonnonkihara tukka on luonnostaan kuiva.

Jäähyväiset suoristusraudalle

Luonnonkiharalla tukalla on kuriton maine, ja moni kiharapää on suoristanut eli ”raudoittanut” hiuksiaan vuosikausia. Curly girl -ilmiö on mullistanut ajattelua ja tehnyt hiustenhoidosta intohimon. Se on auttanut monia hyväksymään tukkansa paremmin sellaisena kuin se on – ja hoitamaan hiuksiaan mahdollisimman hyvin.

Näin kävi myös laihialaiselle Karoliina Emilia Lyralle, joka on yksi Curly Girl Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä. 25-vuotias nainen ehti suoristaa luonnonkiharaa tukkaansa vuosi­a, kunnes löysi metodin.

Löytäjiä on paljon. Facebookin suomalaisessa suljetussa kihara­ryhmässä on jo yli 74  000 jäsentä. Yhteisössä kysellään ja jaetaan vinkkejä sekä listataan parhaita tuotteita.

– Olemme olleet hämmästyneitä siitä, miten paljon ryhmään on tullut jäseniä. Menetelmä sinänsä ei ole uusi vaan noin 20 vuotta vanha. Suomessa siitä on kuitenkin tullut hitti vasta tämän vuoden puolella, Lyra kertoo.

Kokenut seinäjokelainen kampaaja ja KMS-kouluttaja Hanna Mäenpää vahvistaa saman.

– Olen kertonut asiakkailleni jo vuosikausia esimerkiksi, että luonnonkihara tukka kannattaa aina puristella kuivaksi pesun jälkeen. Nyt, kun kiharan tukan hoidosta on tullut ilmiö, se on alkanut kiinnostaa heitä ihan uudella tavalla. On aivan ihanaa, että ihmiset ovat löytäneet kiharansa!

Hanna Mäenpää on kampaaja ja KMS-kouluttaja Pink Seinäjoki -kampaamosta. Hänellä on luonnonkihara tukka eli 40 vuoden kokemus hiuslaadusta.

Leikkaus voi paljastaa kiharat

Voiko metodilla saada päätä pitkin menevästä piikkisuorasta tukasta hulmuavan kiharapilven tai surffitukan?

Valitettavasti ei, vaikka sitä hoitaisi kuinka ohjeiden mukaan. Mutta jos tukassa on taipuisuutta, joka on aiemmin tainnutettu piiloon silottavilla tuotteilla, se voi herätä eloon.

– Monelle on syntynyt harhakäsitys, että metodilla voi saada suorasta tukasta kiharan. Niin se ei mene. Taipuisuutta voi kuitenkin vahvistaa ja luonnonkiharoista saada kauniimmat, Lyra sanoo.

Myös hiusten pituudella ja leikkaustavalla on vaikutusta siihen, kihartuuko tukka.

– Pitkätukkainen ei aina voi olla varma, onko tukka oikeasti suora vai taipuisa. Jos hiukset ovat kovin pitkät tai paksut, ne eivät välttämättä jaksa kihartua tai taipua laineille. Jos pitkä tukka on ohut, kihara voi olla nuudelimaista. Hiusten lyhentäminen tai kerrostettu leikkaus auttaa tukkaa taipumaan kauniimmin, Mäenpää sanoo.

Curly girlin ydinajatuksesta eli runsaasta kosteuttamisesta hyötyvät joka tapauksessa kaikki hiuslaadut, myös suorat hiukset. Etenkin, jos hiuksiaan vaalentaa, värjää, suoristaa tai kihartaa paljon. Ne kuivattavat.

Kiharan tukan värjäämis- ja vaalentamistapaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Jos hiukset vaalentaa rajusti, kiharoista katoaa helposti kimmoisuus. Raidoitus on hellävaraisempi tapa tuoda vaaleutta kiharaan tukkaan, Mäenpää sanoo.

Tunne sallitut ja kielletyt aineet

Curly girl -metodin mukaan hiuksia ei saisi harjata kuivana, vaan tukka pitäisi selvittää jo suihkussa hoito­aineen kanssa harvalla kammalla tai selvitys­harjalla.

Pesun jälkeen hiuksiin puristellaan hoito- ja muotoilutuotteet. Sitten hiuksiin kiedotaan jotain pehmeää. Jotkut käyttävät lemmikkitarvikeliikkeissä myytäviä, mikrokuituisia tassupyyhkeitä, jotkut vanhoja t-paitoja.

Metodissa on kiellettyjä ja sallittuja aineita kuin huippu-­urheilussa ikään. Hiusten pesu-, hoito- ja muotoilutuotteissa ei saa olla sulfaatteja, silikoneja eikä kuivattavia alko­holeja. Miksi ne on kielletty?

Alkoholi ja sulfaatit voivat kuivattaa jo valmiiksi kuivaa kiharaa tukkaa. Vesiliukoisia silikoneja voi käyttää, mutta Lyran mukaan osa silikoneista kertyy hiuksiin.

– Ne muodostavat hiusten pinnalle kalvon, jonka läpi kosteus ei imeydy kunnolla. Silikonia sisältävien tuotteiden jälkeen hiukset eivät myöskään kiharru yhtä hyvin.

Mäenpää suhtautuu ainesosiin sallivammin.

– Silikonista on tehty peikko jo vuosia sitten, mielestäni turhaan. Nykytuotteiden silikoneista valtaosa on vesiliukoisia, eli ne eivät kerrostu hiuksiin. Olisi hyvä muistaa, että silikoni myös sitoo kosteutta hiuksiin, koska se ehkäisee kosteuden haihtumista. Sulfaatit taas poistavat hiuksista kertymät, ja niiden mahdollista kuivattavuutta voi kompensoida hoitoaineella.

Moni metodin noudattaja vannoo silkkityynyliinojen nimeen.

Edullinen villitys

Curly Girl -metodin ohjeissa painottuvat usein päivittäistavarakaupoissa myytävät hiustuotteet. Miksi näin?

– Metodin noudattaminen on haluttu tehdä helpoksi. Monet tuotteet voi ostaa ruokakaupasta tai marketista, eikä tarvitse lähteä erikseen kampaamoon. Ovat ne tietysti edullisempiakin, Lyra sanoo.

Mäenpää muistuttaa, että myös kampaamosarjoilta löytyy hyviä tuotteita kiharoiden pesuun, hoitoon ja muotoiluun. Myös sellaisia, jotka sopivat metodiin.

– Kampaamotuotteet ovat toki kalliimpia, mutta usein hinta kertoo jotain raaka-aineista. Curly girlissä käytetään myös hirveästi eri tuotteita. Vähemmälläkin saa kauniit kiharat. Kosteuttava sampoo sopii kaikille. Jos tukka on ohut, kevyt muotovaahto voi olla kiharoiden muotoiluun geeliä parempi vaihtoehto.

Kampaaja muistuttaa myös, ettei metodissa suosittu hoitoainepesu sovi kaikille.

– Jos hiuspohja rasvoittuu helposti, se pitää pestä kunnolla ja riittävän usein. Päänahkaan kertyvä tali, lika ja muotoilutuotteet voivat pahimmillaan aiheuttaa tulehduksen. Kun halutaan hoitaa ja puhdistaa yhtä aikaa, pesevä hoitoaine on parempi vaihtoehto kuin tavallinen hoitoaine.

Kysyntä tyhjensi hyllyt

Hiustenhoitobuumi näkyy myös kauppojen hyllyillä ja tuotteiden myyntiluvuissa. Moni myymälä on tehnyt kosmetiikkaosastolle oman curly girl -hyllyn, josta valikoimassa olevat, metodiin sopivat tuotteet löytää helposti.

Ajoittain osa hyllypaikoista on ammottanut tyhjänä. Tuotteiden suosio on yllättänyt valmistajatkin.

– Yritämme vastata kasvaneeseen kysyntään parhaamme mukaan. Esimerkiksi sulfaatittoman sampoomme kysyntä ei ole ollut aiemmin kovin suurta. Tilanne on muuttunut metodin myötä. Olemme todella ilahtuneita siitä, että kuluttajat ovat löytäneet tuotteemme, viestintä­asiantuntija Paula Larjo kertoo. Hän vastaa Bernerillä kotimaisista XZ- ja Herbina-sarjoista, joissa on paljon curly girl -kelpoisia tuotteita.

Metodi vaatii kärsivällisyyttä

Miten sitten kävi kirjoittajan pitkille hiuksille ploppauksen jälkeen? Kävi ilmi, että niihin saa selviä laineita vieläpä varsin helposti ja nopeasti. Siitäkin huolimatta, että hiuksia on vaalennettu vuosikymmeniä eli ne ovat hoidosta huolimatta kuivat. Tukka tuntui kuivuttuaan ihanan pehmeältä ja ilmavalta ja näytti kiiltävältä.

Toisaalta hiukset rasvoittuivat tavallista nopeammin. Ne tuntuivat myös ohuemmilta kuin ennen, sillä en voinut käyttää tuuhentavaa kuivasampoota. Metodi ei suosittele sitä. Vaaleat hiukseni alkoivat myös kellastua, koska en saanut käsiini sulfaatitonta hopeasampoota.

Curly girl vaatiikin aluksi jonkin verran viitseliäisyyttä, jotta löytää itselle sopivat tuotteet ja toimintatavat. Kiharuusasteen tunnistaminen voi auttaa hoitamaan hiuksia oikein. Metodiin vihkiytyneet jakavat hiukset neljään luokkaan piikkisuorasta afroon.

Metodi vaatii myös kärsivällisyyttä. Tuloksia ei saa heti. Karoliina Emilia Lyra näki muutoksia kuukaudessa.

– Huomasin eron kiharoiden muodossa hyvin pian. Neljän viikon päästä hiukset olivat selvästi pehmeämmät ja kiiltävämmät. Noudatan metodia tarkasti, mutta sitä voi soveltaa myös vapaammin. Parasta on, että hiukset tuntuvat ja näyttävät paremmalta. Katkeilu ja takkuuntuminen ovat vähentyneet huomattavasti.

Voiko piikkisuoraankin tukkaan saada kiharat curly girl -metodilla?

Ei. Jotkut suoratukkaiset voivat saada laineita. Kiharan hiuksen läpileikkaus on muodoltaan ovaali, suoran hiuksen pyöreä. Menetelmä ei muuta hiuksen muotoa mutta parantaa myös suoran tukan kuntoa.

Metodissa hiuksia ei saa harjata kuivana. Miten takut avataan?

Suihkussa harvalla selvityskammalla, kun hiukset ovat märät. Apuna kannattaa käyttää hoitoainetta tai tehohoitoa. Näin kannattaisi toimia, vaikkei edes noudattaisi metodia. Kun hiuksia kosteuttaa hyvin pidempään, takkuja ei välttämättä enää edes tule.

Voiko hiuksia värjätä? Miten pitää toimia värjäyksen jälkeen?

Kyllä voi, mutta vaalennus ja värjääminen kuivattavat aina hiuksia. Kotivärien mukana tulevissa hoitoaineissa on usein silikonia. Myös kampaaja voi käyttää silikonia sisältävää hoitoainetta. Siksi värjäyksen jälkeen kannattaa pestä hiukset sulfaatteja sisältävällä sampoolla ja hoitaa ne tehokosteuttavalla naamiolla. Pese kuitenkin tukka aikaisintaan 48 tuntia värjäyksen jälkeen, ettei väri haalistu.

Saako hiuksia föönata?

Kyllä, kunhan käyttää hiustenkuivaajassa diffuuseria eli pyöreää kiharasuulaketta. Lisäksi tulisi suosia matalinta tehoa ja ­kylmäilmapuhallusta.

Curly girl -metodin tärkeimmät vaiheet:

Pesu

Kun aloitat metodin, tee final wash: pese hiukset sulfaatteja sisältävällä sampoolla, jotta muotoilutuotekertymät irtoavat tukasta. Voit käyttää myös syväpuhdistavaa sampoota.

Käytä jatkossa sulfaatitonta ja silikonitonta, kosteuttavaa sampoota. Osa suosii pesevää hoitoainetta (co-wash, cleansing conditioner) tai hoito­ainepesua.

Hoito

Levitä hiuksiin suihkussa hoitoaine, jossa ei ole silikonia. Voit käyttää myös tehohoitoa eli hiusnaamiota tarpeen mukaan. Anna hoidon vaikuttaa mahdollisimman pitkään.

Suihkun jälkeen kuivaa tukka ja levitä jätettävä hoitoaine – tee molemmat puristelemalla. Käytä metodiin sopivaa jätettävää hoitoainetta: suihketta, voidetta, emulsiota tai öljyä.

Kuivaus

Älä kuivaa hiuksia frotee­pyyhkeellä vaan kiedo niihin vaikka puuvilla-t-paita. Anna tukan olla sen alla 5–20 minuuttia. Tämä vaihe on ploppaus.

Anna hiusten kuivua itsestään tai föönaa diffuuserilla. Kieputa tukka yöksi pään päälle löysälle nutturalle eli ananakselle tai pue päähäsi silkkimyssy.

Muotoilu

Muotoilutuotteella on tarkoitus luoda kiharoille cast, eli kova kuori, joka auttaa pitämään kiharan muodossaan. Se rikotaan myöhemmin sormin.

Laita kosteisiin hiuksiin alkoholitonta geeliä tai muotovaahtoa – taas puristelemalla. Myös itse keitetty pellavansiemengeeli eli PSG sopii. Tämän vaiheen voi myös jättää väliin.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.

Kommentoi +