
Aivan kuin olisi saanut pari senttiä lisää pituutta. Keho kannatteli itseään ylväämmin. Keskivartalo oli napakampi ja nivelet liikkuvammat. Tuntui, että selkävaivatkin helpottivat. Liukkailla talvikeleillä oli helpompi pysyä pystyssä. Vuosia kuntosalilla ja ryhmäliikuntatunneilla käynyt Leeni Tolvanen, 52, huomasi barren vaikutukset nopeasti.
– Yllätyin, miten monella tavalla se vaikuttaa hyvinvointiini.
Leeni löysi barren viitisen vuotta sitten. Tunnilla tehdään baletista, pilateksesta ja joogasta tuttuja liikkeitä. Apuna käytetään balettitankoa. Baletista ei silti ole kyse, eikä balettitaustaa tarvita.
Vanhassa hattutehtaassa Helsingin Sörnäisissä ikkunoita vasten ropisee sade, mutta sisällä harmaudesta ei ole tietoakaan. Yhdessä seinässä on pinkkiä, toisessa turkoosia. Puheensorina täyttää salin, kun ennen tuntia vaihdetaan kuulumiset treenituttujen kanssa.
Balettitangot kannetaan yhdessä paikoilleen. Tanssinopettaja Niina Harju saapuu peilien eteen ja toivottaa treenaajat tervetulleeksi.
Kohta lentää hiki!
Treeniä saavat barressa erityisesti reidet, pohkeet, nilkat, jalkaterät ja keskivartalo. Sykettä kohotetaan jalan ojennuksilla ja hypyillä, joissa nilkat lyödään yhteen ilmassa. Käsissäkin barre tuntuu, sillä niitä kannatellaan liikkeissä kuin baletissa. Lopuksi tehdään selkä- ja vatsalihasliikkeitä ja venytellään.
– Vuosien treenaamisen jälkeen löydän yhä uusia syviä lihaksia, joiden olemassaolosta en ole tiennytkään.
Eturivissä harjoittelee raskaana oleva nainen. Laji tosiaan sopii ihan kaikille. Hypyt voi tehdä askeltaen, ja ohjaaja näyttää vaihtoehtoiset liikkeet heille, jotka eivät voi olla vaikkapa vatsallaan tai polviseisonnassa.
Ohjaaja käy korjaamassa liikkeitä treenaajan parhaaksi: oikea tekniikka suojaa loukkaantumisilta. Kyykätessä polvien ja jalkaterien tulee olla samaan suuntaan. Lantio lasketaan alas suorassa linjassa, jottei selkä rasitu.
– Kun tunnilla käy sitkeästi viikosta toiseen, tekniikassa kehittyy kuin huomaamatta. Ja kun se on hallussa, treenistä saa koko ajan enemmän irti.
3 syytä harrastaa barrea
- Se treenaa koko kehoa. Erityistä vahvistusta saavat syvät keskivartalon lihakset, pakarat ja reidet. Myös liikkuvuus lisääntyy ja ryhti paranee.
- Siinä ei tarvitse opetella koreografiaa. Liikkeet ovat yksinkertaisia ja niitä voi muunnella, joten laji sopii kaikille. Balettitaustaa ei vaadita.
- Se nostaa sykettä, jopa maksimilukemiin. Se parantaa myös stressinsietoa ja keskittymiskykyä, sillä liikkeiden suorittaminen vaatii läsnäoloa ja sitkeyttä.
Asiantuntija: tanssinopettaja Niina Harju/Etnofitness
Näkyvin hyöty kehossa on ryhti. Leeni kehuu, että se on parantunut barren myötä ja siihen kiinnittää uudella tavalla huomiota myös työpäivän aikana.
– Mietin ryhtiä arjessa tietoisesti. Jos huomaan, että hartiat valuvat lysyyn, muistan tunnilta tutun mantran: selkä pitkäksi, vatsa tiiviiksi.
Myös nivelten liikkuvuus lisääntyy barressa nopeasti.
– On ollut mahtavaa huomata, että vau, nyt jalkojen aukikierrot sujuvat jo näin hyvin.
Aukikierrot tehdään plié-kyykyissä. Baletista tutussa liikkeessä jalat ovat leveässä haarassa, ja pakarat pudotetaan polvien tasolle. Liikkeet saa silti tehdä oman liikkuvuuden mukaan.
"Barreen voi tulla, vaikka pitäisi itseään kaikkea muuta kuin notkeana."
Treenin puolivälissä Leenin vierustoveri naurahtaa: miten ihmeessä jaksan loppuun asti. Leeni tsemppaa.
– Kyllä sä jaksat!
Seuraavaksi tehdään tangon vieressä yhden jalan kyykyt. Opettaja muistuttaa, että tankoa kosketetaan vain kevyesti sormenpäillä, ikään kuin soitettaisiin pianoa. Jos tankoon tukeutuu liikaa, liike kärsii. Yhden jalan kyykky vaatii hyvää tasapainoa ja vatsalihasten tuen.
– Aina ei tarvitse mennä salille kyykkäämään. Barressa syvät pakaralihakset ja reiden lähentäjät aktivoituvat koko tunnin ajan.
Kotonakin voi harrastaa – silloin balettitangon korvaa tarvittaessa korkeahko pöytätaso tai tuolin selkänoja. Kun tunnit siirtyivät koronakeväänä verkkoon, Leeni treenasi olohuoneessaan kerran viikossa.
– Kotitreeni sujui ohjaajan hyvillä ohjeilla, mutta saahan ryhmässä treenaamisesta ihan eri tavalla voimaa.
Treenimotivaatiota ei tarvitse etsiskellä. Välillä työpäivän jälkeen laiskottaa ja kotisohva kutsuu treenisalia enemmän, mutta Leeni on huomannut:
"Huonompi fiilis tulee, jos jätän menemättä. Barre tekee olosta vahvan, ryhdikkään ja voimaantuneen."
Musiikki ja hyvä ohjaaja auttavat rutistamaan viimeiset toistot. Lihaskunto-osuutta vauhdittaa pop tai rock, loppuvenyttelyissä soi usein klassinen.
– Liikesarjoja varten suunniteltu musiikki antaa ihan älyttömästi energiaa. Sen ansiosta jaksaa puskea loppuun asti. Ohjaajalla ja hänen luomallaan ilmapiirillä on myös valtava merkitys. Tulin tälle salille Niinan perässä.
Parasta barressa on monipuolisuus. Leeni ei muista, milloin olisi ajatellut, että äh, taas tämä liike. Sitäkään ei ehdi miettiä, kauanko tuntia on vielä jäljellä.
– Se on tärkein merkki siitä, että treeni on hyvä. Barre vaatii keskittymistä. Jos haluaa saada parhaan hyödyn treenistä, ohjaajaa pitää kuunnella koko ajan.
Tunnin jälkeen Leeni kurkkaa sykemittariaan: maksimisykkeissä mentiin tänäänkin. Moni haksahtaa ennakkoluuloon, joka Leenilläkin oli alussa: barre näyttää kevyeltä. Mutta oikeasti se on yllättävän rankkaa!
– Barre käy koko kehon lihaskuntotreenistä, ja syke on korkealla koko tunnin. Se on lyömätön yhdistelmä.
Leeni Tolvanen
Ikä: 52
Koti: Töölössä Helsingissä
Työ: Farmaseutti
Koe tangon taika
Balettitossut ja vilpoisat treenivaatteet takaavat hyvän treenin. Tossut saavat tuntua uusina napakoilta, sillä kangas venyy, Leeni muistuttaa.
Innostuitko? Tsekkaa lähialueen liikuntakeskukset, tanssikoulut, pilates- ja joogastudiot. Myös kansalais- ja työväenopistot järjestävät barre-kursseja.