Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Lempireseptini

Arman Alizadin lempiresepti on vastustamaton lisuke kaiken kanssa – ”Rakastan yksinkertaisia ruokia”

Arman Alizad on erakko, jolle ruuanlaitto on meditatiivinen hetki. Keittiökuplassa perheelle syntyy lapsuudesta tuttuja makuja.

Olen syntynyt Iranissa ja asuin siellä yhdeksänvuotiaaksi. Koska maan turvallisuustilanne on epävakaa, olen lähtöni jälkeen käynyt siellä vain kerran äidin kanssa.

Ruoka on Iranissa lähes pyhä asia. Muistan, kuinka menimme iltaisin usein ulos syömään. Tarjolla oli valtavat määrät ruokaa. Saatoin nukahtaa ravintolan pöytään vanhempien vielä ruokaillessa. Iranin rikas ruokakulttuuri ja yhteiset ateriat ovat jääneet osaksi elämääni.

Olen luonteeltani erakko hektisestä työstä ja perhearjesta huolimatta. Ruuanlaitto on minulle oma meditatiivinen hetki. Kun menen keittiöön, muu maailma sulkeutuu ulkopuolelle.

Teen usein superraikasta, iranilaista shirazi-salaattia, sillä se menee lisukkeena kaiken kanssa. Kurkun raikkaus, tomaatin ja punasipulin makeus ja granaattiomenan happamuus tekevät tästä Shirazin kaupungista tulevasta salaatista vastustamattoman.

Entisessä leipätyössäni räätälinä ompelin pukua käsin tikki kerrallaan. Puvun valmistukseen saattoi kulua kuukausi. Nyt käsityöläisyyteni näkyy keittiössä.

Nautin ruuanlaitosta niin paljon, että teen mielelläni suuren osan perheeni aterioista. Haluan tulla koko ajan paremmaksi kokiksi. Ruuanlaiton loputon maailma innostaa minua.

Iranilainen keittiö on sekoitus happamia ja makeita makuja. Mausteita ja yrttejä käytetään paljon.

Kaapistani löytyy aina valikoima erikoisempia raaka-aineita kuten iranilaista riisiä ja mustaa ravinnerikasta riisilaatua, riceberryä. Käytän paljon luumua, munakoisoa, granaattiomenaa ja jugurtteja, ja lihaa syömme paljon. Vitsailenkin, että iranilaisessa perheessä syödään lehmä viikossa.

Teen usein hitaasti valmistuvia ruokia. Juuri nyt opiskelen synnyinmaani perinneruokia, kuten ghormeh sabzi -yrttipataa, tahdig-riisikakkua ja fesenjan-kanapataa. Viimeksi tein perinteistä iranilaista riisiä. Sitä varten hauduttelin ankkaa punaviinikastikkeessa neljä tuntia.

Entisessä leipätyössäni räätälinä ompelin pukua käsin tikki kerrallaan. Puvun valmistukseen saattoi kulua kuukausi. Nyt käsityöläisyyteni näkyy keittiössä.

Kun haluan pikaruokaa, lempireseptini on kymmenessä minuutissa valmistuvat karitsan kyljykset. Ruskistan lihat rapeiksi samalla kun valelen niitä voilla.

Minulla on metsästyskortti, ja olen käynyt muutaman kerran metsästämässä ja kalastamassa. Siinä on jotain hienoa, kun mennään pyytämään kalaa ja luonto ehkä antaa.

Perheessäni syödään kaikkea läskisoosista korealaiseen ja fine dinigistä katuruokaan. Rakastan yksinkertaisia ruokia, esimerkiksi hodareita tai tuoretta leipää, jossa on voita, fetaa ja minttua.

Vaikka ruoka olisi kuinka simppeliä, teen sen aina tosissani sydän ja sielu mukana. Ruoka on heijastus sielusta, mutta se myös ruokkii sielua. Kokkaamisessa siisteintä ovat lopulta seura, tilanne ja kokonaisuus.

Puolisoni, meikkitaiteilija-stylisti Senay Coco, on kotoisin Kosovosta. On hauskaa, että kulttuureissamme on samantyyppisiä pasteijoita, leivonnaisia, patoja ja liharuokia.

Minulla on metsästyskortti, ja olen käynyt muutaman kerran metsästämässä ja kalastamassa. Siinä on jotain hienoa, kun mennään pyytämään kalaa ja luonto ehkä antaa. Räätälintyön oppi-isäni Jouni Korhonen opetti minut kokkaamaan riistaa, kuten metsoa, riekkoa ja hanhea.

Yksi upeimmista kokemuksistani on ollut hylkeenpyynti Grönlannissa inuiittiveljesten kanssa. Perheen ruuansaanti oli täysin omavaraista. Viikon jälkeen olimme jo kääntymässä takaisin, kunnes viimein saimme saalista.

Kun veljekset soittivat kotiin ja kertoivat, että heillä on ruokaa, kotiväen onnellinen huuto kosketti. Saaliista tehtiin ruokaa, vaatteita ja työkaluja. Kunnioitukseni ruokaa kohtaan nousi uudelle tasolle.

Shirazi-salaattia voi sanoa Iranin kansallissalaatiksi. Se maistuu sellaisenaan tai lisukkeena vaikka buffetpöydässä.

Shirazi-salaatti 4-6 annosta

• 1 kurkku

• 4 isoa kypsää terttutomaattia

• 1 pieni punasipuli

• 2 rkl oliiviöljyä

• 2 rkl limettimehua

• 1 tl suolaa

• 1/2 tl mustapippuria

Lisäksi:

• noin 150 g granaattiomenan siemeniä

• 2–3 tl sumakkia

• tuoretta minttua

1. Huuhtele kurkku ja tomaatit. Leikkaa kurkku pituussuunnassa halki ja kuopaise siemenet pois pikkulusikalla. Leikkaa kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kumoa ne salaattikulhoon.

2. Kuori ja kuutioi punasipuli. Lisää ne kulhoon.

3. Valuta oliiviöljy ja limettimehu kasvisten joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin.

4. Ripottele salaatin pinnalle granaattiomenan siemenet ja sumakki. Viimeistele tuoreella mintulla.

5. Nosta salaatti kelmulla peitettynä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

6. Tarjoa shirazi-salaatti alkupalapöydän osana tai basmatiriisin kera. Se maistuu myös grillattujen karitsankyljysten kaverina. Lisukkeena voi tarjota valkosipulilla, hunajalla ja mintulla sekä suolalla ja pippurilla maustettua jugurttikastiketta.

Vinkki! Käyttövalmiita granaattiomenan siemeniä voit ostaa niin tuoreena kuin pakasteena.

Juttu on julkaistu Eeva-lehdessä 06/2025.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt