
Anne Mattilasta tuli äitinsä kuoleman jälkeen taidekahvilan leipuri – lempiresepti on gluteeniton ja pitää nälän loitolla
Anne Mattilasta tuli taidekahvilansa leipuri äidin kuoltua. Viime kesänä hänen käsistään syntyi paitsi satoja munkkeja myös hurmaava piiras.
”Leipominen on ollut tärkeä osa surutyötä. Äiti menehtyi yllättäen joulukuussa 2023, ja jäin pyörittämään yksin taidegalleriani yhteydessä olevaa kesäkahvilaa. Perustin gallerian 12 vuotta sitten, ja aikaisemmin äiti teki sinne kaikki ihanat leivonnaiset.
Äidin kuoleman jälkeen minusta tuli munkin paistaja. Leivoin viime huhtikuusta syyskuun loppuun noin sata munkkia lähes joka päivä. Kaikesta huolimatta kesä oli kaunis. Samalla leivontaharrastuksesta tuli minulle kuin toinen ammatti hetkeksi.
Olen tehnyt perinteisiä tarjoiltavia, munkkien lisäksi muun muassa juustokakkuja ja täytekakkuja. Uusin hittini on savukalapiirakka. Minulle jäi viime juhannuksena tähteiksi 500 grammaa savukalaa ja kolme kiloa uusia perunoita. Mietin, mitä niistä voisi tehdä, ja syntyi tämä hurmaava herkku.
Piirakassa on raikkaita kesän makuja kuten uusia perunoita ja savukalaa. Kun tarjoilen ohessa salaattia, nälkä lähtee varmasti. Piirakka on niin helppo tehdä, että kuka vain onnistuu.
Äitini oli maatalon emäntä, joka uskalsi käyttää voita ja punaista maitoa.
Äiti kirjoitti aikoinaan taaperovihkoon, että Anne on sellainen pieni emäntä. Kävin äidin kanssa marjassa, opettelin hänen kannustamanaan leipomaan kakkuja ja laittamaan ruokaa.
Äiti työskenteli kotona, joten ruoka tehtiin alusta asti itse. Pöydässä ei ollut puhelimia vaan keskityttiin syömään. Sen tavan yritän säilyttää omassa perheessäni.
Lapsuudenperheessäni oli seitsemän lasta ja vanhemmat, joten rahat piti saada riittämään ruokaan. Söimme suomalaista kotiruokaa. Nauroimme, että tänään tarjolla on perunaa ja kastiketta ja huomenna kastiketta ja perunaa. Meillä ei kokeiltu mitään erikoista. Kun äiti kerran teki lasagnea, siitä puhuttiin pari kuukautta.
Äitini oli maatalon emäntä, joka uskalsi käyttää voita ja punaista maitoa. Meillä oli perunapelto ja kasvimaa, josta nostettiin porkkanoita ja salaatteja. Kiisseliä tehtiin metsän ja oman pihan marjoista. Maito tuli omista lehmistä. Se oli niin paksua, että koulussa tarjottu punainen maito tuntui vedeltä.
Myös minä teen lähinnä perinteistä, suomalaista kotiruokaa. Välttelen valmisruokia. Kaapista löytyy puhtaita raaka-aineita kuten voita, jauhoja ja itse poimittuja marjoja. Mieheni, rumpali Kari ”Kille” Tenkula tekee välillä spesiaalimpia ruokia, kuten katkarapukeittoa.
Ruoka on perheemme tapa ilahduttaa toisiamme. Kun sisarukset ja sisarusten lapset lasketaan mukaan, meitä on melkein 30.
Elämä mullistui kaksi vuotta sitten, kun lapsemme Mikael syntyi. Sitä ennen olimme Karin kanssa keikkareissuilla parhaimmillaan 120 päivää vuodessa.
Nykyään on huolehdittava, että ruoka valmistuu aamupuurosta lähtien oikeaan aikaan. On ihanaa, että Mikael haluaa osallistua ruuanlaittoon. Hän tekee mielellään lettuja, hänen sanoin taikinalättyjä. Joulun suosikki olivat piparit ja varsinkin piparitaikina, jota poika juoksi syömään piiloon sohvan taakse.
Ruoka on perheemme tapa ilahduttaa toisiamme. Kun sisarukset ja sisarusten lapset lasketaan mukaan, meitä on melkein 30. Tänä kesänä haluaisin tehdä ainakin paellaa koko konkkaronkalle. Siskollani Anniinalla on yhdeksän lasta, joten hän ilahtuu aina, kun teen hänelle vaikkapa kattilallisen Valamon luostarin parsakeittoa.
Korianteriin olen hurahtanut niin, että olen tyhjentänyt kaikki Karvian kaupat yrtistä. Kun haluan herkutella, teen raikkaan smoothien. Laitan siihen kaksi pakettia korianteria, mustikoita, puolukoita, tuorepuristettua appelsiinimehua, maustamatonta jugurttia ja banaania.
Smoothiesta tulee säännöllisesti nautittuna selvästi pirteä olo. Olet mitä syöt -sanonta todellakin pitää paikkansa.

Perunainen savukalapiirakka noin 20 palaa
21/2 kg yleisperunoita (keltainen pussi)
6–7 dl kermaa (kuohu- ja ruokakermaa)
6 kananmunaa
500 g savukalaa (paino nahkoineen ja ruotoineen)
1 suippopaprika
1 pieni punasipuli
1/2 dl sitruunamehua
4 tl sitruunapippuria
4 tl suolaa
1/2 ruukkua ruohosipulia
Päälle:
4–5 dl juustoraastetta (emmentaali-mozzarella)
1. Pese perunat ja keitä kypsiksi tilavassa kattilassa. Valuta ja survo perunat kuorineen muusiksi niin, että siihen jää vielä rouheista suutuntumaa.
2. Sekoita vähän jäähtyneen perunamurskeen joukkoon kermat ja munat.
3. Paloittele savukala nahattomaksi ja ruodottomaksi. Paloittele paprika ja hienonna sipuli. Kumoa kaikki perunaseokseen.
4. Lisää sitruunamehu ja -pippuri, suola ja silputtu ruohosipuli. Kääntele seos tasaiseksi ja levitä se leivinpaperin päälle
korkealaitaiselle eli syvälle uunipellille. Tasoita pinta ja ripottele päälle juustoraastetta.
5. Kypsennä piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Nosta loppuvaiheessa lämpöä tarvittaessa 225-asteeseen, jotta pinta ruskistuu kauniisti.
6. Leikkaa piirakka paloiksi ja tarjoa raikkaan salaatin kera.
Vinkki! Voit myös puolittaa ainesmäärät ja paistaa piirakan korkealaitaisessa voidellussa uunivuoassa (20 x 35 cm).
Juttu on julkaistu Eeva-lehdessä 05/2025.