
1. Saat hyväksyntää muilta
Tuntuuko, etteivät muut näe tai ymmärrä ongelmaasi? Valittaminen on tapa tuoda esiin omia tarpeita ja toiveita. Silloin saattaa itsekin ymmärtää kunnolla, miksi jokin asia tuntuu pahalta. Jos toisetkin tunnustavat ongelman, tunteelle saa oikeutuksen.
Lue myös: Tunnetko jatkuvasti syyllisyyttä?
2. Ehkäiset henkistä pahoinvointia
Tunteet sisältävät tärkeää tietoa. Tunne itsessään ei ole ongelma vaan reaktiomme. Tunteiden tunnistaminen ehkäisee tutkitusti psyykkistä oireilua. Masennus, ahdistus ja uupumus voivat kertoa muutoksen tarpeesta: toimit itseäsi tai arvojasi vastaan.
Lue myös: Arvot - onnen työkalu
3. Tuot tarpeitasi esiin
Kun ilmaiset tyytymättömyyttäsi muille, toiset ihmiset voivat muuttaa käytöstään ja ottaa sinut paremmin huomioon. Se ei tietenkään ole varmaa, sillä vain omaan käytökseen voi vaikuttaa varmuudella. Voit kuitenkin tuoda toiveitasi esille.
4. Annat muutokselle mahdollisuuden
Jos valitat jatkuvasti, mieti, millaisissa tilanteissa kielteiset tunteet nousevat pintaan. Mitä tunteiden taustalla on, mitä ne aiheuttavat? Mikäli itsetutkiskelu ei tuo ratkaisua, juttele psykologin tai psykoterapeutin kanssa. Kun löydät syyn, elämästäsi tulee tyydyttävämpää.
5. Hyväksyt kielteiset tunteesi
Tunnetko syyllisyyttä tunteistasi? Et voi kontrolloida niitä mutta voit kasvaa hyväksymällä ne. Tunteen kieltäminen voi vain vahvistaa sitä. Ikävät tunteet motivoivat muuttamaan elämää. Tunnistat tarpeesi ja huolehdit itsestäsi.
Harjoitus happamiin hetkiin
- Havainnoi tunne kehossa ja nimeä se.
- Mieti, mitä toiveita siihen liittyy. Kommunikoi se toisille.
- Helpota taakkaasi. Pohdi, mihin voit vaikuttaa ja mihin et.
Asiantuntija: työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Susanna Rasimus/Mehiläinen
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.