Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Eevan haastattelu

Alma Hätönen saa sokerista nivelkipuja ja syö vain kasvisruokaa – katso resepti herkulliseen klassikkoruokaan, joka maistuu seuraavana päivänä vielä paremmalta

Radiojuontaja Alma Hätönen taikoo vegeversioita melkein mistä vain, kuten meksikolaisesta klassikkopadasta.

”Teen chili sin carnea aina kun kaipaan lämpöistä ja ruokaisaa lohturuokaa, jossa on proteiinia. Ateria on kuin chili con carne mutta ilman lihaa ja uudella makuvivahteella.

Tämä versio syntyi viileänä syyspäivänä puolisoni Jaakon suvun mökillä Lapissa. Koostin ruuan sen mukaan, mitä kaapissa sattui olemaan. Chili oli loppu, joten laitoin sen sijaan harissatahnaa.

En tiennyt etukäteen, mitä kokkauksesta syntyisi. Ja kuinka ollakaan, sellaisista ruuista tuppaa tulemaan niitä onnistuneimpia. Harissa toi ihanan aniksen vivahteen ja syksyisen sävyn.

Ruoka maistui erityisen hyvältä saunan jälkeen puolisoni isoisän rakentamassa kelopuumökissä.

Chili sin carne on nopea tehdä. Jos aikaa on, haudutan pataa tunnin. Silloin syvä, makea ja sopivalla tavalla hieman tulinen maku tulee parhaiten esiin. Ruoka kestää hyvin säilytystä. Maku vain paranee päivä päivältä jääkaapissa.

Kun haluan terveellisen aterian, syön kastiketta raejuuston kanssa. Viikonlopun herkkuhetkiin lisään kylkeen riisiä, avokadoa ja ranskankermaa. Päälle sirottelen nacholastuja ja tuoretta korianteria.

Hodarit, pitsat, thaimaalaiset annokset ja jopa kebabit pystyy tekemään ilman lihaa.

Oivalsin Intiassa, että kasvisruoka on todella monipuolista ja herkullista. Vietin maassa viisi viikkoa 2010. En ole koskaan ollut kova lihansyöjä, mutta reissustani lähtien olen ollut täysin kasvissyöjä.

Urheilen paljon, joten huolehdin siitä, että saan kasvisruuasta tarpeeksi proteiinia ja ravinteita. Proteiinia saan pääasiassa soijapavuista ja -rouheesta sekä muista kasviproteiinivalmisteista, sokeriherneistä ja kaurahiutaleista. Esimerkiksi pakastetuista edamamepavuista saa herkullisen välipalan, kun ne sulattaa ja päälle sirottelee suolaa.

Olen oppinut, että oikeastaan kaikkia ruokalajeja voi tehdä vegeversiona. Hodarit, pitsat, thaimaalaiset annokset ja jopa kebabit pystyy tekemään ilman lihaa. Salaisuus piilee monesti maustamisessa ja lihan kaltaisissa kasviproteiineissa. Improvisoin reseptejä sen mukaan, mitä kaapissani on. Suosikkejani ovat aasialainen, thaimaalainen, intialainen ja nepalilainen ruoka. Minulla on aina harissatahnaa, inkivääritahnaa ja sitruunaruohotahnaa kastikepohjia varten.

Kun löydän hyvän reseptin, teen sitä monta viikkoa putkeen. Ruokaisia salaatteja teen usein.

Suosikkisalaattiini paistan pannulla sipulia ja kanan tyyppistä kasviproteiinia. Salaatinlehtien sijaan pilkon usein kurkkua, tomaattia, paprikaa ja porkkanaa hyvin pieneksi silpuksi. Avokado ja edamamepavut tekevät salaatista täyttävän. Hummus, balsamico ja kurpitsansiemenet viimeistelevät annoksen.

Olen perso makealle, mutta en saisi syödä juurikaan sokeria, sillä minulla on fibromyalgia. Saan sokerista nivelkipuja.

Arkisin syön terveellisesti, mutta sosiaalisissa tilanteissa herkuttelen enemmän. Käyn ystävien kanssa ravintoloissa ja mökkireissuilla pysähdyn hamppariravintoloihin. Rakastan myös pitsaa.

Olen perso makealle, mutta en saisi syödä juurikaan sokeria, sillä minulla on fibromyalgia. Saan sokerista nivelkipuja. Makeisten sijaan nautiskelen pakastettuja mangokuutioita ja kuivattuja hedelmiä.

Aamiaiset ovat lempiaterioitani. Herkkuaamiaiseeni kuuluu tuorekaurapuuroa ja marjoja tai jugurttia, jossa on granolaa ja hunajaa, ja hedelmäsalaattia.

Minä ja ystäväni tapaamme toisinaan vuorotellen toistemme luona aamiaisella. Jokainen tuo jotain hyvää. Yksi voi tehdä vohveleita, sämpylöitä tai tavallista paremman tuorepuuron, toinen hakee kahvilasta pullia.

Aamun tärkein hetki on silti se, kun saan istua yli 14-vuotiaan löytökoirani Shantin kanssa sohvalla. Hän jatkaa vielä uniaan ja minä juon kahvia. Elämä on tarkoitettu nautittavaksi.”

Hartaasti haudutettu chili sin carne riittää isolle porukalle ja maistuu tekeydyttyään seuraavana päivänä jopa vielä paremmalta.
Hartaasti haudutettu chili sin carne riittää isolle porukalle ja maistuu tekeydyttyään seuraavana päivänä jopa vielä paremmalta.

Chili sin carne noin 6 annosta

• 1–2 sipulia

• 2–3 valkosipulinkynttä

• 2 porkkanaa

• 2 rkl oliiviöljyä

• 1/2 rs (125 g) kirsikkatomaatteja

• 1 (200 g) punainen paprika

• pala punaista chilipalkoa

• 1 ps (300 g) Quorn-rouhetta (pakaste) tai 1 pkt (280 g) kasvipohjaista Muu-jauhista

• 1 tl sokeria

• noin 1 tl suolaa

• 1/2 tl mustapippuria

• 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa

• 1/4 tl cayennenpippuria

• 1/4 tl savupaprikaa

• 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

• 2–3 rkl harissa-maustetahnaa (Alfez)

• noin 3 dl kasvislientä

• 1 tlk (380 g/230 g) papusekoitusta suolaliemessä

Lisäksi:

• korianterisilppua, ranskankermaa ja nachoja murusteltuna

1. Kuori sipulit ja porkkanat. Pilko ne pieniksi ja kuullota oliiviöljyssä korkealaitaisessa kasarissa muutaman minuutin ajan.

2. Halkaise tomaatit, kuutioi paprika ja viipaloi chilipalko. Lisää loput kasvikset kasariin.

3. Ruskista Quorn-rouhe tai kasvisjauhis öljytilkassa toisella pannulla rapeaksi. Sekoita se kasvisten joukkoon.

4. Lisää sokeri ja mausteet, tomaattimurska ja harissa. Anna padan hautua vähintään puoli tuntia. Lisää kasvislientä sopivan notkean koostumuksen saamiseksi.

5. Valuta papusekoitus, huuhtele pavut huolellisesti ja kumoa pataan. Hauduta hetki.

6. Tarjoa pata jasmiini- tai basmatiriisin kera. Silppua päälle korianteria. Lisää halutessasi nokare ranskankermaa ja nachomuruja.

lempireseptini

Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 9/2025.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt