
Hiihtohissillä ylös ja vauhdilla alas mutta ei suksilla vaan pyörällä.
Yhdeksän vuotta sitten ystävä vei Liisa Laineen Kanadassa Kicking Horse Mountain Resortin laelle 2 000 metrin korkeuteen kokeilemaan alamäkipyöräilyä: ”Pidä paino keskellä, polkimet vaakatasossa ja kädet ja jalat joustavina”, ystävän neuvo kuului.
”En tiennyt mitä odottaa, mutta tulin alas ja vasta siellä huomasin, miten jyrkkä mäki on”, Liisa kertoo.
Alamäkipyöräily tuntui hänestä heti luontevalta. Liisa oli treenannut koordinaatiota ja tasapainoa jo surfauksessa, hiihdossa, laskettelussa ja joogassa.
Liisa Laine mursi alamäkipyöräilyssä nenänsä ja oppi tilannetajua
Vauhtia riittää yli 40 kilometriä tunnissa, kun Liisa viilettää Kokonniemen alamäkireittejä kotikaupungissaan Porvoossa monta kertaa viikossa.
”Ajaminen vaatii täydellistä keskittymistä. Jos katse harhailee metsään, löydän sieltä myös itseni.”
Lajissa viehättää uuden oppiminen. Mitä parempi ajotekniikka, sitä turvallisempi kuski.
”Kokeneet ajajat tekevät ilmassa temppuja, mutta itse olen hypyissä vielä aloittelija ja pyrin siihen, että pääsen turvallisesti lentoon ja alas.”
Liisa on murtanut kaatuessaan nenänsä. Kallio oli märkä, pyörän renkaat mutaiset ja jarrupalat kuluneet. Hän oppi, että tilannenopeus ja kontrollointi ovat tärkeitä jyrkillä kallioilla.
Alamäkipyöräily on tuonut Liisalle itseluottamusta
Ajaminen vaatii lihaskuntoa. Pyörissä on hyvä jousitus, mutta kädet ja jalat vaimentavat iskuja myös – ja se tuntuu.
Kesällä Liisa kävi ensimmäisissä kisoissaan ja sijoittui kolmanneksi. Se toi lisää motivaatiota treeneihin.
”Olen kilpailuhenkinen, ja ensi kesän kisoihin haluan valmistautua hiomalla tekniikkaa ja tekemällä lihasvoimaharjoittelua.”
Lajin harrastaminen on paitsi vauhdikasta ja meditatiivista myös pelkojen voittamista.
”Haastavissa kohdissa kuten kivikoissa ja isoissa hyppyreissä kohtaan joskus samaa epävarmuutta kuin elämässä muutenkin: uskallanko vai en? Lajin kautta olen saanut lisää itseluottamusta kaikkeen.”
Liisa Laine, 43
Työ: Psyykkinen valmentaja ja joogaopettaja. Liisa opiskelee urheilupsykologiaa ja pitää Dirt and Diamonds -YouTube-kanavaa.
Asuu: Porvoossa
Perhe: puoliso Antti ja husky Fido
Alamäkipyöräilyssä varusteet suojaavat ja tukevat
3 syytä harrastaa alamäkipyöräilyä
- Talvisen sisarlajinsa laskettelun tapaan alamäkipyöräilyssä voi valita taitoihin sopivan reitin ja nauttia vauhdin huumasta.
- Alamäkipyöräilyssä huipulle mennään hissillä, joten kaikenikäiset ja -kuntoiset voivat harrastaa lajia. Alamäessä painovoima vastaa vauhdista.
- Alamäkipyöräilystä on tullut laskettelukeskusten uusi hittilaji ja kokeilumahdollisuuksia löytyy ympäri Suomen. Vuokraamot tarjoavat kaluston ja opastusta alkuun.
Näin parannat ajotekniikkaa maastossa
- Pyörä menee sinne, mihin katsot, joten suuntaa silmäsi riittävän pitkälle eteen. Näin sinulle jää aikaa reagoida maaston muutoksiin.
- Pidä etusormet jarrukahvoilla ja muut sormet ohjaustangossa. Tämä mahdollistaa tukevan mutta rennon otteen. Rento ajoasento auttaa pyörän hallinnassa.
- Säädä satula ja ohjaustanko siten, että istut rennosti. Jaksat ajaa pidempiä matkoja eikä asento käy epämiellyttäväksi.
- Nosta takapuoli satulasta ja seiso polkimilla, kun maasto muuttuu epätasaiseksi. Vältä ohjaustankoon nojaamista ja pidä paino molemmilla jaloilla, jolloin pyörä rullaa helpommin esteiden yli.
- Pyöräile kokeneiden kanssa tai osallistu yhteislenkille. Saat vinkkejä ja opit uutta niin ajamisesta, pyöristä kuin reiteistäkin.
Lähde: pyöräilynohjaaja, personal MBT Trainer Antti Nousiainen
Innoistuitko alamäkipyöräilystä?
Pyöräseuroista ja laskettelukeskusten mäkipyöräkeskuksista voi kysyä alkeiskursseja ja ohjausta. Useimmat mäkipyöräkeskukset tarjoavat vuokravälineet. Osoitteessa ski.fi/bike-park-finland on ajovinkkejä ja tietoa keskuksista.
Artikkeli on julkaistu Kauneudessa ja Terveydessä 13/2022.