Aina ei ole pakko mennä – Anna Perho kertoo, miksi juhlakutsusta kannattaa joskus kieltäytyä
Ihmissuhteet
Aina ei ole pakko mennä – Anna Perho kertoo, miksi juhlakutsusta kannattaa joskus kieltäytyä
Valmentaja Anna Perho kertoo, miten ein sanomisesta tulee hieman helpompaa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 11.10.2019
Trendi

1. Harjoittele

Ystäväsi pyytää sinua illanviettoon. Sinua ei huvittaisi mennä, mutta tuntuu vaikealta sanoa ei?

”Kieltäytymisestä ei tule koskaan helppoa. Harjoittelemalla kynnys hieman laskee, kun huomaa, ettei aurinko sammukaan, vaikka joskus torjunkin toisen ehdotuksen”, kirjoittaja ja valmentaja Anna Perho neuvoo. Häneltä on ilmestynyt kirja Suorat sanat – Miten puhun asioista, joista mieluiten vaikenisin?

Jos sanot aina kaikelle kyllä, saatat lopulta sanoa ei kaikkein tärkeimmille asioille – omalle terveydelle ja tärkeimmille ihmissuhteille.

2. Kieltäytyminen on arvostamista

Aito välittäminen perustuu vapaaehtoisuuteen, ei velvollisuudentunteeseen. Kieltäytymällä osoitat luottavasi toiseen niin paljon, että uskallat kertoa hänelle vaikean asian.

”Keskustelusta tulee sävyltään kummallinen, jos ei-sanaa välttelee. Pahimmillaan voi tulla kiusallisia väärinkäsityksiä. Sano vaikea asia heti kärkeen ja kerro sitten perustelut.”

3. Ennakoi lopputulosta

Perho kieltäytyi hiljattain isoista juhlista. Se oli vaikeaa, koska hän tunsi sosiaalista painetta osallistua kohteliaisuussyistä.

Perho selvisi ajattelemalla tympääntymisen tunnetta, joka hänellä olisi ollut juhliin valmistautuessa.

”Ajattelin, että jos suostun tuntemaan hetken kieltäytymiseen liittyvää epämukavuutta, hankin itselleni aikaa lepäämiselle. ”

Kommentoi +