Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Hyvinvointi

Tiesitkö, että aamiainen auttaa pitämään muistin virkeänä?

Aamiainen on hyvä päivän aloitus. Tutkimuksissa on havaittu, että aamu- ja päiväpainotteinen ateriarytmi saattaa olla terveydelle edullisempi kuin iltapainotteinen.

27.5.2024 Voi hyvin

Jo pienestä pitäen meille on painotettu aamiaisen tärkeyttä. Noin neljä viidestä suomalaisesta syökin aamiaista päivittäin tai lähes joka päivä. Se on hyvä juttu. Yksi yleisimmistä syistä olla syömättä aamupalaa on kiire. Aamulla saattaa väsyttää ja nouseminen tuntua vaikealta, ja hopussa se on helppo jättää väliin.

Finriski-tutkimuksessa on havaittu, että suomalaisista 88 prosenttia on tasapuolisesti joko aamu- tai päivävirkkuja. Fazerin johtavan ravitsemusasiantuntijan Marika Laaksosen mukaan sisäinen kellomme, hypotalamuksessa oleva suprakiasmaattinen tumake, tahdittaa elintoimintojemme, ruoansulatuksemme, jopa ihoamme vuorokausirytmiä.

Rytmiin vaikuttavat yhtä paljon perinnölliset ja ympäristötekijät, kuten valon määrä, liikunta ja ravitsemus.

”On jo saatu jonkin verran viitteitä siitä, että aamu- ja päiväpainotteinen syöminen voisi olla meidän hyvinvoinnille parempi vaihtoehto kuin iltapainotteinen”, Laaksonen kertoo.

Tämä tarkoittaa, että suurin osa energiasta hankitaan ennen kello kolmea iltapäivällä ja illalla syödään vähemmän. Näin ruokailevilla ihmisillä on keskimäärin parempi ravitsemuksen laatu ja lisäksi heidän ateriarytminsä pysyy säännöllisempänä.

Aamupalan väliin jättäminen heikentää myös työmuistia ja altistaa kuormittumiselle ja mielialan laskulle.

Oleellista on pyrkiä säännölliseen ateriarytmiin aamupalasta alkaen, jolloin mahdollisesti enemmän iltaan painottuva ruokailun laatu ja määrä pysyy paremmin hallinnassa.

Lisätutkimuksia kaivataan mutta jo nyt on havaittu, että aamu- ja päiväpainotteisesta ruokailusta on hyötyä. Se muun muassa auttaa hallitsemaan energiansaantia ja näläntunnetta, hillitsee tunnesyömistä ja edistää lepoaineenvaihduntaa sekä tehostaa hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaa.

”Aamupalan väliin jättäminen heikentää myös työmuistia ja altistaa kuormittumiselle ja mielialan laskulle. Lisäksi niukka aamupala altistaa liian raskaalle lounaalle, iltapäivän väsymykselle ja napostelulle.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt