Tiesitkö, että polvissasi on saranat? Tai jos tarkkoja ollaan, sarananivelet. Ne mahdollistavat polven koukistumisen ja suoristumisen sekä pienen kiertymisen. Polvinivel yhdistää sääri- ja reisiluun ja kantaa lonkkanivelen kanssa koko painomme. Polven sisä- ja ulkosivuilla on nivelkierukat, jotka toimivat sisäänrakennettuina iskunvaimentimina suojelemassa nivelpintoja.
Polvinivel on töissä, kun liikut, kyykistyt tai nouset tuolilta. Jos kävelet 10 000 askelta päivässä, polvesi koukistuvat ja suoristuvat yhtä monta kertaa. Kovan kuormituksen vuoksi polvikivut ovat varsin yleisiä, sanoo ortopedi ja polvi- ja lonkkakirurgi Ari Itälä Pihlajalinnasta.
Iän myötä polvet jäykistyvät, rustoihin tulee kulumaa ja kierukan nestepitoisuus ehtyy. Nivelet eivät palaudu rasituksesta enää yhtä hyvin. Tämä altistaa rasitusvammoille – etenkin jos innostuu uudesta lajista, kuten juoksemisesta tai padelista.
Jos polveen sattuu, kun kuljet rappusia alas tai polvet tuntuvat jähmeiltä aamulla, seuraa tilannetta pari viikkoa ja vältä iskuttavaa kuormitusta. Yleensä tällaiset oireet kielivät rasituksesta ja menevät tahtia hidastamalla ohi.
Toisinaan kipu voi säteillä polveen lannerangan hermopinteestä. Lonkkanivelen kipu voi heijastua etureiteen ja polven alueelle. Myös nivelreuma tuntuu kipuna polvissa.
Jos polvessa on leposärkyä, nestettä ja turvotusta tai joudut ontumaan, käy lääkärissä.
Näin pidät huolta polvistasi:
1. Kevennä ja tue
Pihtipolvet tai länkisäärisyys voivat kuormittaa polvia toispuoleisesti sisä- tai ulkosyrjältä. Oireina voi olla kipua, kulumaa ja kierukkavaurioita. Niihin auttavat iskuttavan liikunnan vähentäminen, painonhallinta ja polvituet.
2. Vedä maasta
Olet saattanut kuulla ohjeen, että kyykkää ja treenaa reisiäsi, niin pidät myös polvesi kunnossa. Ohje on vain osittain totta. Polvet saavat parhaan tuen, kun vahvistat ympäröiviä lihaksia aina reisistä pakaroihin ja lonkkiin sekä selkään.
Reisipenkkiin istahtamisen sijaan suosi laajoja liikeratoja. Maastaveto tangolla on superliike. Se vahvistaa taka- ja etureisiä, pakaroita, pohkeita ja selkää – itse asiassa myös vatsaa, olkapäitä ja käsivarsia. Polven kannalta tärkeät lihakset vahvistuvat ilman, että polvikulma nousee jyrkäksi ja kuormittavaksi.
Jos sinulla on vastuskuminauha, laita se lenkiksi nilkkojesi ympäri. Nosta toista jalkaa suorana eteen, sivulle ja taakse niin, että kuminauha antaa vastuksen. Harjoitus vahvistaa sekä tukijalkaa että liikuteltavaa jalkaa ja kehittää myös kehon hallintaa.
Jos polvesi kestävät, tee kyykkyjä ja askelkyykkyjä siten, että nostat takimmaisen jalan pallon päälle tai kyykkäät epätasaisella nurmikolla, jolloin kehität jalkojen voiman lisäksi tasapainoa.
3. Liiku kohtuudella
Ylipaino ja raskas fyysinen työ lisäävät polvivaivojen, kuten nivelrikon, riskiä. Saman tekee toinen ääripää eli passiivisuus ja liikkumattomuus. Sen sijaan kohtuullinen liikunta lisää nivelruston aineenvaihduntaa.
Polveen voi kehittyä rasitusosteopatia eli rasitusmurtuman esiaste kovan juoksemisen tai kävelyn seurauksena. Oireina ovat kipu ja turvotus. Vaihda liikunta välillä vesijuoksuun tai pyöräilyyn.
4. Satsaa kenkiin
Hanki tukevat ja iskunvaimentavat kengät, etenkin jos kävelet tai juokset kovalla alustalla. Jos polvissa tuntuu rasituskipua, vaihda hetkeksi polviystävällisiin lajeihin, kuten uintiin, vesijuoksuun, pyöräilyyn, kuntosaliin ja talvella hiihtoon.
5. Tutki ja hoida kipeä polvi
Jos polvi kipuilee liikkuessa ja siitä kuuluu napsumista tai lonksahtelua, kyseessä voi olla kierukkarepeämä. Se aiheuttaa nivelkapseliin tulehduksen. Repeämä voi syntyä polven vääntyessä tai vähitellen kierukan rappeutuessa, jolloin se voi olla oireeton.
Kipu aiheuttaa usein ontumista ja varomista eli liikehäiriötä. Kyynärsauvat ja fysioterapeutin jumppaohjeet ovat avuksi. Yleensä keskitytään polven ojennukseen ja etureiden aktivoimiseen. Joskus tarvitaan kortisonipiikki. Repeämiä leikataan harvemmin.
Alkukuntoutuksen jälkeen voi liikkua mieleisellään tavalla, kunhan kipu ei äidy. Liike palauttaa aineenvaihdunnan polven alueelle.
Valtaosalla oireet ja tulehdus rauhoittuvat näillä keinoin puolessa vuodessa.
6. Tunnista nivelrikko
Jos kaikkien yli 40-vuotiaiden polvista otettaisiin magneettikuva, niissä näkyisi todennäköisesti jonkin verran rustovaurioita. Ne kuuluvat ikääntymiseen.
Rustovauriot voivat aiheuttaa kipua kävellessä ja nivelen jäykkyyttä aamulla tai liikkeelle lähtiessä. Kipu voi säteillä sääreen ja reiteen. Aina vauriot eivät aiheuta oireita.
Nivelrikosta puhutaan, kun kipu haittaa pitkittyneesti arkea, ja sitä on myös yöllä ja levossa. Kipua voi lievittää liikunnalla, esimerkiksi pyöräilyllä ja uinnilla. Myös kipulääke, kylmä, fysioterapia, kortisoni- ja hyaluronaattipistokset voivat auttaa. Tekonivelleikkausta harkitaan vasta, jos muut keinot eivät auta.
Asiantuntija: ortopedi, polvi- ja lonkkakirurgi Ari Itälä, Pihlajalinna.
Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2023.