Unohda pikkuhousut ja syö kuitua – lue pienet ja toimivat keinot, joilla pidät intiimialueesi kunnossa
Hyvinvointi
Unohda pikkuhousut ja syö kuitua – lue pienet ja toimivat keinot, joilla pidät intiimialueesi kunnossa
Alapää voi protestoida, jos käytät vääränlaista pesuainetta, syöt epäterveellisesti tai jopa, jos vaihdat seksikumppania. Kurkkaa kymmenen konstia, joilla pidät intiimialueesi terveydestä huolta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.8.2021
Kauneus ja Terveys

1. Pese hellästi

Pese alapääsi päivittäin. Kipaise pesulla myös yhdynnän jälkeen. Siemenneste nostaa emättimen pH-tasapainoa, mikä voi edistää haitallisten bakteerien kasvua ja altistaa tulehdukselle. Emättimen normaali pH-arvo on noin 4. Pesunesteen käyttö ei ole tarpeen, mutta voit halutessasi käyttää karvoitusalueella pH-arvoltaan mietoa hapanta pesunestettä.

2. Hoida limakalvot

Limakalvot ohenevat ja kuivuvat viimeistään vaihde­vuosi-iässä. Paikallisestrogeeni auttaa palauttamaan limakalvot kuntoon ja suojaa tulehduksilta, mutta ei lisää syövän tai veritulpan riskiä. Pyydä lääkäriltä resepti, jolla valmisteen käyttö tulee halvemmaksi. Aloita se heti ensioireiden, kuten tihentyneen virtsaamistarpeen, ilmaantuessa. Käytä valmistetta joka yö 1–2 viikkoa ja sen jälkeen ylläpitohoitona kahdesti viikossa tarpeen mukaan.

3. Tarkista ruokavalio

Terveellinen, kuitupitoinen ruokavalio on emättimellekin tärkeä. Jos kärsit usein ripulista tai ummetuksesta, sairastut herkemmin virtsa- ja emätintulehduksiin. Vältä makeisten ja leivonnaisten syöntiä etenkin hiivatulehduksen aikana. Kun verensokeri on korkea, hiiva lisääntyy. Siksi diabeetikoilla on enemmän ­hiivatulehduksia. Myös raskaus ja antibiootit altistavat hiivalle.

4. Vaihda pesuaine

Jos kutina vaivaa, vaihda pesuaine. Kutina voi johtua allergiasta tai liian voimakkaista tuotteista. Yli 50-vuotiailla syy voi olla valko­­jä­kälä. Sitä hoidetaan vahvalla kortisoni- voiteella.

5. Tunnista ongelmat

Intiimialueen vaivat ovat niin yleisiä, että jokainen nainen kärsii jostakin niistä elämänsä aikana, osa toistuvasti.

35–45-vuotiaiden tavallisimmat vaivat ovat hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi. Oireina ovat kirvely, kutina ja muuttunut valkovuoto. Samat vaivat voivat johtua emättimen tai valkovuodon matalasta pH-arvosta. Se on normaali ilmiö.

Yli 45-vuotiaat kärsivät usein estrogeeni­tason laskemisesta johtuvasta limakalvo-oireilusta, kuten kuivuudesta, yhdyntäkivuista, tihentyneestä virtsaamistarpeesta ja virtsankarkailusta. Kun limakalvot ohentuvat, niiden puolustuskyky heikkenee, mikä altistaa virtsatie- ja muillekin tulehduksille.

Jos oireet ovat uusia tai kovia, mene lääkäriin. Bakteeritulehdus hoidetaan antibiooteilla, tosin lievään vaginoosiin voi riittää emättimen maitohappobakteerikantaa vahvistavat paikallishoitovalmisteet. Käy aina lääkärissä, jos sinulla on alavatsakipuja, kuumetta, virtsaamisvaikeuksia tai ulkosynnyttimissä rakkuloita tai haavaumia, tai epäilet sukupuolitautia.

6. Turhat suojat pois

Käytä pikkuhousunsuojia vain tositarpeeseen. Ne vähentävät ilman pääsyä iholle ja limakalvoille, jolloin huonot mikrobit lisääntyvät ja hyvät maitohappobakteerit vähentyvät.

7. Yöllinen tuuletus

Nuku ilman pikkareita. Se voi jopa ehkäistä hiivatulehduksia. Huomioi ainakin pikkarien haara­palan materiaali. Puuvilla on paras, koska se imee kosteutta. jos koko on oikea, mallilla ei ole väliä.

8. Limakalvot kuntoon

Uiminen ja löylyt kuivattavat limakalvoja. Voit kylpeä vaikka joka päivä, kunhan pidät limakalvot kunnossa. Voit käyttää saunan jälkeen tuoksutonta ihoöljyä.

9. Käy pissalla seksin jälkeen

Seksi tekee intiimialueille hyvää. Se parantaa ulkosynnytin­alueen verenkiertoa, vahvistaa lantionpohjan lihaksia sekä limakalvoja. Jos limakalvot ärtyvät, kannattaa käyttää liukastetta.

Jos harrastat seksiä tauon jälkeen, varaudu niin sanottuihin honeymoon-virtsatulehduksiin. Naisen virtsaputki on vain kolmisen senttiä pitkä, joten bakteerit kulkeutuvat herkästi virtsa­rakkoon. Vaiva yleensä häviää, kun alapääsi tottuu kumppanin bakteereihin.

Voit ehkäistä tulehdusta käymällä seksin jälkeen pissalla. Rakon tyhjentäminen huuhtoo virtsatiet. Myös paikallis­estrogeeni suojaa tulehduksilta. Tulehdusriski kasvaa, jos vaihdat partneria useasti. Muista kondomi.

10. Muista juoda

Kun juot puolitoista litraa vettä päivässä, virtsatulehduksen riski puolittuu. Myös karpalomehusta ja -tuotteista on joidenkin tutkimusten mukaan hyötyä. Niillä voi kokeilla hoitaa lievää tulehdusta.

+1 Unohda tämä

Happamien ruokien syöminen ei laske emättimen pH-arvoa tai ehkäise vaivoja. Päinvastoin: sitrushedelmät ja hiilihappojuomat voivat pahentaa yliaktiivisen rakon oireita.

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Tuuli Soini, Mehiläinen

Kommentoi +