Sadat lahjoittivat hiuksiaan taideteokseen, joka taistelee Iranin ihmisoikeusrikoksia vastaan − tästä teoksessa on kyse
Yhteiskunta
Sadat lahjoittivat hiuksiaan taideteokseen, joka taistelee Iranin ihmisoikeusrikoksia vastaan − tästä teoksessa on kyse
Taiteilija Landys Roimolan Woman. Life. Freedom. -taideteos säilöö hiuksia, jotka ovat nousseet ihmisoikeuksien puolesta käytävän taistelun symboliksi. Teoksen tuotot ohjataan Iranin kansojen ihmisoikeustaistelua tukevaan toimintaan ja naisten oikeuksia edistävään työhön, ja eeva.fi on yksi teoksen mediakumppaneista.
Teksti

Julkaistu 15.11.2022
Eeva

Oletko nähnyt tänä syksynä sosiaalisessa mediassa videoita, joilla ihmiset leikkaavat hiuksiaan? Videoiden taustalla on mielenosoitus, jossa hiuksista on tullut symboli naisten itsemääräämisoikeuden ja vapauden menetykselle.

Mielenosoitus alkoi, kun Iranin siveyspoliisin pidättämä 22-vuotias Jina Mahsa Amini kuoli 16. syyskuuta. Hänet oli pidätetty, koska hän ei ollut pitänyt hijab-huivia Iranin siveyspoliisin määrittelemällä tavalla. Iranissa vallitsee tiukat pukeutumissäännöt, jotka rajoittavat naisten perusoikeuksia.

Nyt hiuksista on tullut osa myös taiteilija Landys Roimolan taideteosta, joka on esillä Helsingin keskustakirjasto Oodissa marraskuussa 2022.

Woman. Life. Freedom. -teokseen on kerätty satojen suomalaisten hiuksia. Leikatut hiukset edustavat tukea rauhan ja vapauksen puolesta taisteleville, teoksen tiedotteessa kerrotaan. Teoksen alkuperäiset hiukset on kerännyt Kampaamo Dandy.

Kurdien vapaustaisteluissa käytetyn ja myös Iranin ihmisoikeustaistelujen tunnukseksi nousseen voimalauseen mukaan nimetty teos on esillä Helsingin keskustakirjaston Oodin toisen kerroksen Kuutiossa 14.–20. marraskuuta. Katsomisen lisäksi jokainen vierailija voi halutessaan jättää omia hiuksiaan osaksi teosta.

Kun teos julkistettiin maanantaina 14. marraskuuta, useat ihmiset osoittivat tukensa asialle leikkaamalla hiuksiaan. Teokselle etsitään parhaillaan jatkosijoituspaikkaa.

Teoksen suojelijoita ovat nämä järjestöt:

Järjestöjen kautta voi tukea ihmisoikeustyötä lahjoittamalla rahaa.

Eeva.fi on mukana mediakumppanina tukemassa hanketta Blink Creativen, Clear Channelin sekä Foiltekin kanssa.

Kommentoi +