Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Linda Sällström: ”Tasa-arvon pitäisi toteutua myös urheilumaailman huipulla”
Vuoden Eeva 2023 -ehdokkaat
Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Linda Sällström: ”Tasa-arvon pitäisi toteutua myös urheilumaailman huipulla”
Vuoden Eeva 2023 -äänestyksen teema on rohkeus. Suomen naismaajoukkueen maalitykki Linda Sällström nostaa esille lajinsa räikeitä epäkohtia.
Teksti

Kuvat

27.1.2023
 |
Eeva

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Vaikka Linda Sällström, 34, on Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen eniten maaleja tehnyt pelaaja, hän ei ole keskittynyt urallaan pelkkään pelaamiseen.

Linda on ottanut sosiaalisessa mediassa usein kantaa huippu-urheilun ytimessä rehottavaan sportwashingiin, eli siihen, miten urheilua käytetään kiillottamaan kilpailuihin osallistuvien maiden yhteiskunnallisia epäkohtia.

”Usein sanotaan, että urheilua ja politiikka ei pitäisi sotkea. En voisi olla enempää eri mieltä. Tietenkään jalkapalloliiton johto ei halua, että nimekkäät urheilijat kritisoivat heidän toimintaansa. Urheilu on kuitenkin politiikan väline usein juuri diktatuurimaissa, kuten Qatarin MM-kilpailuissa nähtiin. Miksi muut saavat osallistua keskusteluun korruptiosta, mutta urheilijat eivät?”

Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Linda Sällström haluaa muutosta huippu-urheilumaailmaan.

ERITYISESTI LINDA ON kritisoinut kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn korruptoituneisuutta. Vuonna 2022 Qatarissa järjestetyt jalkapallon MM-kilpailut suututtivat häntä muun muassa siksi, että kisoissa tehdyt ratkaisut ovat olleet haitallisia huippupelaajille itselleen.

”Kisat järjestettiin talvella, keskellä pelaajien kautta. Se altisti pelaajat järjettömälle kuormitukselle ja vammoille. Sen lisäksi FIFA teki hyvin selväksi, että seksuaalivähemmistöt eivät ole tervetulleita kilpailuihin.”

Linda viittaa joidenkin joukkueiden käyttämiin sateenkaarinauhoihin, jotka kiellettiin. Mustalle listalle joutui Qatarin kilpailuissa myös erään joukkueen pelipaita, jossa luki “Human rights for all”, ihmisoikeudet kaikille.

”Jos ihmisoikeudet ovat liikaa, mitä jää jäljelle? Samalla ihmetellään, miksei meillä ole lainkaan avoimesti homoseksuaaleja miespelaajia. Tällä menolla ei varmasti tulekaan.”

”Kun minulla on kielteisiä fiiliksiä lajiani kohtaan, olen iloinen siitä, että oma kauteni on nyt tauolla. Toisaalta olisi tärkeää päästä kosketuksiin sen kanssa, miksi tätä lajia rakastaa.”

LINDA ON RAKENTANUT koko elämänsä jalkapallon ympärille. Hän pelaa Suomen maajoukkueen lisäksi ruotsalaisessa Vittsjö GIK -joukkueessa, ja asuu Etelä-Ruotsissa Hässleholmin pikkukaupungissa.

”Kun minulla on kielteisiä fiiliksiä lajiani kohtaan, olen iloinen siitä, että oma kauteni on nyt tauolla. Toisaalta olisi tärkeää päästä kosketuksiin sen kanssa, miksi tätä lajia rakastaa.”

Linda Sällström rakastaa jalkapalloa ennen kaikkea sen yhteisöllisyyden takia. Kotijoukkueen eteen tehdään hommia talkoovoimin, ja eläkeläisfanit grillaavat joukkueen pelaajille hodareita ja tarjoavat pullaa kentän laidalla.

”Urheilu, urheilijat ja kannattajat ovat jalkapallossa tärkeintä. Toivon että tämä ajattelu palaa vielä jonain päivänä myös huippujalkapalloon.”

Linda uskoo jo saavuttaneensa uransa suurimman täyttymyksen. Viime kesän EM-kilpailut oli koitos, johon hän oli ladannut paljon odotuksia.

”EM-kisoja suurempia unelmia ei enää ole. Muuta kuin se, että saan pelata seuraavan kauden terveenä ja ehjänä. Ja että onnistuisin jotenkin yhdistämään jalkapallon ja koulunkäynnin.”

Alkava kausi saattaa olla Lindan viimeinen, sillä hän opiskelee Lundin yliopistossa lääkäriksi.

”Myös lääkärin ammatissa voin toteuttaa kiinnostustani ihmiskehon toimintaa kohtaan. Toivottavasti voin myös vaikuttaa positiivisesti muiden ihmisten elämään.”

Linda Sällström: Jos voitan Vuoden Eeva -äänestyksen, rahat saa Hope-yhdistys

Hope ry on vähävaraisia lapsiperheitä auttava vapaaehtoisjärjestö, joka jakaa perheille muun muassa vaate-, ruoka- ja tavaralahjoituksia.

”Haluan lahjoituksellani edistää lasten ja nuorten yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia hyvään elämään. Hope auttaa muun muassa harrastustoiminnassa, mitä pidän erityisen tärkeänä. Olen itse saanut tuntea harrastusten kautta kuuluvani joukkoon. Sen ansaitsevat ihan kaikki.“

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

1 kommentti