Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Iida Rauma: ”Vähemmistöihin kuuluvien nuorten asema järkyttää minua”
Vuoden Eeva 2023 -ehdokkaat
Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Iida Rauma: ”Vähemmistöihin kuuluvien nuorten asema järkyttää minua”
Vuoden Eeva 2023 -äänestyksen teema on rohkeus. Finlandia-palkittu kirjailija Iida Rauma haluaa kiinnittää huomiota lapsiin kohdistuvaan rakenteelliseen väkivaltaan, jota edelleen katsomme läpi sormien.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.1.2023
Eeva

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Iida Rauma, 38, on aina kirjoittanut samasta teemasta: epäoikeudenmukaisuudesta, jota ei tunnisteta. Finlandia-palkinnon viime vuonna voittaneessa Hävitys – tapauskertomus -romaanissaan kirjailija kertoo osin omakohtaisen tarinan kouluväkivallasta, josta käytetään vähättelevää ilmaisua koulukiusaaminen.

”Aikuisten maailmassa pahoinpitely on rikosoikeudellinen asia, mutta lasten kohdalla erimuotoinen vakavakin väkivalta on jotenkin normaalia ja luonnollista. Samalla lapsien palveluista leikataan ja lapsiköyhyys kasvaa.”

Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Iida Rauma puhuu lasten ja nuorten puolesta.

IIDAN MIELESTÄ vaarallisinta on sellainen epäoikeudenmukaisuus, jota ei osata edes nimetä epäoikeudenmukaisuudeksi.

Kukaan ei sano olevansa lapsia vastaan, mutta käytännössä lapset ja nuoret on kerta toisensa jälkeen ohitettu yhteiskunnassa. Esimerkiksi ekologisen katastrofin torjumista vitkutellaan, ja lasten ja nuorten kipeästi tarvitsemat mielenterveyspalvelut ovat huonossa jamassa.

Etenkin vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret ovat heikoilla.

”Kuulun itsekin seksuaalivähemmistöön ja muistan, kuinka 2000-luvun alussa eduskunnassa käytiin keskustelua samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta virallistaa parisuhteensa. Äkkiä homofobista puhetta oli kaikkialla. Teini-ikäisenä tuntui hurjalta kuulla, miten valtaapitävät aikuiset puhuivat kaltaisistani ihmisistä niin täynnä vihaa.”

Samanlaisia äänenpainoja on hiljattain kuultu eduskunnassa, kun translakia uudistettiin tällä hallituskaudella.

”Valtakunnallinen kouluterveyskysely paljastaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret voivat muita nuoria selvästi muita huonommin. He ovat yksinäisempiä ja masentuneempia. Eritysesti minua järkyttää se, että he kokevat enemmän väkivaltaa aikuisten taholta sekä kotona että koulussa.”

”Kuulun itsekin seksuaalivähemmistöön ja muistan, kuinka 2000-luvun alussa eduskunnassa käytiin keskustelua samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta virallistaa parisuhteensa. Äkkiä homofobista puhetta oli kaikkialla.”

VAIKKA IIDA ON palkittujen kirjailijoiden joukossa nuori, hän on kirjoittanut täysipäiväisesti koko aikuisikänsä.

”Olen kieltäytynyt kuukausipalkkaisesta työstä, koska se tarkoittaisi että joutuisin luopumaan kirjoittamisesta. En pysty puristamaan romaanin kirjoittamista muiden töiden lomaan."

Finlandia-palkinto on 30 000 euroa, ja sillä on suuri rahallinen merkitys sille, että Iida voi kirjoittaa seuraavan romaaninsa.

Kyse on kuitenkin paljon muustakin kuin rahasta. Iida uskoo jokaisen kirjailijan miettivän sitä, onko oma tuotanto kestävää. Finlandia pitää huolen siitä, että työ ei heti unohdu.

Iida ei paljasta, mitä työn alla oleva romaani käsittelee.

”En puhu siitä mitään, edes kumppanilleni tai ystäville. Istun käsikirjoituksen päällä niin kauan kunnes jotakin riittävän työstettyä on valmiina.”

Iida Rauma: Jos Voitan Vuoden Eeva -äänestyksen, rahat saa Translasten ja -nuorten perheiden yhdistys

Translasten ja -nuorten perheiden yhdistys tarjoaa tukea ja tietoa sukupuolen moninaisuuden kysymyksiä pohtiville lapsille ja nuorille sekä heidän läheisilleen.

”Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret ovat jääneet yhteiskunnassa paljoa vaille. Esimerkiksi koulut eivät ole heille yhtä turvallisia paikkoja kuin muille lapsille ja nuorille. Translain uudistus petti translapset ja -nuoret. Sen vuoksi he joutuvat yhä elämään väärän juridisen sukupuolimerkinnän kanssa, mikä hankaloittaa elämää ja saattaa esimerkiksi hidastaa hakeutumista jatko-opintoihin. Lahjoituksella haluan tukea sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten oikeuksia.”

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Kommentoi +