Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Dalia Stasevska: ”Meidän on annettava ukrainalaisille kaikki tukemme”
Vuoden Eeva 2023 -ehdokkaat
Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Dalia Stasevska: ”Meidän on annettava ukrainalaisille kaikki tukemme”
Vuoden Eeva 2023 -äänestyksen teema on rohkeus. Maailmankuulu kapellimestari Dalia Stasevska puhuu väsymättä toisen kotimaansa Ukrainan puolesta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.1.2023
Eeva

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Kapellimestari Dalia Stasevskalle, 38, kulunut vuosi on ollut suurten kontrastien aikaa. Samaan aikaan, kun ukrainalais-suomalainen Dalia on noussut nopeasti maailman kuuluisimpien kapellimestarien joukkoon ja pokannut muun muassa Alfred Kordelinin palkinnon, Dalian toisessa kotimaassa yritetään torjua Venäjän helmikuussa aloittamaa hyökkäystä.

Ammatillisten unelmien täyttymys ja sodan kauhut vuorottelevat hänen arjessaan.

”Vuosien työn tulos on vihdoin konkretisoinut, kun pääsen työskentelemään maailman parhaiden orkesterien kanssa. Samalla on sota on mielessäni 24/7 – huoli ukrainalaisista on valtava ja ihmisten kärsimys sattuu sydämeen. Olen käyttänyt kaikki mahdollisuudet pitää puheenaihetta esillä.”

Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Dalia Stasevska auttaa toista kotimaataan Ukrainaa konkreettisin teoin.

KULUNEENA SYKSYNÄ Dalia on tehnyt toisen kotimaansa hyväksi paljon konkreettista avustustyötä. Hän on masinoinut keräyksiä, joiden avulla Ukrainaan on lähetetty rahan lisäksi kamiinoita, generaattoreita ja lava-autoja, joiden lavoilla avustukset kulkevat apua tarvitseville.

Lisäksi Dalia vienyt veljiensä kanssa omakätisesti avustuskuljetuksia Ukrainaan.

”Ukrainassa vallitsee todellisuus, jota on vaikeaa pukea sanoiksi. Tuoreita hautausmaita sodassa kaatuneille, uudelleen avattuja maailmansodan aikaisia pommisuojia, jatkuvia ilmahälytyksiä. Juodessani kahvia Lvivin torilla näin, kuinka torin toisella laidalla nuoria miehiä nousi busseihin rintamalle. Toisella puolen toria kirkosta kannetaan arkkua. Kaatuneiden hautajaisia on joka päivä.”

Dalia myöntää olleensa ajoittain hyvin väsynyt. Intensiivinen vuosi on opettanut, että ihmisen on levättävä, jotta jaksaa auttaa muita.

”Myös vihan ja pettymyksen tunteet ovat läsnä: Venäjän johto panee tavalliset kansalaisensa tekemään kansanmurhaa, eikä venäläinen yhteiskunta tee mitään mielettömyyden lopettamiseksi. Pahuus on arkipäiväistynyt ja kyky asettua toisen asemaan kadonnut.”

”Ukrainassa vallitsee todellisuus, jota on vaikeaa pukea sanoiksi. Tuoreita hautausmaita sodassa kaatuneille, uudelleen avattuja maailmansodan aikaisia pommisuojia, jatkuvia ilmahälytyksiä.”

UKRAINALAISTEN URHOOLLISUUS auttaa Daliaa jaksamaan.

”Heillä ei ole vaihtoehtoja. Isossa osassa maata ukrainalaisten talvi kuluu ilman sähköä ja juoksevaa vettä kovassa pakkasessa. Sellainen sisu ja urhoollisuus antaa myös minulle voimaa jatkaa avustustyötä ja asiasta puhumista.”

Dalia sai Alfred Kordelinin säätiön palkinnon taiteellisten ansioiden ohella siksi, että hän on käyttänyt ääntään tasa-arvoisemman yhteiskunnan rakentamiseksi. Hän tahtoo työssään edistää muun muassa naispuolisten säveltäjien asemaa.

Yksi heistä on vuonna 1982 kuollut Helvi Leiviskä, jonka orkesterituotantoa Dalia levyttää yhdessä Lahden sinfoniaorkesterin kanssa tänä vuonna.

Dalia Stasevska: Jos voitan Vuoden Eeva -äänestyksen, rahat saa ukrainalainen Voices of Children

Voices of Children on ukrainalainen järjestö, joka työskentelee sodassa traumatisoituneiden lasten hyväksi ja tarjoaa heille muun muassa psykososiaalista tukea.

“Ukrainassa sota koskettaa myös lapsia, jotka ovat maan tulevaisuus. Voices of Children on tärkeä avustuskohde, sillä sodalla on kauaskantoiset vaikutukset lasten hyvinvointiin ja kehitykseen.”

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

1 kommentti