Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Auri Kananen: ”Sain nuorena apua mielenterveysongelmiin, nyt haluan auttaa itse”
Vuoden Eeva 2023 -ehdokkaat
Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Auri Kananen: ”Sain nuorena apua mielenterveysongelmiin, nyt haluan auttaa itse”
Vuoden Eeva 2023 -äänestyksen teema on rohkeus. Somessa huippusuosittu siivooja Auri Kananen haluaa tukea asiakkaidensa elämänhallintaa ja mielenterveyttä.
Teksti

Kuvat

27.1.2023
 |
Eeva

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Tamperelainen Auri Kananen, 29, reissaa viikottain – milloin Vantaalle, milloin Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin. Hänen ammattitaitonsa herättää mielenkiintoa ja arvostusta ympäri maailman.

Auri siivoaa työkseen muiden ihmisten huonoon kuntoon päässeitä koteja. On umpihomeisia jääkaappeja, mustaksi pinttyneitä lavuaareja ja roskien alle hautautuneita olohuoneita. Kodit kuuluvat ihmisille, joiden elämänhallinta on syystä tai toisesta hukassa. Taustalla on tavallisesti jokin mielenterveyden ongelma.

”Kaikkien masentuneiden kodit eivät tietenkään ole sotkuisia, mutta monilla masennus näkyy siten, että ei jakseta pitää kotia kunnossa. Kun siivoan koteja, ajattelen, että tämä voisi olla minun tilanteeni.”

Auri on ollut itsekin masentunut. Silloin yhteiskunta tuli apuun, ja Auri pääsi nuorisopsykiatrialle hoitoon. Terapiassa käymisen hän lopetti 19-vuotiaana. Auri haluaa auttaa, koska sai itse apua, kun sitä tarvitsi. Koteja hän päätyi siivoamaan sattumalta.

”Aloin postailla Tiktokiin siivousvideoita, koska siivoaminen on minulle hermolomaa. Yhtenä päivänä kolmen lapsen yksinhuoltajanainen kysyi, tulisinko siivoamaan hänen kotinsa, ja minä menin. Kaikilla on joskus vaikeaa, ja siivoaminen on konkreettinen tapa auttaa.”

Vuoden Eeva 2023 -ehdokas Auri Kananen maksaa takaisin saamaansa apua.

SIIVOUSPYYNTÖJÄ TULEE JATKUVASTI lisää, niin Suomesta ja maailmaltakin. Kananen kuvaa urakkansa, ja postaa videon Tiktokiin ja Instagramiin. Nykyisin Auri elää somepostauksista saaduilla tuloilla, siivoamisesta hän ei saa euroakaan. Seuraajia on eri kanavissa yhteensä noin 14 miljoonaa.

”Siivoaminen on edelleen rentouttavin osa työpäivääni. Some taas on työ: mistä kuvakulmasta kuvataan ja mitä hashtageja valitaan. Se ei ole minulle läheskään yhtä luontaista.”

Enimmäkseen Auri saa videoistaan kiittävää palautetta. Jotkut ovat kysyneet, eikö Auri ymmärrä tekevänsä karhunpalveluksen kotien omistajille – hänhän opettaa sotkuisille ihmisille, että joku muu kyllä lopulta siivoaa. Toiset taas ihmettelevät, miksi videot ovat sävyltään niin kepeitä, ja niissä vitsaillaan kotien sotkuisuudesta.

Aurin mielestä videot saavat olla keveitä, vaikka aihe itsessään on vakava. Tärkeintä on, että avun pyytäjät eivät pidä videoita loukkaavina.

Siivousavun kritiikki saa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Kommentit eivät kerro minusta vaan kommentoijista. Kun työskentelin Mieli ry:n kriisipuhelimessa, ihmiset soittivat sinnekin toisinaan vain haukkuakseen. Se kertoo soittajan pahasta olosta, eikä sitä pidä ottaa itseensä.”

”Masentuneen ihmisen elämässä on niin paljon negatiivisia asioita, että haluan rikkoa sitä kehää edes jotenkin. Autan missä voin.”

VAIKKA AURI SAA työnsä kuulostamaan helpolta, se ei sovi kaikille. Kaverit ovat toisinaan kysyneet, saisivatko tulla siivoamaan seuraksi. Pahaan kuntoon päässeiden kotien näkeminen omin silmin on kuitenkin aiheuttanut kavereille ahdistusta.

”Ei siivoamisesta tulisi mitään, jos jäisin surkuttelemaan. Olen empaattinen ihminen, mutta en kovin herkkä. Masentuneen ihmisen elämässä on niin paljon negatiivisia asioita, että haluan rikkoa sitä kehää edes jotenkin. Autan missä voin.”

Auri Kananen: Jos voitan Vuoden Eeva -äänestyksen, rahat saa Mieli-yhdistys

Mieli ry on suomalainen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää mielenterveyttä ja tarjota tukea kriisitilanteissa.

”Olen itse saanut yhteiskunnalta apua nuorena koettuihin mielenterveyden ongelmiin. Haluan antaa tätä kautta takaisin. Olen toiminut Mieli ry:n kriisipuhelimessa päivystäjänä, ja tiedän, että tuen tarve on suuri.”

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2023? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

3 kommenttia