Vuoden Eeva 2021 -ehdokas Eveliina Talvitie: ”Feminismi on työkalu tasa-arvon tavoittelemiseen”
Ihmiset
Vuoden Eeva 2021 -ehdokas Eveliina Talvitie: ”Feminismi on työkalu tasa-arvon tavoittelemiseen”
Vuoden Eeva 2021 -ehdokkaat ovat naisia, jotka tekevät työtä tasa-arvon ja ihmisten kunnioittavan kohtelun edistämiseksi. Tietokirjailija Eveliina Talvitie haluaa tehdä vanhoista naisista näkyviä. Hänen mielestään heidän kokemuksensa ja osaamisensa voisivat olla paremminkin käytössä yhteiskunnassamme.
Teksti

Kuvat

17.3.2021
 |
Eeva

Eveliina Talvitie, 51, nosti ikääntyneet naiset valokeilaan tuoreessa kirjassaan Vanha nainen tanssii. Teos juhlistaa naisten kokemusta, voimaa ja viisautta. Kirjailija on saanut lukijoilta poikkeuksellisen paljon palautetta.

”Moni on kertonut, että on lukiessaan nauranut ääneen. Kirja on tuonut valoa ja iloa.”

Aihe oli muhinut Eveliinan mielessä pitkään. Hän oli huomannut muun muassa, että ikääntyneet naiset katoavat poliittiselta areenalta ennen miehiä. Hän on tarkkaillut ilmiötä eri elämän osa-alueilla.

”Kun lähestyin viittäkymmentä vuotta, aiheeseen tuli henkilökohtainen näkökulma. Kirjassa kokemukseni lomittuvat kohtaamisiin ylpeästi vanhoiksi tunnustautuvien naisten kanssa.”

Vanhat ihmiset ovat Eveliina Talvitien mielestä keskenään erilaisempia kuin nuoret.

”Itseksi kasvaminen vie usein aikaa.”

Mitä feministinen kirjallisuus on opettanut, Eveliina Talvitie?

”Toivon, että tasa-arvo olisi edennyt jo niin pitkälle, ettei naisen tarvitse olla ylimaallisen vahva superihminen pärjätäkseen”, Eveliina Talvitie sanoo.

Ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi Eveliina Talvitie työskenteli toimittajana muun muassa Yleisradiossa ja viestintätoimisto Ellun Kanoissa. Eveliinalta on julkaistu kahdeksan tietokirjaa politiikasta ja feminismistä.

Halu vaikuttaa on vain kasvanut vuosien mittaan, ja feminismi on ollut hänelle tärkeä työkalu.

”Mitä enemmän vuosia on vierinyt, sitä vahvemmaksi tarve vaikuttamiseen on kasvanut.”

Lapsena Eveliina Talvitie sai naisen mallin yksinhuoltajaäidiltään, joka oli perushoitaja.

”Äitini oli kekseliäs, työteliäs, humoristinen ja monella tapaa taitava.”

Omapäinen tyttö kasvoi tarkkailijaksi ja reagoi voimakkaasti epäoikeudenmukaisuuteen.

Kirjoittaminen ja lukeminen olivat tärkeitä tapoja tutkia maailmaa.

”Mitä enemmän ja monipuolisemmin luin, sitä syvemmin epätasa-arvon syyt ja seuraukset avautuivat. Feministisen kirjallisuuden kautta opin kysymään miksi. Kyseenalaistaminen on muutoksen lähtökohta.”

Eveliina Talvitien lahjoituskohde: Tyttöjen Talo

Vuoden Eeva 2021 -äänestyksen voittaessaan Eveliina Talvitie lahjoittaisi 2000 euron palkintosumman Setlementtiyhdistyksen ylläpitämälle Tyttöjen Talolle.

”Tyttöjen Talon toiminnan ytimessä ovat yksilöllisyys, yhteisöllisyys ja erilaisuuden kunnioittaminen. Tyttöjen Talossa jokaista kannustetaan löytämään omat voimavaransa, mikä vahvistaa pärjäämistä.”

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2021? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Kommentoi +