Vuoden Eeva 2021 -ehdokas Elina Pekkarinen: ”Lasten tukeminen tukee koko yhteiskuntaa”
Ihmiset
Vuoden Eeva 2021 -ehdokas Elina Pekkarinen: ”Lasten tukeminen tukee koko yhteiskuntaa”
Vuoden Eeva 2021 -ehdokkaat ovat naisia, jotka tekevät työtä tasa-arvon ja ihmisten kunnioittavan kohtelun edistämiseksi. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen puolustaa syrjäytymisvaarassa olevia. Hän painottaa, että kaikkia lapsia ja nuoria on kohdeltava arvostavasti ja tukien.
Teksti

Kuvat

17.3.2021
 |
Eeva

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen, 45, tehtävä on pitää huolta siitä, että lasten oikeudet tunnetaan yhteiskunnassa. Tämä koskee myös niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat haavoittuvassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa.

Elina Pekkarinen on tehnyt pitkän uran lasten ja nuorten asioiden parissa sosiaalityöntekijänä, tutkijana ja hallinto-oikeuden asiantuntijana.

”Kaikissa tehtävissäni yhteinen nimittäjä on ollut yhteiskuntamme kyvyttömyys tunnustaa kaikkien ihmisten arvo ja merkitys.”

Koskelan surma käynnisti laajan yhteiskunnallisen keskustelun alaikäisten väkivallasta. Elina Pekkarinen on usein kohdannut asenteen, että lapsen oikeudet hyväksytään niin kauan, kuin lapsi ei tee pahaa.

”Kurikeskeisessä ajattelussa uskotaan, että kaikki korjaantuu, jos vain otetaan kovat keinot käyttöön lasten kasvatuksessa.”

Tutkimustieto osoittaa kuitenkin, että alistaen ja nöyryyttäen kasvatetut lapset eivät opi arvostamaan toisten ihmisten oikeuksia – sen sijaan he oppivat mallin, että toisia voi alistaa.

Miten maailma paranee, Elina Pekkarinen?

”YK:n lapsen oikeuksien sopimus lähtee kasvatusfilosofiasta, että kunnioittamalla lapsia ja ohjaamalla heitä keskinäiseen arvostukseen heitä kasvatetaan siihen, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita”, Elina Pekkarinen sanoo.

Väitöstutkimuksessaan Elina Pekkarinen havaitsi, että lapsen tekemä paha on kautta aikojen järkyttänyt yhteisöjä.

”Lapsi, joka rikkoo normeja, rikkoo kuvaa lapsesta viattomana ja pahuudesta vapaana olentona. Lapsella on kuitenkin syntyessään kaikki ihmisyyden elementit, ja häntä täytyy auttaa säätelemään negatiivisia impulsseja.”

Elina haluaa olla rakentamassa sellaista maailmaa, joka ymmärtää lasten arvon.

”Maailma paranee lapsiin panostamalla. He ovat vaikuttajia nyt ja tulevaisuudessa. Sukupolvi sukupolvelta yhteiskuntamme voi muuttua entistä toimintakykyisemmäksi.”

Elina Pekkarisen lahjoituskohde: World Food Programme

Vuoden Eeva 2021 -äänestyksen voittaessaan Elina Pekkarinen lahjoittaisi 2 000 euron palkintosumman YK:n ruokaohjelmalle WFP:lle (World Food Programme). Se toimittaa ruoka-apua hätätilanteissa ja työskentelee ravitsemuksen parantamiseksi.

”Lapsibarometrissamme kuusivuotiaat kertoivat, että hyvän elämän edellytyksenä ovat ruoka, koti ja leikki.”

Kuka on mielestäsi Vuoden Eeva 2021? Äänestä suosikkiasi klikkaamalla tästä.

Kommentoi +