Jonnan järkyttävien kipukohtausten syyksi paljastuivat virtsakivet: ”Kipujen tullessa elämäni menee tauolle”
Ihmiset
Jonnan järkyttävien kipukohtausten syyksi paljastuivat virtsakivet: ”Kipujen tullessa elämäni menee tauolle”
Kun Jonna Kirjavainen sai ensimmäisen kipukohtauksensa, se oli niin kova, että hänelle oli soitettava ambulanssi. Tutkimuksissa kohtauksen syyksi paljastui virtsakivitauti. Jonna kertoo, miten hän on oppinut elämään hankalan vaivan ja virtsakivien aiheuttamien kipujen kanssa.
Teksti

Kuvat

18.11.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Jonna Kirjavaisen, 38, virtsakivitauti alkoi yllättäen kolme vuotta sitten. Salossa asuva Jonna on ammatiltaan bloggaaja, sosiaalisen median sisällöntuottaja ja kirjailija.

”Viiltävä kipu alkoi vasemmasta kyljestä, levisi selkään ja vain yltyi. Lopulta huusin kivusta.

Puolisoni soitti ambulanssin, sillä en pystynyt siihen itse tuskiltani. Sain ensihoitajalta kipupiikin, jolla kohtaus helpotti pariksi tunniksi. Sitten se alkoi uudelleen.

Toisella soittokerralla hätänumerosta kysyttiin, kuinka kovaa kipu on asteikolla yhdestä kymmeneen. ‘Kymmenen’ oli kaikki, mitä sain sanottua.

Ambulanssi vei minut ensiapuun, ja sain matkalla uuden kipupiikin. Tietokonetomografian kuvissa selvisi, että järkyttävän kivun aiheuttivat virtsatiekivet. Se oli ensikohtaamiseni kivien kanssa kolme vuotta sitten. Sen jälkeen ne ovat palanneet vielä kahdesti.”

Jonna Kirjavainen on saanut kolme virtsakivikohtausta kolmen vuoden aikana.

Virtsakivien piti tulla ulos pissan mukana

”Kivet olivat niin pieniä ensimmäisellä ja toisella kerralla, ettei niitä lähdetty operoimaan murskaamalla tai tähystämällä, vaan minut laitettiin kotiin odottamaan, että ne tulisivat pissan mukana ulos.

Elin kuukauden särkylääkkeiden varassa. Virtsakivitaudissa kipu on todella inhottavaa. Pahinta se on silloin, kun kivi tai kivet ovat virtsateiden ahtaimmassa kohdassa. Kun ne siirtyvät alemmas, tunnen painetta virtsarakossa ja kipu siirtyy selästä ja kyljestä alavatsaan.

Taudin ollessa akuutti pissaan aina sihdin läpi siltä varalta, että kivet tulisivat ulos ja ne saataisiin talteen ja tutkittaviksi.

Molemmilla kerroilla odottelu oli turhaa. Kuukauden kuluttua kiville tehtiin kehonulkoinen murskaushoito. Sen jälkeen ne poistettiin tähystämällä. Seuraavina päivinä pissaaminen oli yhtä tuskaa.

Kolmas kohtaus tuli noin vuosi sitten. Silloin odottelin kiven ulostuloa viikon ja kärsin koko ajan inhottavasta paineen tunteesta virtsa­rakossa. Pissaaminen sattui, ja virtsassa oli välillä verta. Lopulta yksi kivi tuli ulos hirvittävän kirvelyn ja kivun saattelemana.”

Jonna on yrittänyt estää virtsakivien tulemista elintavoilla

”Vaikka minulle on tehty lukuisia virtsa- ja verikokeita ja ulos saatuja kiviä on tutkittu, virtsatie­kivien aiheuttaja ei ole selvinnyt.

Onneksi seuraavan kohtauksen tullessa pääsen suoraan urologin vastaanotolle. Kohtauksen pitää olla akuutti, jotta hän voi jatkaa tutkimuksia siitä, mihin edelliset lääkärit ovat jääneet.

Haluaisin tietää, mikä virtsatie­kiviä aiheuttaa. Silloin niitä voitaisiin kenties ennaltaehkäistä ja saisin elää elämääni vapautuneemmin.

Tunnen oloni voimattomaksi, sillä en pysty estämään vaivaa. Koska eläinproteiinien syöminen voi lisätä virtsatiekivien muodostumista, syön nykyään paljon kalaa, kasviksia ja kuituja sekä juon ­riittävästi vettä. Lihankäytön olen vähentänyt minimiin. Kohtaus on silti uusinut.

Kun selkääni jomottaa, pelkään, että virtsatiet ovat taas tukkeutumassa. Kohtauksia on tullut noin vuoden välein.”

”Eniten harmittaa, että kivien ilmaannuttua en pysty olemaan viisivuotiaalle tyttärelleni täysillä sellainen äiti kuin haluaisin.”

Selviytyminen kivuliaista virtsakivikohtauksista on tuonut Jonnalle lohtua

”Kipua on sen verran tasaisesti kivien tullessa, että elämäni menee silloin tauolle. En pysty juurikaan tekemään töitä enkä jaksa käydä ruokakauppaa pidemmällä vaan lähinnä lepäilen. Samalla popsin särkylääkkeitä.

Eniten harmittaa, että kivien ilmaannuttua en pysty olemaan viisivuotiaalle tyttärelleni täysillä sellainen äiti kuin haluaisin.

Kohtauksien jälkeen olen saanut muutamia kertoja keskusteluapua psykiatriselta sairaanhoitajalta. Suurin hyöty on ollut se, että hän ottaa kipuni ja pelkoni tosissaan. Hänen kanssaan olen saanut sanoa ääneen, että tilanteeni on paskamainen.

Yritän lohduttautua ajattelemalla, että olen selviytynyt virtsakivikohtauksesta jo kolme kertaa, selviydyn ensi kerrallakin.”

Elintavat altistavat virtsakiville

Myös naiset voivat kärsiä virtsatiekivistä, vaikka ne ovat miehillä lähes kolme kertaa yleisempi vaiva. Silloin munuaisaltaaseen, virtsanjohtimiin tai rakkoon pääsee saostumaan yksi tai useampi kivi. Pienet kivet kulkevat huomaamatta virtsan mukana pois, mutta isommat estävät virtsan kulkua ja aiheuttavat hyvin voimakasta kipua.

”Oireet alkavat yleensä toispuoleisena erittäin kovana selkä- tai kylkikipuna, joka siirtyy alavatsaan. Pissan mukana voi tulla verta”, urologian ja kirurgian erikoislääkäri Sirkku Mustonen Terveystalosta kertoo.

Yleensä vaiva johtuu ruokavaliosta, jossa on paljon eläinproteiinia, liikaa suolaa ja liian vähän nestettä. Syynä voi olla myös kihti, kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt tai virtsateiden rakennepoikkeamat. Jos kivet eivät poistu itsestään, ne on mahdollista poistaa ulkoisella kivenmurskauslaitteella tai tähystyksessä.

Artikkeli on julkaistu Kauneudessa ja Terveydessä 13/22.

Kommentoi +