
1. Netistä väljää, kivijalasta istuvaa
Epäiletkö vaatteen istuvuutta? Jos ostat käytettyjä vaatteita verkkokaupoista, on varmempaa ostaa väljiä kuin tyköistuvia vaatteita. Esimerkiksi takit, pidemmät mekot ja säädettävät vaatteet antavat anteeksi, jos ne ovat muutamaa kokoa isommat. Istuvuuden voi myös korjata vyöllä tai kiikuttaa vaatteen ompelijalle muokattavaksi.
Sen sijaan istuvammat ja joustamattomat vaatteet, kuten housut, kannattaa sovittaa myymälässä ellei vaatemerkin koko ole entuudestaan tuttu.
2. Värikoodilla eteenpäin
Iskeekö voimaton olo jo kirppiksen tai second hand -liikkeen ovella? Niin paljon vaatteita riemun kirjavilla rekeillä ja niin vähän aikaa! Päätä jo etukäteen värimaailma, johon keskityt ja suunnista suoraan värikoodin mukaan.
Fidalla ja Uffilla sekä monissa second hand -kaupoissa vaatteet on lajiteltu värien mukaan. Tämä helpottaa täsmäiskujen tekemistä, ja säilytät järkesi vaateryöpyn keskellä.
Toinen keino on laatia ostolista puhelimeen tai suunnata vain suoraan sinne, missä ne Vuokot ja Marimekot ovat.
3. Sano kyllä filttereille
Nykyisin second hand -verkkokaupat ovat niin hyvin rakennettuja, että vaatteita voi etsiä koon, värin, mallin tai käyttöhetken mukaan. Ennen kuin alat selata valikoimaa, käytä siis ainakin koon suodatinta. Näin et seilaa verkossa tunti tolkulla katsomassa vääränkokoisia vaatteita.
Usein myös verkkokaupat tekevät kuratoituja vaatekokonaisuuksia. Jo niitä selaamalla pääset alkuun ja teet tyylikkäitä löytöjä.
4. Mittanauhalla säästät senttejä
Näe vaivaa mittataulukoiden lukemisessa. Verkkokaupat tarjoavat tarkkoja mittoja vaatteista, joten hyödynnä ne. Tarkista vaatteesta ainakin rinnanympärys, olka–helmapituus ja vyötärön mitta.
5. Saa tarjota
AV, YV, Yhyy – meni jo! Turhauttaako Facebook-ryhmien ostosäätö ja jonotuspolitiikka? Säästät aikaa ja hermojasi, kun laadit ostoilmoituksen siitä Samujin mekosta, jonka haluat. Laita ostopyyntö Facebook-ryhmään tai Toriin. Näin säästyt kyttäysajalta ja saat suoraan tarjoukset sinulle. Kätevää!
Psst! Tee sinunkaupat seuraamasi Facebook-ryhmän aktiivisen myyjän kanssa. Hyvässä lykyssä ystävystytte ja saat tietää ensimmäisenä, kun myyntiin on tulossa merkkivaateaarteita.
6. Alkuviikon aarteet
Käytettyjen vaatteiden valikoima päivittyy myymälöissä usein alkuviikosta. Tämä tarkoittaa, että juuri silloin nappaat sen täydellisen kotimaisen suunnittelijan mekon. Arkiaamuisin shoppailussa on myös etunsa: saat kiertää rekkejä rauhassa eikä sovituskopille ole jonoa. Ah, mitä arjen luksusta!
Liity käytettyjä vaatteita myyvien verkkokauppojen postituslistalle. Näin tiedät, milloin verkkokaupan vaatevalikoima päivittyy. Hyvä taktiikka on valita alkuviikosta verkkokaupasta omat suosikit ja odottaa loppuviikkoon. Usein verkkokaupoissa on viikonloppuisin pieni alennuskampanja käynnissä.
Seuraa myös suosikkikirppiksiäsi somessa. Näin olet kartalla, milloin rekki päivittyy uuden myyjän aarteista.
7. Vältä huijaus
Pelkäätkö tulevasi huijatuksi, kun ostat vaatteita esimerkiksi Torista? Pyydä myyjää ottamaan kuva vaatteesta kotioloissa tai itsensä päällä. Älä luota siihen, jos ilmoituksessa on tuotteesta vain valmistajan kuva: se ei takaa, että vaate on olemassa. Moni huijari lainaa myös muiden myyntikuvia, joten siksi kannattaa pyytää uusi, sinua varten otettu kuva.
Suosi maksutapana Mobile Paytä tilisiirron sijaan. Näin tiedät varmasti myyjän koko nimen.
Vertaiskaupassa tarkista vielä myyjältä, että vaate on virheetön. On mahdollista, että myyjä on unohtanut mainita punaviinitahrasta paidan kauluksessa tai pienestä reiästä hameessa takapuolen kohdalla.
Epäiletkö, onko merkkilaukku aito? Pyydä myyjää ottamaan kuva tuotemerkistä ja sarjanumerosta. Luksustuotteiden nettisivuilta voit tarkistaa, mitä vaatteen tai asusteen tuotemerkinnöistä pitäisi löytyä. Varminta on ostaa luksusbrändien tuotteita niihin erikoistuneista second hand -myymälöistä tai verkkokaupoista, kuten Vestiaire Collectivesta, jossa tuotteen aitous on tarkistettu.
Muista myös, että sinulla on oikeus palauttaa verkkokaupasta ostettu vaate tai asuste, jos se ei vastaa odotuksiasi. Esimerkiksi Zadaa-verkkokaupassa vaatteet ja asusteet on vakuutettu, ja postimaksusta huolehtii kauppa, jos tuote ei vastaa annettua kuvausta tai siinä on virhe. Tätä oikeutta ei tosin ole, jos ostat tuotteen yksityishenkilöltä.
8. Mukana tuli haju
Uskaltaako hajupommia tai tahraista vaatetta ostaa? Kyllä ja ei. Konepestävästä vaatteesta haju haihtuu tavallisesti pyykkietikalla. Nahkatakista saa tunkkaisen hajun pois laittamalla rättiin pyykkietikkaa ja pyyhkimällä takin pinnan. Villavaatteen pienen reiän voi paikata tai koristella kauniilla applikaatiolla.
Jos et ole varma, lähtevätkö tahrat sappisaippualla ja tuote on kallis, voi olla parempi jättää se ostamatta.
9. Postipakettina, kiitos!
Yksi raivostuttavista piirteistä vertaiskaupassa: aikataulujen sopiminen myyjän kanssa sen parin euron paidan noutamiseksi. Hyvin usein käy niin, että jompikumpi peruu. Se harmittaa, varsinkin, jos olet laatinut päivän aikataulun ostohetken mukaan.
Vältät turhaa säätöä, kun pyydät myyjää lähettämään vaatteen. Vaikka joudutkin maksamaan postikulut, se on yleensä hinnan väärti. Postimaksun maksaminen on myös viimeinen tapa varmistaa, onko ostos oikeasti niin tärkeä, että haluat maksaa sen postituksesta.
10. Huti tuli!
Käytettyjen vaatteiden ostamisen luonteeseen kuuluu, että välillä tehdään virheostoksia. Syy on tämä: käytettyä vaatetta on vain se yksi kappale ja ostopäätös on tehtävä nopeasti.
Ole kuitenkin armollinen itsellesi. Käytetyn vaatteen voi kierrättää eteenpäin, eikä syyllisyydenpistos ole niin suuri kuin uutena ostetun virheostoksen kohdalla. Luultavasti et ole käyttänyt siihen edes niin paljon rahaa! Voit myös ajatella: ehkä hutiostos jatkaa elämää toisen käyttäjän vaatekaapilla?
Asiantuntijat: graafikko Valpuri Liimatainen, joka on erikoistunut bongaamaan käytettynä kotimaisten suunnittelijoiden aarteita ja Vintage Magazinet -putiikin perustaja Jenna Vilkman.
Artikkeli on julkaistu Trendissä 07/2022.