
Viime vuonna vanha sähköhammasharjani kosahti ja piti hankkia uusi. Oral-B hallitsee ylivoimaisin ottein markkinoita ja valikoitui merkiksi. (Edellinen harjani oli erään kilpailijan. Sen kanssa oli monenlaisia ongelmia, ärsyttävin niistä harjatessa irti pyörivä harjaspää.)
Tärkeimpänä hankintakriteerinä oli kestävä akku, sillä sähköhammasharjoihin on viime vuosina tullut litium-ioni-akut, jotka kestävät harjaajien määrästä riippuen parikin viikkoa, eikä harjausteho hyydy akun tehon laskiessa.
Sain kaksi harjaa sisältävän tehoakkuharjan tarjouksesta reilusti alle satasella ja olin tyytyväinen. Katselin kuitenkin vaivihkaa monen sadan euron älyharjoja ja mietin, mitä niin älykästä mahtaa sähköhammasharjassa olla.
No nyt se selviää.
Sähköhammasharjat kaksintaistelussa – laitteet
- Oral-B iO 9s, Black Onyx -sähköhammasharja, 259 e.
- Oral-B:n iO 3s, 99 e.
Tehokas harja itsensä mittaajalle
Oral-B iO 9s, Black Onyx -sähköhammasharja, 259 e.
Jo Black Onyx -nimisen mallin mustan laatikon unboxing vihjailee, kenelle tämä on tehty: Teslalla ajelevalle, unta ja liikuntaa mittaavalle tehokansalaiselle, joka haluaa kaikilta hankkimiltaan asioilta vähän enemmän.
Mukana on paitsi vähän enemmän pakkausmateriaalia myös kaksi erilaista latausmahdollisuutta: magneettilaturi ja lataava matkakotelo pistokkeineen. Se on luksusta aikoina, jolloin kalleimpiinkin älyvekottimiin saa mukaan vain noin viisi senttiä pitkän usb-c-johdon.
Akkukestoa luvataan 40 minuuttia. Se kuulostaa entiseen ”kahteen viikkoon” verrattuna vähäiseltä, mutta lujuen vertaileminen on vaikeaa. 40 minuuttiin mahtuu 20 kahden minuutin harjausta. Kahdessa viikossa yksi ihminen harjaa periaatteessa hampaansa 28 x 2 minuuttia eli 56 minuutin ajan.
Mallia ei voi ladata saman merkin vanhalla laturilla. Myös harjaspäät ovat muuttuneet. Vanhat harjat eivät käy niihin. Näin tehdään lisää myyntiä, sanovat bisneksen säännöt.
Ihan ensimmäisenä pitää tietysti ladata sovellus, kirjautua siihen sisään ja luvata, että appi saa seurata tekosiasi ja luovuttaa tietojasi yritykselle. Se onnistuu muutaman pykimisen jälkeen. Sovelluksen pitäisi toimia suomeksi, mutta ainakaan iPhonessa suomen kieli ei toimi. Sitten yhdistetään appi ja harja bluetoothilla.
Ideana on, että sovellus tarkkailee, tilastoi ja kommentoi hampaiden harjaamista. Se kysyy, pesitkö kielesi, vuotivatko ikenesi verta ja käytitkö hammaslankaa. Mutta tärkeimpänä toimintona se tsekkaa, oletko pessyt kaikki hammaspinnat kunnolla ja painatko harjaa liikaa vai liian vähän. Nykytyyliin sovellus jakaa hymynaamoja ja ”palkintoja”. Sovellukseen voi asettaa itselleen ”tavoitteita”.
Harjassa on myös oma näyttö, jonka avulla voi vaihdella seitsemän eri harjaustoiminnon välillä. Kielen puhdistamisellekin on omansa.
Alan tohkeissani toimeen. Olenhan vain muutama viikko sitten ollut hammaskiven poistossa, jossa hammaslääkäri ihmetteli, miten vähän sitä oli: taidat harjata sähköhammasharjalla, lääkäri sanoi.
Laitan harjan suuhun ja käynnistän sen. Ja kyllä, ”mullistavan magneettiteknologian” eron huomaa entiseen selvästi. Kuin suussa olisi ammattilaisvälineitä. Vesi suihkuaa alahampaiden tiukasta välistä. Nyt tulee puhdasta! Viime vuonna ostettu sähköhammasharja alkaa tuntua suussa siltä kuin vertaisi kulkuvälineenä traktoria suihkukoneeseen.
Pesen hampaat niin kuin aina ennenkin. Kun vilkaisen lopetettuani sovellusta, saan harjaamisesta pisteitä 66/100. Harjaaminen kattoi vain 79 prosenttia hammaspinnasta, ja kolmen sekunnin ajan painoin liikaa. Pesin myös muutaman sekunnin alle kaksi minuuttia. ”Let’s do better this time” harja yrittää kannustaa.
Pari kertaa unohdan avata sovelluksen puhelimesta, jolloin palautetta ei tule. Teini saa heti kehuja laitteelta ja väittää sen pohjalta, että laite antaa vain positiivista palautetta. Ei pidä paikkaansa, sanon. Noudatan teinin vinkkiä ja otan puhelimen lavuaarin reunalle ja seuraan siitä, miten harjaus etenee. Tulokset sentään paranevat, mutta joudun käyttämään harjaukseen yli kolme minuuttia.
Viikon käytön jälkeen hampaidenpesutulokseni keskiarvo on 64/100. Laite näyttää hymynaamaa, jonka toinen suupieli on alaspäin.
Luulin osaavani harjata hampaani, mutta en näköjään osaakaan. Ei muuta kuin paremmin ensi kerralla. Paitsi että parin viikon jälkeen hyytyy into avata puhelisovellus joka kerta, kun hampaansa harjaa.
Plussat
+ uusi teknologia todella tuntuu uudelta ja tehokkaalta
+ pakkauksessa tulee mukana kaksi erilaista latauslaitetta
+ neuvoo harjaamisessa
+ oman harjaamisen tarkkailu on aluksi koukuttavaa
Miinukset
- melko hintava
- applikaation jotkut toiminnot tuntuvat turhilta
- surunaamat ärsyttävät
Jos pärjäät ilman sovellusta
Oral-B:n iO 3s, 99 e. Tulee myyntiin syyskuun alussa.
Samanlaista vaikuttavaa magneettiteknologiaa saa suuhunsa myös halvemmalla.
Oral-B:n iO 3s -sarjan harja on tätä kirjoittaessa vasta tulossa Suomessa myyntiin alle sadan euron hintaan. Alempi hinta näkyy vaatimattomammassa pakkauksessa ja monen muun ekstraominaisuuden puuttumisessa. Laturi on myös samanlainen kuin vanhempien mallien Oral-B-harjojen. Molempiin luvataan kahden vuoden takuu, ja molempien pakkauksissa on myös suomenkieliset käyttöohjeet. Harjaspää on samanlainen kuin kalliimmassa mallissa.
Merkittävin ero on, ettei harjaa käytetä sovelluksen kautta. Et siis tiedä, miten huonosti hampaasi harjaat.
Kun 9-mallissa on seitsemän erilaista harjaustoimintoa, tässä niitä on kolme: päivittäinen, herkkä ja valkaiseva. Myös näyttö puuttuu.
Harja ilmoittaa varressa olevan valorenkaan värillä, milloin harjaa painaa liian kovaa, milloin liian vähän ja milloin sopivasti. Varressa on kaksi nappulaa, virtakytkin ja toinen, jolla voi vaihdella kolmen eri harjaustoiminnon välillä. Akkukestosta ei puhuta mitään, mutta näytön puuttumisen takia akku kestänee pidempään.
Suussa harjauksen teho tuntuu samalta kuin kalliimmassa mallissa. Kyllä tällä puhdasta tulee, ainakin sen jälkeen, jos on oppinut harjaamaan oikein.
Plussat
+ samanlainen harjausteknologia kuin kalliimmassa mallissa
+ edullisempi
+ toimii samanmerkkisten harjojen vanhojen latureiden kanssa
Miinukset
- applikaatio puuttuu eli harjauksesta ei saa palautetta