
Tulin matkoilta kotiin ja nyrpistelin taas eteisessä nenääni. Vanhassa kerrostalokaksiossani on paljon kirjoja, ja asuntoni on alkanut haista antikvariaatille, siis vähän tunkkaiselle, pölyiselle ja tuulettamattomalle. Oman asunnon ominaishajua ei huomaa kuin silloin, kun on sieltä jonkin aikaa pois.
Tuulettaminen ja kirjojen säännöllinen imurointi auttavat, mutta 1950-luvulla rakennetun talon ilmanvaihto hoituu painovoimalla ja ikkunoita avaamalla. Pahin katu- ja siitepölykausi ei paranna sisäilman laatua.
Olisiko ilmanpuhdistimesta apua antikvariaatin hajuun? Testasin kahta eri mallia.
Ilmanpuhdistimet kaksintaistelussa – laitteet
- Dysonin Purifier Cool Formaldehyde -ilmanpuhdistin ja -tuuletin, 599 e.
- Wilfan Fresh-ilmanpuhdistin, 149 e.
Arvokas ja suuri monitoimilaite
Dysonin Purifier Cool Formaldehyde -ilmanpuhdistin ja -tuuletin, 599 e.
Dysonin arvokas härveli on suuri, toista metriä korkea. Sen muotoilu noudattaa Dysonin tuulettimia. Ulkonäkönsä mukaisesti laite toimii myös tuulettimena. Oman ilmoituksensa perusteella Dyson puhdistaa ilmaan 81 neliömetrin alueelta.
Laitteen kokoaminen on helppoa. Suodattimet kliksautellaan paikalleen laitteen alaosaan. Mukana tulee kaukosäädin, joka pysyy kiinni laitteen päällä. Pikkuruisia kaukosäätimiä on nykykotitaloudet pullollaan, joten lataan heti puhelimeen sovelluksen, jonka avulla laitetta voi ohjata.
Dyson mainostaa, että laite tunnistaa ilmasta formaldehydin, jota käytetään muun muassa huonekaluissa ja tekstiileissä, ja joka voi allergisoida. Muutoin se tunnistaa ja puhdistaa huoneilmasta HEPA- ja aktiivihiilisuodattimilla allergeeneja, viruksia, siitepölyä, kynttilöiden savua, ruoan käryä, hajusteita pesuaineista ja kosmetiikasta sekä teollisuuden päästöjä.
Laitteen purku pakkauksesta, sovelluksen asentaminen ja laitteen käynnistäminen sujuvat kymmenessä minuutissa.
Saan heti sovellukseen tiedon kirjastoksi nimeämäni huoneen ilmanlaadusta: se on hyvä. Erilaisia pienhiukkasia on, mutta ei hälyttävän paljon. Laitan laitteen käyntiin automaattitoiminnolle, jolloin se käynnistyy kierrättämään ilmaa tarvittaessa, eikä hurise koko ajan.
Plussat
+ helppo koota ja ottaa käyttöön
+ hyvä älypuhelinsovellus
+ puhdistaa jopa 80 neliöisen tilan huoneilman
+ ei hurise koko ajan, ainoastaan tarvittaessa
+ toimii kesäkuumalla myös tuulettimena
+/- Dyson-design miellyttää tai sitten ei
Miinukset
- kallis
- isokokoinen, tosin pienempiäkin malleja on saatavilla
- tuuletin-ominaisuus ei ole kovin vakuuttava, ja 20 vuotta vanha propellituuletin puhaltaa yhtä lujaa.
Kompakti laite pieneen tilaan
Wilfan Fresh-ilmanpuhdistin, 149 e.
Wilfan laite on huomattavasti kompaktimpi ja laatikkomallinen. Se on pelkkä ilmanpuhdistin ja siinä on myös HEPA- ja aktiivihiilisuodatintekniikat. Molempiin laitteisiin pitää vaihtaa suodattimet, kun niiden käyttöikä tulee täyteen. Laite ilmoittaa, milloin se tapahtuu.
Lisäksi Wilfa mainostaa puhdistavansa bakteereja ja viruksia myös uv-valolla. Valon saa halutessaan myös pois päältä. Wilfa lupaa puhdistaa tehokkaimmin enintään 15 neliömetrin kokoisen tilan.
Wilfan mukana ei tule kaukosäädintä, vaan sitä käytetään joko näppäimillä laitteen päältä tai myös sovelluksella. Sovellus ei meinaa millään löytää laitetta ja ährään sen kanssa puolisen tuntia. Sovellus vaikuttaa muutenkin olevan beta-vaiheessa, sillä kaikki sen ominaisuudet eivät tunnu toimivan. Se näyttää kuitenkin ilmanlaadun ja sitä voi ohjata päälle ja pois.
Myös Wilfassa on automaattitoiminto, joskin laite hurisee päällä ollessaan koko ajan. Yö-tilassa valo on pois päältä.
Wilfa on samaa mieltä asuntoni ilmanlaadusta: hyvä. Se tunnistaa samoja hajuja ja hiukkasia kuin Dysonkin, formaldehydiä lukuun ottamatta.
Plussat
+ kompaktin kokoinen
+ järkevän hintainen
+ tehokkaan oloiset puhdistusmekanismit
+ myös uv-valopuhdistin
Miinukset
- sovellus tuntuu olevan vielä vaiheessa, tosin peruskäyttö ja ilmanlaadun seuranta toimivat
- riittää käytännössä vain yhteen huoneeseen
- hurisee automaatti-toiminnolla koko ajan, päällä ollessaan hiljaisin melutaso on 30 desibeliä.
Mitä yhteistä laitteilla on?
Sovellusten avulla on mielenkiintoista tarkkailla, mitkä kaikki asiat sisäilmaa niiden mielestä huonontavat. Nämähän ovat kuin asunnon oma sporttikello, joka kontrolloi, miten puhdasta elämää kotona oikein vietetäänkään!
Ensimmäisen kerran Dysonin ilmanlaadun seurantaviiva muuttuu vihreästä punaiseksi, kun paistan jauhelihaa enkä aluksi muista laittaa liesituuletinta päälle. Laite kiihdyttää itsensä kierroksille. Wilfa reagoi täsmälleen samalla tavalla. Ruoankäry, erityisesti paistinpannulla paistaminen, tuo ilmaan eniten pienhiukkasia.
Laitteet huomaavat myös, kun suihkun jälkeen levittelen itseeni erilaisia tuoksuvia voiteita. Hiuslakasta ilmanlaatuun tulee jyrkkä huononnus. Jyrkähkö käyrä ilmestyy myös, kun tulen vappuna juhlista kotiin hönkimään bilehengitystä.
Laitan Wilfan myös vaatehuoneeseen, joka on monen asunnon pölypesäke. Siellä onkin PM2.5-pienhiukkasia vähän enemmän kuin muualla. Tosin senkin ilmanlaatu on hyvä. Haistelen vuorokauden kuluttua ilmaa, joka tuntuisi ikään kuin raikkaammalta.
Sitten lähden muutamaksi päiväksi taas pois kotoa. Dyson jää automaattitoiminnolle, Wilfan kytken pois päältä, mutta laitan sen etänä päälle muutaman tunnin aiemmin kuin palaan kotiin.
Ja niin nenäni väittää, että tunkkaisin antikvariaatin haju on poissa.
Kumpi ilmanpuhdistin voitti kaksintaistelun?
Henkilökohtaisesti valitsisin Wilfan – ulkonäön perusteella. Jos Dysonin tyyli miellyttää ja tuohta riittää, tuskin tulee pettymään.