Miksi vastuullinen, kotimainen muoti ei myy? Hálo-merkin Marta Valtovirta kehottaa suhtautumaan vaatteisiin kuin mansikoihin
Vastuullinen muoti
Miksi vastuullinen, kotimainen muoti ei myy? Hálo-merkin Marta Valtovirta kehottaa suhtautumaan vaatteisiin kuin mansikoihin
Vastuullista muotia tehdään niin kauan kuin sitä ostetaan, sanoo Hálo-vaatebrändin Marta Valtovirta. Hänestä Suomessa ei olla totuttu käyttämään vaatteisiin rahaa.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 23.8.2023
Trendi

”ENHÄN MINÄ MITÄÄN hienoa tarvitse. Moni ajattelee näin vaatteista, ja varsinkin korona muutti kulutusta tähän suuntaan. Suomalaiset ovat vaatteiden suhteen kovin vaatimattomia, eikä vaatteisiin ole totuttu käyttämään rahaa.

Pikamuotiketjut ovat myös vääristäneet käsityksen siitä, mitä vaatteet maksavat. Niillä hinnoilla ei ole mahdollista tuottaa vastuullisesti laadukasta. Nämä ovat syitä, miksi moni vastuullinen vaatemerkki on joutunut lopettamaan.

Moni ei ehkä ymmärrä, että ulkomaisista verkkokaupoista ostamalla raha valuu ulkomaille eikä jää Suomeen.

SUOMESSA MUOTIIN SUHTAUDUTAAN liikaakin harrasteluna, eikä sitä arvosteta tarpeeksi, vaikka Suomessa on upeita kansainvälisesti palkittuja suunnittelijoita. Monet suuret sijoittajat eivät ole kiinnostuneita sijoittamaan muotialan yrityksiin, eikä valtion verotus tue yrittämistä tarpeeksi.

Suomessa muoti ei ole vielä suuri viennin ala, mutta toivon, että siihen tulisi muutos. Ero on suuri muihin Pohjoismaihin verrattuna. Esimerkiksi Tanskassa kruununprinsessa Mary toimii muodin lähettiläänä.

Kaltaiseni premium-tason vaateyrittäjä joutuu ahtaalle näin pienessä maassa, koska suomalaiset ostavat vaatteensa isoista marketeista. Moni ei ehkä ymmärrä, että ulkomaisista verkkokaupoista ostamalla raha valuu ulkomaille eikä jää Suomeen.

Vastuullista muotia tehdään niin kauan kuin sitä ostetaan ja arvostetaan.

MUOTI ON ILOTTELUA ja oman mielenmaiseman esiintuomista. Vaatteilla myös kertoo muille arvoistaan. Moni miettii tarkkaan, mitä syö – suomalaiset mansikat vain maistuvat paremmilta kuin espanjalaiset. Miksei samaa laadukkaampaa valintaa tekisi vaatteiden suhteen?

Vastuullista muotia tehdään niin kauan kuin sitä ostetaan ja arvostetaan. Kun näet ihanan mekon ja sinulla on mahdollisuus hankkia se, tee se. En oleta, että kenenkään pitäisi ostaa asioita, joita ei tarvitse. Mutta kun ostaa, miettisi, mistä vaatteensa ostaa.

Suomessa on myös turhaa pelottelua ja syyllistämistä: että pitäisi aina säästää sukan varteen. Meillä on yksi elämä. Lopulta rahan on kierrettävä, jotta talous voi hyvin.

Ymmärrän, ettei kaikilla ole varaa kalliisiin tuotteisiin. Ratkaisu on ostaa vähemmän ja huoltaa vaatteita. Itse olen myös säästänyt. Olen aina rakastanut kalliita laukkuja ja vaatteita, joten jo opiskeluaikana säästin, jotta sain, mitä oikeasti halusin ja rakastin.”

Marta Valtovirta, 40, on Hálo-vaate­brändin toimitusjohtaja ja toinen perustajista.

Juttu on julkaistu Trendissä 7/2023.

Kommentoi +