Hupsista, hiuksista tulikin vääränväriset! Kampaaja kertoo, miten värinpoisto tapahtuu ja mitä se maksaa
Löydä oma värisi
Hupsista, hiuksista tulikin vääränväriset! Kampaaja kertoo, miten värinpoisto tapahtuu ja mitä se maksaa
Jos hiuksista tuli värjätessä liian tummat tai haluat kokeilla elämää blondina, saatat tarvita värinpoiston. Kampaaja kertoo, mihin voit varautua.
Teksti

Kuvat

20.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Värinpoisto tarkoittaa nimensä mukaisesti pigmentin pilkkomista ja poistamista hiuksista joko värinpoistotuotteella tai vaalennus­aineella. Menetelmästä käytetään myös nimeä esivaalennus. Voimakas kemiallinen käsittely kuluttaa hiuksia, joten keskeinen kysymys kuuluu: kenelle värinpoisto sopii?

”Yksiselitteistä vastausta ei ole. Se riippuu hiusten laadusta ja kunnosta, värjäyshistoriasta ja toivotusta tuloksesta”, kampaamokoulu Unikan opettaja Siru Reunanen sanoo. Hän on parturi-kampaaja, ekokampaaja, estenomi ja ammatinopettaja, jolla on alalta 20 vuoden kokemus. Reunanen työskentelee myös The Q Hair Lounge -kampaamossa Helsingissä.

On yksilöllistä, miten hiukset kestävät värinpoistoa. Haastavin lähtötilanne on ohut tukka, jota on värjätty vuosikausia tummaksi tyvestä latvaan. Silloin jo yksi vaalennuskerta voi Reunasen mukaan tuhota hiukset.

Voit varmistua värinpoiston sopivuudesta varaamalla kampaajalta konsultaatioajan. Hän arvioi hiustesi sietokyvyn ja kertoo, paljonko aikaa ja rahaa muutokseen pitää varata.

Värinpoisto ei palauta hiuksiin niiden luonnollista väriä vaan vie omankin värin. Hiukset vaalenevat samalla kaavalla riippumatta siitä, onko väripigmentti värjättyä vai luonnollista.

Poistossa lähtee omakin väri

Värinpoisto voidaan tehdä parilla menetelmällä hiusten kunnosta ja toivotusta tuloksesta riippuen. Kampaaja purkaa värin hiuksista joko happamilla värinpoistotuotteilla tai emäksisellä vaalennusaineella. Suurissa värimuutoksissa käytetään usein molempia tapoja perättäin joko samalla tai perättäisillä käynneillä.

Jos asiakas haluaa mustasta tukasta pehmeämmän ruskean, Reunanen käyttää värinpoistotuotetta (color pigment remover). Se poistaa väripigmenttiä muun muassa C-vitamiinin avulla 0,5–1 astetta kerralla. Jos tavoite on tätä vaaleampi, tarvitaan useita käsittelyitä.

Värinpoistotuote on hellävaraisempi kuin vaalennusaine.

Jos hyvin tummista hiuksista halutaan vaaleat, tarvitaan aina vaalennusainetta. Hapete tunkeutuu hiusten sisälle ja liuottaa niistä pigmentin. Tämä vaalentaa väriä tehokkaasti mutta rasittaa hiuksia.

”Silloin hiuksista tulee lähtöväristä riippumatta ensin punertavat, sitten oranssit ja keltaiset ja niin edelleen. Lopuksi hiukset pitää aina värjätä tai sävyttää.”

Reunanen muistuttaa, ettei värinpoisto palauta hiuksiin niiden luonnollista väriä vaan vie omankin värin. Hiukset vaalenevat samalla kaavalla riippumatta siitä, onko väripigmentti värjättyä vai luonnollista.

Pane suojaus kuntoon

Jos hiuksiin on kertynyt vuosien värikuorma, sitä ei aina ole järkevää eikä edes mahdollista poistaa yhdessä käsittelyssä. Sopiva värinpoistoväli vaihtelee kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen.

”Jos kaikki hiusjumalat ovat suotuisia, hiukset kestävät ja niitä hoitaa sitoutuneesti kotona, joskus jo kaksi kampaajakäyntiä voi riittää. Isoon muutokseen vuosi on realistinen aika.”

Värinpoisto kuivattaa tukkaa ja haurastuttaa sen rakennetta erityisesti latvoissa, joihin voi olla kertynyt vuosikausien värit.

Vaurioita minimoidakseen Reunanen yhdistää värinpoistoon hiusten rakennetta suojaavan ja korjaavan kampaamohoidon, kuten Olaplexin tai K18-hoidon. Hiuksia pitää myös hoitaa kotona kosteuttavilla ja rakennetta korjaavilla tuotteilla.

”Kun kampaaja suosittelee tehohoitoa tai tiettyjä tuotteita, hän ei tee sitä rikastuakseen vaan pitääkseen hiuksistasi värinpoistossa mahdollisimman hyvää huolta.”

Mitä isompi muutos ja pidempi tukka, sitä enemmän se vie myös rahaa.

Värinpoisto pitkiin hiuksiin voi maksaa Reunasen mukaan pääkaupunkiseudulla noin 400 euroa kerta, kun aikaa kuluu enintään neljä tuntia. Hintaan sisältyy värinpoisto, värjäys, leikkaus ja tehohoito. Jos tukka on lyhyt tai puolipitkä, värinpoisto vie yleensä vähemmän aikaa ja tulee edullisemmaksi.

Jos väristä haluaa eroon nopeasti, hinta voi nousta lähemmäs tuhatta euroa.

Reunanen sanoo, että kotona värinpoistoon ei säästösyistäkään kannata ryhtyä.

”Kun kampaaja yrittää sen jälkeen pelastaa hiukset, siitä tulee yleensä vielä kalliimpaa. Valitettavan usein värinpoistoon tarvitaan koko päivän työ ja joskus asiakkaan hiuksia ei voi enää käsitellä mitenkään.”

Kasviväri on sitkein sissi

1. Harkitse värinpoistoa kahdesti, jos sinulla on tumma kasvivärjätty tukka. Kasvivärit kiinnittyvät hiuksiin erilaisilla sidoksilla kuin hapettuvat hiusvärit. Vaalennusaine ei osaa pilkkoa kasvivärejä.

2. Varaudu yllätyksiin. Vaalennusaine poistaa kasvivärjätystä tukasta hiusten oman pigmentin muttei kasviväriä. Silloin tumman kasvivärin sinivihreät sävyt korostuvat.

3. Ole kärsivällinen. Tumma kasviväri on helpointa kasvattaa pois. Puhtaan hennan saa kirkastettua, minkä jälkeen hiukset voidaan värjätä hunajanvaaleiksi.

Asiantuntijana kampaaja- ekokampaaja Siru Reunanen.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 13/2023.

Kommentoi +