Blondi, nyt laitetaan kotihoito kuntoon! Vaaleat hiukset pysyvät hehkuvina näillä vinkeillä
Vaalennetut hiukset
Blondi, nyt laitetaan kotihoito kuntoon! Vaaleat hiukset pysyvät hehkuvina näillä vinkeillä
Millaisella sampoolla vaaleat hiukset pitäisi pestä? Millainen hoitoaine hoitaa muttei latista? Kampaaja kertoo vinkit, joilla vaalennetun tukan hoidosta tulee vähän helpompaa.
Teksti

Kuvat
,

4.10.2023
 |
Trendi

Jos elämään haluaa hieman haastetta ja pitkiä spapäiviä, hiukset kannattaa vaalentaa. Ikävä totuus nimittäin on, että blondeilla on vähän vaikeampaa.

Vaivannäkö kuitenkin kannattaa. Miksi maksaa kaksi – kolmesataa kampaajalle ja hoitaa sitten tukkaa huolimattomasti, sanoo kampaaja Inka Gyyli. Hän on vaalennuksiin erikoistunut kampaaja helsinkiläisestä Kampaamo Studiosta.

”Vaalean hiuksen ylläpitäminen on kokopäivätyötä.”

Lisäksi hiukset kestävät tulevat vaalennukset paremmin, kun kotihoito on kunnossa. Samoin vaihtoehtoja erilaisiin vaalennusratkaisuihin on enemmän, kun hiukset ovat hyväkuntoiset. Kampaajat eivät ole ihmeidentekijöitä.

”Joskus jopa lähetän asiakkaan kuukaudeksi kotiin hoitamaan hiuksia, ennen kuin se voidaan vaalentaa.”

Mutta vaikeudet loppuvat siihen: kun etsii sopivat tuotteet ja sitten oikeasti käyttää niitä, ihana tukka on jo totta.

Miten vaaleat hiukset pitää pestä?

Vaalean tukan peseminen voi tuntua exceltaulukointia vaativalta, ja sitä se vähän onkin, jos sen tekee oikein. Blondi tarvitsee useamman tuotteen: tärkeimpinä kosteuttavat ja korjaavat tuotteet, sillä vaalentaminen avaa hiussuomuja.

”Hiukset ovat kuin tiilimuuri: laasti on rakennetta, joka auttaa tiilet eli kosteuden pysymään paikoillaan. Kumpaakaan ei voi olla ilman toista”, Gyyli selittää.

Joissakin tuotteissa kosteuttavat ja korjaavat ominaisuudet on yhdistetty. Ne voi ottaa myös eri pulloista: käyttää kosteuttavaa sampoota ja korjaavaa hoitoainetta, tai toisinpäin. Korjaavia tuotteita voi käyttää myös kuurina.

”Rakennetta antavat tuotteet eivät ole niin hoitavan tuntuisia – hiusten pesun jälkeen ei tunne niiden parantuneen, vaan hiukset jäävät karheammaksi. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa hoitorutiinia.”

Kosteuttavasta sampoosta löytyy usein sana ’moisturizing’, korjaavat sampoot löytää usein sanoilla ’repair’, ’bonding’, ’anti-breakage’ tai ’healing’.

Miten blondista saa kiiltävän ja silkkisen?

Jos karhea surffitukka ei ole tavoitteena, vaalennetut hiukset janoavat kosteutta. Sampoon ja hoitoaineen lisäksi kaappiin kannattaa ostaa kosteuttava naamio sekä jätettävä hoitoaine, joka sisältää lämpösuojan. Loppu on makuasia: hoitoaineen voi valita suihkeena, geelinä tai öljynä, tai levittää pituuksiin yöseerumina. Jätettävät hoitoaineet kosteuttavat latvoja, jotta ne eivät haaroitu ja haperoidu.

Gyyli on tykästynyt Kerastasen tuotteisiin. Blond Absolu -sarjan yöseerumi tekee tukasta sileän ja pehmeän, Nutritive-sarjan Magic Night Serum kosteuttaa enemmän.

Tuotteita ei yleensä tarvitse vaihtaa esimerkiksi vuodenajan mukaan. Enemmän ei ole enemmän.

”Kannattaa miettiä tarkkaan, mitä tuotteita ostaa. En haluaisi, että kenenkään kaapissa on tuotteita, joita ei käytä. Tai että pesurutiini aiheuttaisi ongelmia ja ahdistusta.”

Psst! Jos olet juuri levittänyt hiuksiin jätettävää hoitoainetta, et todennäköisesti tarvitse erikseen lämpösuojasuihketta ennen föönausta. Kuivaan tukkaan sitä kannattaa kuitenkin käyttää.

Kannattaako blondin valita aina blondin tukan tuotteet?

Värjätyille, vaalennetuille, kiharoille. Pitkille, ohuille, permanentatuille. Usein tuotteita markkinoidaan sen mukaan, miten hiuksia on käsitelty tai minkä mittaiset ne ovat. Tärkeämpää on hiusten rakenne, sanoo Gyyli. Blondille tukalle tarkoitetun sarjan valitseminen on helppo vaihtoehto, mutta pakollista se ei ole.

Esimerkiksi blondi ja kiharatukkainen saattavat voida valita samat tuotteet, sillä niiden rakenne on sama: huokoinen ja kosteutta kaipaava.

”Kannattaa kokeilla kiharille tarkoitettuja kosteuttavia suihkeita. Niitä voi suihkia latvoihin pesujen välillä.”

Pahin virhe on kuunnella kaveria, sanoo Gyyli. Vaikka kaverinkin tukka olisi vaalennettu, hiusten rakenne voi olla tosi erilainen. Varminta on kysyä neuvoa kampaajalta.

Mitä jos päänahka rasvoittuu – pitääkö blondin silti valita kosteuttavat tuotteet?

Jokailtainen suihku, tai tukka tuntuu lehmännuolemalta? Moni liukastukkainen tarttuu volyymisampooseen, jotta hiukset nousisivat edes hieman päänahasta.

Mutta kumpaa vaalennetut hiukset tarvitsevat silloin enemmän: kosteuttavia tuotteita vai volyymia?

Riippuu hiusten laadusta, sanoo Gyyli. Jos hiukset ovat hennot, volyymisampoo voi olla sopiva, mutta silloin latvat voivat tarvita kosteutusta. Tarve riippuu myös siitä, kuinka suuri osa hiuksista on vaalennettu. Jos kaksi kolmasosaa hiuksista on tyvikasvua, hiuksissa on kahta eri rakennetta. Esimerkiksi kosteuttava yöseerumi voisi kosteuttaa latvoja, volyymisampoo pestä tukan kuohkeaksi.

”Joskus on myös vain mietittävä tuotteita valitessa, kumpi ongelma on pienempi paha.”

Psst! Jätettäviä hoitoaineita voi kerrostaa. Levitä vaikka ensin latvoihin hoitavampaa, geelimäistä hoitoainetta. Sen jälkeen suihki koko päähän kevyempää kosteuttavaa hoitoainetta, joka auttaa tukan selvittämisessä.

6 x uutuustuote vaaleille hiuksille

The Repair Conditioner -hoitoaine sisältää syväkosteuttavaa bambu-uutetta ja korjaavaa soijaproteiinia. 14,90 e / 300 ml, Budgie. Vaaleat hiukset tarvitsevat kosteutta – ja joskus se löytyy yllättävästä paikasta. Kiharan tukan tuotteet saattavatkin olla juuri sopivia. Killer.Curls Wash -sampoo 31,90 e/250 ml, Kevin.Murphy.
Vaalennetuille hiuksille tarkoitettu sampoo puhdistaa hiukset tuotejäämistä ja antaa niille viileän sävyn. Luxe Blond -sampoo 35,10 e/250 ml, System Professional. Kevyt ja maitomainen muotoilusuihke sopii kuiville hiuksille. Nutritive Lotion Thermique Sublimatrice 41,90 e/150 ml, Kérastase. So Pure -sarjan sampoot ja hoitoaineet voi kaataa uudelleentäytettävään muovipulloon. Polish-hoitoaine on nappivalinta varsinkin blondille – hänelle, joka haluaa sileän tukan, 37,90 e/400 ml, Keune.

Psst! Alkoiko tukka vihertää? On yleistä, että vesijohtovedestä irtoaa hiuksiin metalleja. Monilla tuotemerkeillä on sampoita ja hoitoaineita, jotka poistavat saastekertymiä.

Juttu on julkaistu Trendissä 7/2023.

Kommentoi +