Una Nuotio, 90: "Kannattaa kehittää charmiaan, sillä charmikas ihminen on kaunis"
Ihmiset
Una Nuotio, 90: "Kannattaa kehittää charmiaan, sillä charmikas ihminen on kaunis"
Opetusneuvos Una Nuotio, 90, tietää kaiken kauneudenhoidosta, mutta hänen säteilynsä salaisuus ei löydy kylppäristä vaan korvien välistä.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 24.6.2019
Trendi

Tässä on nainen, jolta haluaa kysyä kauneusvinkkejä. Juuri 90 vuotta täyttänyt Una Nuotio on tehnyt elämäntyönsä kauneuden parissa ja saanut opetusneuvoksen arvo­nimen. Lisäksi hän näyttää säteilevältä.

Onko salaisuus siis veden juonti, aurinkovoide tai kasvojen hieronta? Vielä mitä.

”Kannattaa kehittää charmiaan, sillä charmikas ihminen on kaunis,” Nuotio vastaa.

Omaa charmiaan Nuotio on treenannut lapsesta asti. Kun hän oli 10-vuotias, hän marssi kirjastoon lainatakseen kaikki kauneutta käsittelevät kirjat.

”Olin mielestäni hirveän ruma, ja päätin, että asialle täytyy tehdä jotain.”

Lainakoriin päätyi muiden kirjojen mukana pieni teos nimeltä Miten sinusta tulee charmikas. Naisille suunnatussa oppaassa puhuttiin ihonhoidosta, hyvästä ryhdistä ja värioppien mukaan meikkaamisesta. Yllättäen siinä painotettiin myös korvien välissä piilevää kauneutta.

”Kirjassa neuvottiin harjoittelemaan charmikkuutta. Se onnistuu seuraamalla aikaansa, olemalla utelias ja kohdistamaan kiinnostuksensa muihin ihmisiin.”

Nuotio on toiminut Kosmetologien yhdistyksen opiston rehtorina, kirjoittanut kaksi tietokirjaa kauneudenhoidosta ja kouluttanut alan ammattilaisia. Hän on silti sitä mieltä, ettei ihmisen sisältä tulevan viehätysvoiman ja säteilyn merkitystä korosteta tarpeeksi.

”Ulkonäöstä on tullut liian tärkeä asia. Se johtuu varmasti siitä, että meillä on tällä hetkellä asiat niin hyvin, että on aikaa ja rahaa keskittyä siihen.”

Ei ihmeaineita, vaan perusasioita

Ulkonäkökeskeisiä aikakausia on ollut historiassa aina, Nuotio muistuttaa. Esimerkiksi Aurinkokuninkaan hovissa 1600-luvun Ranskassa keskityttiin vain pintaan.

Nuotion nuoruudessa sotien jälkeisessä Suomessa ystävättärien kanssa ei juurikaan puhuttu ulkonäöstä. Nykyään taas kauneudenhoito on monelle harrastus.

Kehityksessä on paljon myönteistä: kiinnostus terveellisempiä elämäntapoja kohtaan on lisääntynyt. Myös ihon asianmukainen hoitaminen on terveysteko, sillä iho on suurin elin, Nuotio muistuttaa painokkaasti.

Hän ei tosin innostu järeistä kauneushoidoista tai ihme­aineista vaan uskoo perusasioihin, kuten hellävaraiseen puhdistukseen ja runsaaseen kosteutukseen.

”Kaikki yli 50-vuotiaat kosmetologiystäväni ovat kanssani samoilla linjoilla, ja heillä on kaikilla vielä upea iho. Vanhimmat ystäväni ovat 84- ja 78-vuotiaita ja ovat erittäin hyvännäköisiä.”

Charmi lisääntyy iän myötä

Ihan tavallisella ihonhoidolla saa hyviä tuloksia – kunhan ymmärtää, ettei voi näyttää koko ikänsä parikymppiseltä.

Yhä pidemmälle menevä nuoruuden ihannointi ärsyttää Nuotiota. Vielä 1980-luvulla 40-vuotias ei ollut vanha.

”Sitten tuli anti age -käsite, ja sanottiin, että 40-vuo­tiaan naisen iho on ikääntymässä. Tämä nauratti meitä kauneusalan ammattilaisia.”

Nyt häntä ei enää naurata. Nykyään on valloillaan ajatus, että iho alkaa rapistua jo 25-vuotiaana. Botoxiakin on alettu käyttää ennaltaehkäisevästi.

”Miksi ajatellaan, että kun nainen vanhenee, hän menettää jotain? Hänhän vain voittaa! Elämänymmärrys ja charmi lisääntyvät iän myötä.”

Charmikkaan hopeaketun roolia on aikaisemmin tarjottu vain miehille. Naisen tärkein valuutta taas on ollut nuoruuteen liitetty kauneus. Tosin nyt nuoruutta ihannoivat ulkonäköpaineet kohdistuvat myös miehiin.

”Nyt olen vähän tuhma, mutta olen hieman iloinen, että ne mokomat joutuvat saman prässin alaisiksi. He ovat päässeet liian helpolla,” naurahtaa Nuotio – charmikkaasti, tietysti.

”On huvittavaa, että ihannoimme nuoruutta, kun nuorena on eniten huolia ja murheita. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä helpommaksi kaikki muuttuu. Elämänilokin lisääntyy. On onnellinen ihan vain siitä, että saa elää.”

Pakko vielä kysyä, mikä on Nuotion pitkän elämän salaisuus?

”Elämänhalu ja taistelutahto. Niitä kukaan ei voi viedä minulta.”

Juttu on julkaistu Trendissä.

Kommentoi +