Talvi tulee, oletko valmis? Näiden tv-sarjojen parissa olet! Toimitus listasi 11 sarjaa, jotka kannattaa katsoa juuri nyt
sohvalle siitä ja sassiin
Talvi tulee, oletko valmis? Näiden tv-sarjojen parissa olet! Toimitus listasi 11 sarjaa, jotka kannattaa katsoa juuri nyt
Mainio kotimainen vaihdevuosista, ihanan epäpelottava murhamysteeri, yksi historian hienoimmista joulujaksoista, fiktiota ja faktaa jalkapallosta. Näihin tv-sarjoihin eeva.fin toimitus on hurahtanut juuri nyt.
Teksti

28.10.2023

1. Only Murders In The Building

”Mitä saadaan, kun yhdistetään newyorkilainen kerrostalo, kaksi parhaat päivänsä nähnyttä showbisnesmiestä, yksi hieman epäsosiaalinen millenniaali, joukko erikoisia naapureita, muutama murha ja niitä murhia perkaava true crime -podcast? Tietenkin hykerryttävän lystikäs Only Murders in the Building.

Vaikka nimi ja asetelma kertovat muuta, sarjassa on kyse paljosta muustakin kuin murhamysteerien ratkomisesta. Selena Gomesin, Steve Martinin ja Martin Shortin tähdittämä sarja on samaan aikaan lämpimän kepeä ja liikuttavan inhimillinen. Jokaisella hahmolla on omat salaisuutensa ja haavansa, jotka paljastuvat johtolankojen tavoin. Lopulta käteen jää usko ihmisiin ja ystävyyteen.” Milla Kukkonen

3 kautta, Disney+

2. Sex Education

”Ajatteletko, ettet välitä teinisarjoista? Sex Education muuttaa mielesi. Niin visuaalisesti ilotteleva, raikas ja moniulotteinen sarja on.

Sarjan neljännellä ja mitä ilmeisemmin viimeisellä kaudella ydinporukka on vaihtanut koulua. Meno on epäilyttävän myönteistä, ja seksiklinikkaa pitänyt Otis saa kilpailijan.

Teini-iän ohittanut nauttii erityisesti Otiksen äidin pohdinnoista ja nuorten seksuaalisuutta ja sukupuolta koskevista pohdinnoista.” Anni Peltola

4 kautta, Netflix

3. Ted Lasso

”Jos kaipaat hyväntuulista komediallista sarjaa, vastaus on Ted Lasso. Ihan harmittaa, että olen jo nähnyt palkitun sarjan kaikki kaudet – ja neljännestä kaudesta on vain huhuja.

Sarja kertoo Ted Lassosta, amerikkalaisen jalkapallon valmentajasta. Hänet palkataan yllättäen Englantiin valmentamaan jalkapalloa, joka on tietenkin ihan eri laji kuin hänen oma lajinsa. Hänet rekrytoi jalkapalloseuran omistaja, juuri eronnut nainen, joka toivoo, että Ted mokaa oikein kunnolla ja siten tahraa pettäjämiehensä rakastaman seuran maineen.

Sarja koukuttaa nokkelalla dialogillaan, myönteisellä asenteellaan sekä huikeilla näyttelijäsuorituksilla. Eikä haittaa, vaikkei olisi mikään jalkapallofani!” Mari Karsikas

4 kautta, AppleTV+

Kuva: AppleTV+

4. The Bear

”Näin todesti on ihmissuhteita harvoin kuvattu tv-sarjoissa. The Bear kertoo nuoresta huippukokista Carmenista, joka veljensä itsemurhan jälkeen palaa kotikaupunkiinsa hoitamaan tämän konkurssikypsää voileipäbaaria. Pikkuhiljaa menneisyys avautuu katsojalle samalla, kun seurataan Carmenin yrityksiä rakentaa tulevaisuuttaan.

Toisen kauden joulujakso on hienointa mahdollista televisiota, josta ei selviä ilman kyyneliä ja kylmiä väreitä. Ja kyllä, tätä katsoessa tulee nälkä.” Annaleena Jalava

1 kausi, Disney+

5. Hormonit!

”Nyt se on todistettu: vaihdevuosista voi saada aikaan koskettavan ja hauskan tv-sarjan. Johanna Vuoksenmaan draamakomediassa ihmiset kieppuvat erilaisissa muutoksissa, jotka kumpuavat niin biologiasta kuin pääkopasta.

Sarja keskittyy kuvaamaan keski-ikään yltäneiden Elenan ja Patrikin yllättävää ja hieman töksähtelevää rakkautta. Koska kummankin elämä on täyteläistä, kuvioihin sotkeutuvat kummankin lähipiirit: eksät, yhden illan tuttavuudet, pojat, tyttäret, ystävät, vanhemmat, kollegat.

Sarja saa huokaamaan, että niin se elämä on vain yksi muutosten sarjaa. Välillä muutokset ovat kiusallisia — ja herättävät myötähäpeää sivustaseuraajissakin. Mutta lopulta ne ovat vain sitä niin: elämää.” Milla Kukkonen

1 kausi, Yle Areena

Psst! Vaihdevuosista voi saada aikaan myös koskettavan ja ajatuksia herättävän podcastin. Kuuntele Menologeja-podcastia tästä.

6. Beef

”Suorastaan sarjakuvamaista toimintaa, jännitystä ja toinen toistaan tukalampiin tilanteisiin ajautuvia tyyppejä – Beef on sarja, jonka katsomisesta nauttii vähän kierosti.

Superhypersuorittaja, omaa kukkakauppabisnestään ja perhettään yhtä tiukasti johtava Amy (Ali Wong) saa huonona päivänään tieraivokohtauksen, joka saattaa hänet tekemisiin miten kuten toimeentulevan Dannyn (Steven Yeun) kanssa. Alkaa koston kierre, joka vie katsojan mukanaan suorastaan hypnoottisesti.

Stand up -koomikkonakin tunnettu Ali Wong yltää sellaiseen koomisen ja traagisen yhdistävään roolisuoritukseen, että kotikatsomossa on vaara vuoroin nauruhalvaukseen, vuoroin myötätunnon kyyneliin.” Annaleena Jalava

1 kausi, Netflix

7. Etsijät

”Muistatko Kimmo-sarjan vuosien takaa? Jos pidit siitä, pidät varmasti myös Etsijät-sarjasta. Se kertoo pikkupaikkakunnan innokkaista true crime -harrastajista, jotka haluavat etsiä kadonneita. Heti sarjan ensimmäisessä osassa he saavat tutkittavakseen kauan sitten kadonneen apteekkarin tapauksen. Ryhmä vain ei ole kovin yksimielinen mistään.

Luvassa on huutoa, sekoilua ja älyttömiä käänteitä. Rooleissa muun muassa taitavat Pirjo Lonka ja Kari Hietalahti.” Mari Karsikas

1 kausi, Yle Areena

Kuva: Tack Films

8. The Other Black Girl

”Täsmäsarja kaikille kirjallisuuden ystäville. Zakiya Dalila Harrisin samannimiseen menestysromaanin perustuva The Other Black Girl -sarja on pinnalta viihdyttävä ja pinnan alta syvällinen – täydellinen katselunautinto siis.

Arvostetun kirjankustantamon ainoa tummaihoinen työntekijä Nella ilahtuu, kun työpaikalle palkataan toinenkin afroamerikkalainen. Uuden työkaverin Hazelin ystävällisen pinnan alta alkaa kuitenkin paljastua synkempiä sävyjä, ja pian Nella on keskellä karmeaa tapahtumavyyhtiä, jossa myös työpaikka alkaa näyttäytyä pelottavassa valossa.

Hienointa sarjassa on ajankohtaisten teemojen, kuten rasismin, käsittely terävästi ja alleviivaamatta.” Annaleena Jalava

1 kausi, Disney+

9. Top Dog

”Ruotsin jengitilanteesta on puhuttu viime aikoina paljon – ja se saa katsomaan Ylen jännityssarjaa Top Dog aivan uudella tavalla. Sarja perustuu menestysdekkaristi Jens Lapiduksen kirjatrilogiaan, ja syksyllä Yle julkaisi sarjan toisen kauden.

Sarja hellii dekkareiden ystäviä, mutta parasta on tietenkin rikollissuvun vesan Teddyn ja asianajaja Emilyn rakkaustarina.”

2 kautta, Yle Areena

10. Beckham

”Etkö ymmärrä jalkapallosta mitään? Eikö voisi vähempää kiinnostaa? Sama. Katsoin silti Beckham-dokumenttisarjan ja koukutuin. Mielettömän hyvin tehty neliosainen minisarja sisältää vanhoja videopätkiä David Beckhamin urasta sekä elämästä julkisuudessa Victorian, Posh Spicen, kanssa.

Superkiinnostavissa intiimeissä kohtauksissa Davidin kasvoja kuvataan läheltä, kun hän katsoo aiempia onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan. Helmiä ovat myös kohdat, joissa Victoria ja David istuvat kotona sohvalla ja puhuvat toisistaan tai suhteestaan. Aloin fanittaa vähän futista ja Beckhameita sarjan katsottuani.” Iiris von Knorring

1 kausi, Netflix

11. Usherin talon tuho

”Jos kauhu, yliluonnollisuus, veri ja sukusaaga uppoavat, jatka lukemista. Kahdeksan jakson minisarja Usherin talon tuho on modernia kauhua: kuin Succession ja perinteisen kauhuleffat yhdistettynä happosateisiin, murhamysteeriin ja loistonäyttelijöihin. Siinä sisaruskaksikko rakentaa perhedynastian, mutta sitten sukulainen toisensa jälkeen alkaa kuolla mystisesti. Kaikesta karmeudesta huolimatta tyylikäs, koukuttava sarja!” Anni Peltola

1 kausi, Netflix

Kommentoi +