Tiesitkö nämä asiat Oona Airolasta? Rentoutuu katsomalla valaskuvia ja ärsyyntyy ihmisistä, jotka eivät kierrätä
me kysyimme
Tiesitkö nämä asiat Oona Airolasta? Rentoutuu katsomalla valaskuvia ja ärsyyntyy ihmisistä, jotka eivät kierrätä
Kysyimme näyttelijä ja muusikko Oona Airolalta 11 kinkkistä kysymystä. Saimme selville, että näyttelijää suututtaa erityisesti ympäristön tuhoaminen ja epätasa-arvo. Siksi hän haastaa elokuvien käsikirjoittajat ja katselee valasvideoita.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 2.2.2023
Trendi

1. Mikä on sykähdyttävin roolityösi?

Oma maa -elokuvan Anni. Sain tuoda feministisen näkökulman Suomen sotahistoriaan. Roolin myötä pääsin tekemään lisää rooleja.

2. Olet myös muusikko Oona. Millaista musiikkia teet?

Olen opiskellut kansanlaulua ja pop/jazz-laulua Kaustisen musiikkilukiossa, joten musiikissani on lyriikkaa ja melodiallisuutta. Biisini ovat pöytälaatikkokappaleita, joissa koitan miettiä pop-lyriikan uudistamista. Minulla on uudet kotistudiovälineet, ja olen alkanut tehdä musiikkia itse.

3. Jos et olisi taiteilija, mitä tekisit?

Työskentelisin eläinten kanssa. Olen kouluttanut oman hevosen jo 11-vuotiaana, ja kotonamme on aina ollut koiria. Kesällä hankimme mieheni kanssa isovillakoiran, Veikon. Voisi olla hienoa työskennellä terapiakoiran kanssa.

Eläimillä on ollut iso merkitys itsetuntooni. En ole koskaan ollut yksinäinen, koska olen ollut eläinten seurassa. Jouduin hevosonnettomuuteen kahdeksanvuotiaana, mutta se ei ole luonut pelkoa.

4. Olet kotoisin Kokkolasta. Kerro menovinkki!

Äitini pitää Ykspihlajassa sijaitsevan lapsuudenkotimme pihapiirissä musiikkikahvila Sahaa. Siellä ovat kiertäneet varmaan kaikki kotimaan muusikot.

Suunnittelemme näyttelijä- ja muusikkokollektiivin kanssa Ykspihlajan matkustajakotia, jossa olisi eriteemaisia huoneita. Esimerkiksi runohuoneessa voisi kirjoittaa ja kiinnittää runoja seinälle.

5. Sinulla on neljä sisarusta. Mitä jaatte siskosten kesken?

Huumorin. Saatamme istua viisi tuntia teellä ja puhua jostakusta kokkolalaisesta hahmosta. Sitä voisi kutsua ”tshehovilaiseksi” menoksi. Olemme aika dramaattisia, mutta keskustelemme lähestulkoon kuin aikuiset.

6. Minkä muutoksen puolesta taistelet?

Toivoisin, että aktivismi tapahtuisi muualla kuin somessa. Mieluummin kuljen ihmisten joukossa ja huomaan ratikkaan pyrkivän äidin, joka kaipaa apua rattaiden kanssa.

Minulle tärkeää on myös luonnonsuojelu. Ärsyynnyn, jos joku ei kierrätä. Minua suututtaa myös naiskuvan kapeus elokuvissa. Olen kyseenalaistanut, pitääkö raiskauskohtaus tehdä tai näyttää kuollut nainen alastomana.

7. Paras rentoutumisvinkki?

Ulkoilu. Lähden kävelemään musiikki tai podcast korvillani. Viimeksi olen kuunnellut Antti Holman Oopperajuhlat-podcastia ja Yhden yön juttuja -podcastia.

8. Miten kuvailet tyyliäsi?

Pukeudun käytännöllisesti. Käytän usein valkoisia paitoja ja farkkuja. Kesällä yritin näyttää trendikkäältä ja käytin maksimekkoa ja Birkenstockeja.

Teen usein eettisiä ja ekologisia valintoja ja lempikauppojani ovat verkkokaupat Nudge ja Kind of Green, ja tykkään Helsingissä Fredrikinkadun Uffista. Tykkään huoltaa vaatteita ja osaan tunnistaa laatukankaan työni ansiosta.

9. Tulevaisuuskuva, joka hymyilyttää?

Näen itseni ottamassa iisisti elämässä. Ennen koronaa saatoin ajatella, että maailma pitää muuttaa päivässä ja murehdin öisin epätasa-arvoista kohtelua ja ilmastonmuutosta. Tein myös paljon töitä. Nyt uskon, että osaan kieltäytyä töistä ja hyväksyä sen, että asenteiden ei tarvitse muuttua päivässä.

10. Mitä moni ei tiedä sinusta?

Seuraan Instagramissa vain valaiden ja haiden kuvia. Tiesitkö, että holkeri voi elää satoja vuosia? Mieletöntä! Olen pienestä asti fanittanut Tappajahaita ja kaikkia sea-nimisiä ohjelmia. Löysin hellyttävien valaskuvien pariin, kun katsoin hirveitä kuvia muovia täynnä olevista kuolleista mereneläimistä.

11. Paras saamasi vinkki viisaalta naiselta?

Äiti on ollut rohkea ja näyttänyt esimerkillään, että mikään ei pidättele, eivät varsinkaan muiden asenteet. Viimeksi äiti osti vanhan huvilan ja siirrätti sen purkualueelta turvaan. Hänen ansiostaan minusta on tullut rohkea.

Juttu on julkaistu Trendissä 6/20.

Kommentoi +