Teatteriarvio: Mika Myllyahon Korjaamo on tapaus
Kulttuuri
Teatteriarvio: Mika Myllyahon Korjaamo on tapaus
Kansallisteatterin Omapohjassa korjaamoa pyörittäviin kaveruksiin Jalluun ja Olaan ei voi olla rakastumatta.
Teksti
Julkaistu 27.3.2018
Eeva

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho on kirjoittanut pitkästä aikaa näytelmän, ja Myllyahon aiempia töitä nähneelle se on pieni tapaus.

Jallu ja Ola ovat vanhoja kavereita jo kouluajoilta. Suoria suustaan, nahisteleviakin, mutta tiukan paikan tullen toisiaan auttavia.

Myllyaho pitelee taitavasti hyppysissään ihmissuhteiden laajaa tunneskaalaa. Näyttelijät Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen istuvat Jallun ja Olan rooleihin kuin hanska renkaanvaihtajan käteen.

Korjaamo-näytelmä kuvaa miesten välistä kaveruutta, ja puhutaan esityksessä naisistakin. Jallu jumaloi vaimoaan Kisua, Olan avioliitto on ollut takkuilevampaa.

Miesten koulutausta on sama, mutta perheiden antamat lähtökohdat erilaiset. Ola varttui älyllisessä kodissa, Jallulla oli niukkaa rahasta.

Kun rehtorina työskentelevä Ola polttaa koulussa päreensä ja saa lähtöpassit, Jallu pelastaa vanhan kaverin korjaamoonsa töihin.

Puolitoistatuntinen näytelmä on napakka ja täynnä yllättäviäkin käänteitä. Yleisö vuoroin nauraa, vuoroin liikuttuu tapahtumien edetessä.

Myllyaho vastaa myös ohjauksesta. Hänen aiemmista, Ryhmäteatterille kirjoittamistaan näytelmistä Paniikki, Kaaos ja Harmonia on kulunut jo kymmenisen vuotta.

Korjaamon lavastus on Kati Lukan, pukusuunnittelu Auli Turtiaisen ja musiikki Samuli Laihon.

****

Korjaamon kantaesitys Kansallisteatterin Omapohjassa 21.3.2018.

Kommentoi +