Taru Sassi ja hänen puolisonsa päättivät viettää Porvoossa vain yhden kesän - nyt heillä on siellä hotelli, ravintola ja uusi värikäs koti: ”Tuntuu, että kuulumme tänne”
Ura
Taru Sassi ja hänen puolisonsa päättivät viettää Porvoossa vain yhden kesän - nyt heillä on siellä hotelli, ravintola ja uusi värikäs koti: ”Tuntuu, että kuulumme tänne”
Taru Sassia sanotaan usein rohkeaksi. Hotelli-ravintoloitsijaa tämä hämmentää. Eivätkö kaikki elä samalla tavalla?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 28.8.2023
Trendi

"MINULLE SANOTAAN USEIN, että olen rohkea. Kuulen tätä lähipiiriltäni ja ihmisiltä, jotka eivät edes tunne minua hyvin.

Viimeksi rohkeudesta mainitsi äitini, joka totesi, että olen ollut aina oman polkuni kulkija. Häkellyin. Mietin, eivätkö kaikki elä samalla tavalla.

Huvittavaa on, etten miellä itseäni rohkeaksi. Ennemmin kyse on tunteesta ja intuitiolla elämisestä. Olen aina mennyt, touhunnut ja saanut olla sellainen kuin olen.

Vanhempani muistavat yhä, kuinka olin heidän kanssaan viisivuotiaana laivalla. Lähdimme laivan diskoon katsomaan Paula Koivuniemeä. Esityksensä aikana Paula tarjosi minulle mikrofonia. Aloin laulaa joululaulua, jonka sanat keksin samalla, kun esiinnyin. Lopulta karkasin lavalle ilman lupaa.

Tarina naurattaa, mutta se kertoo jotain minusta ja tavastani elää.

Taru Sassi, 37, asuu Porvoossa keittiöpäällikköpuolisonsa Mikon ja lapsiensa Elman, 6, ja Klaran, 3, kanssa. Hän omistaa Mikon kanssa Hotel Onnin ja ravintola SicaPellen.

SEITSEMÄNTOISTAVUOTIAANA muutin Helsingistä Jyväskylään silloisen kumppanini luo. Vanhempani suostuivat keskusteluiden ja empimisen jälkeen. Kai he tiesivät, että lähtisin joka tapauksessa. Tein mallintöitä Paparazzilla ja opiskelin media-assistentiksi, mutten koskaan valmistunut.

Kaksi vuotta myöhemmin hain Lontooseen au pairiksi. Viikon päästä ideasta olin jo kaupungissa ilman matkalaukkua, kielitaitoa ja rahaa. Mukanani oli vain isältäni lentokentällä saamani viisikymppinen.

Peikonlehti sai paraatipaikan olohuoneen ikkunoiden edestä. Muuten tila elää vielä tetristä. ”Olemme asuneet täällä vasta kolmisen kuukautta, joten katsomme rauhassa, miten huonekalut asettuvat.” Sohva on Pohjanmaan Joy.

TAPASIN keittiöpäällikköpuolisoni Mikon yhdeksän vuotta sitten yhteisten ystäviemme kautta. Kohtaamisemme ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta jo puolen vuoden päästä olimme kihloissa.

Mikko on täydellinen vastakohtani: rauhallinen, harkitseva ja pohtiva. Olemme hyvä pari, koska kaikkien ideoideni ei ole tarkoituskaan mennä maaliin. Kun Mikko palaa ehdotukseeni parin viikon jälkeen, tiedän, että tässä on järkeä. Tätä viemme eteenpäin.

Sanon usein, että epäonnistumisiinkin voi suhtautua juonenkäänteinä, ei päätepisteinä.

KUN ELMA OLI VAUVA, Mikko sai työpaikan Hotelli Punkaharjulta. Jätimme Helsingin ja ostimme asunnon vuonna 1938 rakennetusta suojeluskuntatalosta Putikon kylästä. Elokuvateatterina ja liikuntasalina toiminut talo oli unelmiemme täyttymys. Vietimme siellä elämämme parhaat vuodet. Kaipasimme kuitenkin ystäviämme ja sukulaisiamme. Kun toinen lapsemme Klara ilmoitti tulostaan, palasimme Helsinkiin.

Oloni oli hirveä. Koin juurettomuutta ja mietin, tulenko enää koskaan tuntemaan mitään paikkaa kodikseni.

Onneksi sattuma puuttui peliin. Kolme vuotta sitten Mikon vanha tuttu ravintolapiireistä soitti ja kysyi, haluaisiko Mikko Porvooseen töihin.

Työskentelin yrittäjänä enkä ollut sidottu paikkaan, joten päätimme antaa kaupungille mahdollisuuden. Viettäisimme siellä yhden kesän. Rakastuimme kaupunkiin heti. Nyt tuntuu, että tänne me kuulumme ja tänne me jäämme. Toki mielemme voi jossain vaiheessa muuttua, mutta nyt on näin.

Taru ja Mikko tekivät pöydän yhdessä. Mikko rakensi rungon ja Taru laatoitti sen. Tuolit ovat Artekin. Taulut etsivät vielä paikkaansa.

Viime vuonna otimme Mikon kanssa yhteisen ammatillisen harppauksen, kun aloimme vastata Hotel Onnin ja ravintola SicaPellen toiminnasta. Sen saman, johon Mikon ystävä houkutteli hänet töihin.

Haluamme luoda asiakkaillemme uudenlaisen, henkilökohtaisen elämyksen keskellä Porvoon vanhaa kaupunkia.

Työnkuvani pitää sisällään kaiken mahdollisen: konseptoin, kehitän ja sisustan. Tarjoilen illallista, katan aamupalaa, päivitän somekanavia, valitsen viinejä ja siivoan huoneita. Kaikkea sopivassa suhteessa.

Taru tahtoo, että asussa on sopivassa suhteessa särmää ja hempeyttä. Siksi esimerkiksi tiukka leopardimekko vaatii seurakseen löysän ja rennon yläosan.

Ennen hotelli–ravintoloitsijaksi ryhtymistä työskentelin isojen, mielenkiintoisten projektien parissa media- ja sisältöalalla. Tein töitä muun muassa Bassoradiolle. Se, että heittäydyin keskellä koronaa kunnianhimoisen vision kanssa täysin uuden asian pariin, kauhistutti.

En olisi kuitenkaan voinut toimia toisin. Hoin mielessäni, että jos alan jänistää, voin palata vanhaan. Vielä ei ole ollut tarvetta.

Ehkä minua auttaa myös se, etten ole koskaan osannut katua. En nytkään. Jos vastoinkäymisiä tulee, mietin niitä sitten. Etukäteen murehtiminen ei tuo lisäarvoa. Sanon usein, että epäonnistumisiinkin voi suhtautua juonenkäänteinä, ei päätepisteinä.”

Vanha, telinevoimistelussa käytetty hevosteline sai uuden elämän rahina. Taru poisti telineestä vain jalat. ”Haluan kotiimme merkityksellisiä, iloa tuovia ja näyttäviä esineitä.”
Eteisen lamppu on kirppislöytö. Myös laatikosto on vintagea ja kulkenut mukana Punkaharjulta. Laatikostossa säilytetään pipoja, hanskoja ja muuta pientä.

Juttu on julkaistu Trendissä 3/2023.

Kommentoi +