Toimittaja Susani Mahaduran tärkeät kirjat kertovat identiteetistä ja siitä, miten pääsee huolista eroon
Kirjavinkit
Toimittaja Susani Mahaduran tärkeät kirjat kertovat identiteetistä ja siitä, miten pääsee huolista eroon
Susani Mahadura lukee mielellään ruskeiden ihmisten kokemuksista Suomessa. Nämä ovat Susanin kolme kirjasuositusta.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 21.7.2023
Trendi

Kirja, joka avasi uuden maailman­­­

Jani Toivola: Rakkaudesta

Toimittaja Susani Mahaduralle ruskeiden ja mustien kirjailijoiden teokset ovat tärkeitä. Niiden kautta hän on löytänyt tavan hahmottaa itsensä osana yhteiskuntaa.

”Vaikka kirjojen aiheet eivät koskettaisi minua, ne kertovat aina myös minun tarinaani.”

Hän lukee mielellään kirjoja, jotka kertovat ruskeiden ihmisten kokemuksista Suomessa.

Rakkaus on Mahaduran suosikki­aihe. Kun hän tarttui Jani Toivolan Rakkaudesta-teokseen, hän oletti kirjan keskittyvän romanttiseen rakkauteen.

Kirjassa Toivola kuitenkin kuvailee kahden miehen välisen rakkauden lisäksi muun muassa ihmissuhteisiin liittyvää epävarmuutta ja häpeää. Hän kirjoittaa myös suhteesta perheeseen ja siitä, kuinka hänen tyttärensä on opettanut hänelle eniten rakkaudesta.

”Jani Toivola on parhaimpia kirjoittajia Suomessa. Hän kuvaa tarkasti ja herkästi arkea ja saa oivaltamaan uutta.”

Tämän kirjan ahmin

Koko Hubara: Bechi

Noin kuusi vuotta sitten Mahadura löysi toimittaja ja kirjailija Koko Hubaran blogin ystäviensä vinkkaamana. Siitä asti hän on seurannut Hubaraa ihaillen.

Mahadura oli tuohon aikaan työharjoittelussa Yle Puheella ja sai haastatella Hubaraa.

”Menin haastatteluun jännityksestä täristen, mutta Hubara otti minut niin lämpimästi vastaan, että jännitys kaikkosi. Siinä me olimme. Kaksi ruskeaa tyttöä puistossa. Ajattelin, että tässä hetkessä on jotain vallankumouksellista ja tärkeää.”

Mahadura on lukenut äänikirjaksi Hubaran esikoisromaanin Bechin. Romaani puhutteli äitinsä kanssa kahdestaan kasvanutta Mahaduraa, ja hän ahmi sen hetkessä ennen äänityksiä. Kirjassa päähenkilön äiti kantaa traumaa, josta ei kerro tyttärelleen. Siitä syntyy kuilu heidän välilleen.

”Ääneni värisi useaan otteeseen studiossa romaania lukiessani. Hubaralla on kyky koskettaa. Hän kuvaa hyvin äidin ja tyttären välistä rakkautta, joka on samaan aikaan ehdotonta ja kipeää.”

Aina suosiossa

K. Sri Dhammananda: Why Worry

Kun Mahadura oli 21-vuotias, hän oli hukassa identiteettinsä ja ruskeutensa kanssa. Niinpä hän lähti ensimmäistä kertaa toiseen kotimaahansa Sri Lankaan.

Vaikka Mahadura on kastettu evankelisluterilaiseen kirkkoon, hänen srilankalainen isänsä oli puhunut hänelle paljon buddhalaisuudesta.

Perillä Mahadura marssi kirjakauppaan ja kahmi kirjoja, jotka voisivat johdattaa häntä kohti buddhalaista elämänfilosofiaa. Ensimmäisenä käteen tarttui srilankalaisen filosofin ja munkin K. Sri. Dhammanandan kirja.

”Kirja kertoo stressistä ja siitä, miten päästä eroon huolista. Kirjassa käsitellään muun muassa sitä, kuinka iso osa ahdistus on elämäämme länsimaissa, vaikka samaan aikaan meillä on enemmän vaurautta kuin koskaan.”

Mahadura ajattelee, että on tervettä kohdata kuolevaisuutensa.

”Kirjan alkusanat ovat hauskat: ’Ihmiset syntyvät, kärsivät ja sitten kuolevat.’ Miksi siis kantaa huolta, kun elämä kuitenkin päättyy.”

Juttu on julkaistu Trendissä 6/21.

Kommentoi +