Tiedätkö, mitä ystävillesi todella kuuluu? Sosiaalinen media voi vääristää ystävyytemme, asiantuntija sanoo
Sosiaalinen media
Tiedätkö, mitä ystävillesi todella kuuluu? Sosiaalinen media voi vääristää ystävyytemme, asiantuntija sanoo
Kun tapaat ystävän, päivitätkö kuulumiset kuin somea ei olisikaan vai oletatko, että toinen tietää perusasiat? Tietokirjailija kertoo somesta ja ystävyydestä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 30.5.2023
Trendi

KUULOSTAAKO TUTULTA: et ole tavannut ystävääsi hetkeen, mutta tiedät silti, mitä hänelle kuuluu? Olet reagoinut sydänsilmäemojilla, kun hän kertoi Instagram-tarinassaan uudesta kasvovoiteestaan, ja painanut sydäntä hänen lomakuvilleen. Ystävyytenne voi hyvin – vai voiko?

”Instagramissa voi tulla tunne, että kun huomioi ystäviensä julkaisut, hoitaa sillä tavalla tehokkaasti ystävyyssuhteitaan. Se helpottaa monen kiireisen ihmisen oloa ja vähentää ihmissuhteiden hoitamisen aiheuttamaa painetta”, tietokirjailija ja toimittaja Aino-Mari Tuuri sanoo.

Hän on kirjoittanut aiheeseen liittyen kirjan nimeltä Aikakone: Ihmissuhteet digimaailmassa.

”Kun jakaa jotain Instagramissa, helposti ajattelee, että sen jakaa koko maailmalle. Algoritmi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuka näkee ja mitä.”
Aino-Mari Tuuri

INSTAGRAMISTA SAA NÄPPÄRÄSTI perustiedot kaverien elämästä: kellä on uusi kampaus, missä kukin on syönyt, miltä ystävän uuden kodin sisustus näyttää. Nykyisin täytyykin tehdä päätös, kun tapaa toisen pitkästä aikaa: päivitetäänkö kuulumiset kuin somea ei olisikaan vai oletetaanko, että toinen tietää jo perusasiat sen kautta?

”Some on rinnakkaisuniversumi, jonka joutuu nykyään ottamaan huomioon”, Tuuri sanoo.

Toinen pulma on se, että aina ei välttämättä itsekään muista, mitä on julkaissut Instagramissa ja kenelle: jakoiko tarinansa kaikille vai vain läheisimmille kavereille?

Lisäksi ei voi olla varma siitä, kuka julkaisun tai tarinan on nähnyt.

”Kun jakaa jotain Instagramissa, helposti ajattelee, että sen jakaa koko maailmalle. Algoritmi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuka näkee ja mitä.”

On hyvä muistaa, että kaikki kaverit eivät välttämättä vietä somessa aikaa aktiivisesti, vaikka itse viettäisikin.

Kuvittele, että lemmikkisi on sairaana ja oletat ystäväsi tietävän siitä, jaoithan tiedon Instagramissa. Jos ystäväsi ei kommentoi asiaa, se tuntuu pahalta. Todellisuudessa voi kuitenkin olla, että ystävä ei ole nähnyt Instagram-tarinaasi ja on siis autuaan tietämätön surustasi.

Jos omassa elämässä on tapahtunut jotain tärkeää, se kannattaakin viestiä ystäville henkilökohtaisesti, Tuuri muistuttaa. Perusasia, mutta unohtuu helposti somentäyttämässä maailmassa.

Kannattaa miettiä, miten paljon valtaa antaa Instagramille ihmissuhteidensa rakentamisessa. Alustan algoritmi saattaa rankaista, jos siellä ei vietä paljon aikaa, eikä siksi anna näkyvyyttä jutuillesi. Siitä seuraa, etteivät kaverisi välttämättä näe juttujasi sitten, kun päätätkin julkaista jotain – ei kovin hyvä juttu yhteydenpidon kannalta.

PELKKÄ YSTÄVÄN SOMEKUVISTA TYKKÄÄMINEN ei riitä kovin pitkälle. Ystävyys kun on lähtökohtaisesti laji, joka vaatii aikaa ja vaivannäköä – ajankäytön optimoiminen sen suhteen ei ole pidemmän päälle hyvä idea, Tuuri ajattelee.

”Ystävyyttä ei voi tehostaa. Se vaatii myös hiljaisuutta ja kanssakäymistä, se on ikään kuin turhaa ajankäyttöä.”

Instagram ei nimittäin kerro, mitä ystävälle oikeasti kuuluu.

”Miten ystävällä menee, miltä hänestä tuntuu, mitä hän ajattelee nykyään – se tieto voi jäädä vajaaksi.”

Ystävää siis tavataan lähinnä siksi, että hänen kanssaan viihdytään. Tapaamisesta ei tavoitella hyötyä tai raksia ruutuun: nyt on hoidettu ystävyyttä. Tosiystävien arvon huomaa myös usein vasta sitten, kun heitä tarvitsee. Eli silloin, kun elämässä tulee vastoinkäymisiä ja kaipaa jotakuta, jolle uskoutua tai jonka kanssa kokea syvempää yhteyttä. Tykkäysnapin painalluksella ei luoda tällaisia ihmissuhteita.

”Ystävyyteen kuuluu paljon vaikeasti määriteltäviä puolia, joita ei saa somesta. Korona onkin voinut saada huomaamaan, että some tai videopuhelu ei ole sama asia kuin fyysinen kohtaaminen.”

Vaarana on, että tällä surffailu alkaa koukuttaa niin paljon, että se vie aikaa ystävien tapaamiselta oikeasti.

JÄRKI SANOO, että kasvokkainen tapaaminen ilahduttaisi enemmän ja somessa roikkumista pitäisi vähentää, mutta käsi hakeutuu silti vain puhelimelle. Mikä Instagramissa sitten viehättää?

”Ihminen on sosiaalinen eläin. Muut ihmiset ja heidän kuulumisensa kiinnostavat herkästi ja houkuttavat someen.”

Instagram onkin kuin ihmistori, missä saa kuulla aina uutta ja näkee paljon ihmisiä. Vaarana on, että tällä ihmistorilla surffailu alkaa koukuttaa niin paljon, että se vie aikaa ystävien tapaamiselta oikeasti.

”Instagramista voi myös tulla tunne, ettei viitsi lähteä tapaamaan ihmisiä, kun näkee heidän kuulumisensa muutenkin. Kannattaa kuitenkin miettiä, riittääkö se vai jääkö syvempi yhteys puuttumaan.”

Toisaalta ihmisten kohtaaminen on myös Instagramin kaunis puoli. Sielläkin voi hyvin kohdata muita aidosti.

”Some on ilman muuta luonut uusia kohtaamispaikkoja ja avannut valtavasti mahdollisuuksia tavata muita. Yksi Instagramin tärkeimmistä tehtävistä on tuoda ihmisiä yhteen.”

Monille Instagram on myös tapa kohdata ihmisiä, joita ei muuten tapaisi. Sieltä voi löytää omanlaisiaan tyyppejä, harrastusporukoita tai henkisen kodin, oman heimonsa.

”Suomi on pitkä ja harvaan asuttu maa. Aina lähellä ei asu ketään, jonka kanssa voisi jakaa itselle tärkeitä asioita. Silloin some voi olla hengenpelastaja.”

Korona-aika vähensi tapaamisia kasvokkain. Yhteydenpito ystäviin digitaalisesti kuitenkin kasvoi. Parhaassa tapauksessa some onkin alusta, jolla oikean elämän ystävyys jatkuu ja siihen tulee vielä uusia puolia. Tällöin kaverin tarinasta tykkääminen on vain ihana lisämauste ystävyyteen.

”Juhlin hiljattain nelikymppisiäni. Jälkeenpäin on ollut ihanaa katsella kuvia ja videoita juhlista. Liveystävyys voikin näin levitä kauniisti somekanaviin ja vahvistua siellä”, Tuuri sanoo.

Juttu on julkaistu Trendissä 9/22.

Kommentoi +