Soololevyn tehnyt Egotripin Knipi: ”Haluan jättää jäljen myös itsenäni”
Muusikko
Soololevyn tehnyt Egotripin Knipi: ”Haluan jättää jäljen myös itsenäni”
Muusikko Knipi eli Zachris Stierncreutz tekee soolouraa. Hän suree viime vuonna menehtynyttä valokuvamalli-äitiään tutkimalla vanhempiensa elämäntyötä. Lue myös Knipin kulttuurivinkit keskitalveen.
Teksti

Kuvat

27.1.2023
 |
Eeva

Kitaristi, laulaja ja säveltäjä Knipi kiertää Suomea levynjulkaisukeikoillaan. Hän on ehtinyt myös tehdä kiinnostavia löytöjä menehtyneiden vanhempiensa elämästä.

Egotripin perustamisesta on jo kolmekymmentä vuotta. Mikä sai sinut ryhtymään sooloartistiksi?

”Olen ollut vuosikausia bändin primus motor. 25-vuotisjuhlamme jälkeen minulle tuli fiilis, että oli aika tehdä muutakin. Haluan jättää jäljen myös omana itsenäni. Nyt olen tehnyt jo kaksi soololevyä. Viimeisin, Valoilmiöitä, ilmestyi vuosi sitten.”

Isäsi oli taidemaalari Mikael Stierncreutz ja äitisi valokuvamalli May-Britt (os. Seitava). Olet tehnyt kiinnostavia löytöjä heistä?

”Äitini menehtyi loppukesästä. Olen tehnyt surutyötä käymällä lasteni kanssa läpi lapsuudenkotiani. Löysimme sieltä muun muassa nelisenkymmentä julkaisematonta taulua, piirustusta sekä grafiikkaa. Meillä on edessä valtava työ teosten luetteloinnissa ja myytyjen taulujen paikallistamisessa.

Löysin myös kaitafilmejä ja lukuisia lehtijuttuja vanhemmistani, muun muassa Eevan kansi­kuvia äidistä. Myös isoisästäni, julistetaiteilija Helge Mether-Borg­strömistä löytyi uutta tietoa. Marimekon logo on hänen suunnittelemansa.”

Mitä aiot tehdä kokoamallasi materiaalilla?

”Tavoitteena on järjestää näyttely vuonna 2026, kun isäni kuolemasta tulee 50 vuotta. Tärkeintä olisi löytää yhteistyötaho. Muun muassa Ateneum ja Sara Hildénin taidemuseo omistavat muutamia isäni tauluja. Äidistä tehdyistä lehtijutuista ja kuvista olisi myös aineksia kirjaan tai näyttelyyn.”

Levynjulkaisukiertueesi jatkuu talvella. Mitä muuta on luvassa?

”Kevääksi suunnittelemme poikani Danielin kanssa konsertteja duona. Kesällä olen festivaaleilla. Myös Egotripin kanssa on tarkoitus aktivoitua.”

Millainen kulttuurin kuluttaja olet?

”Taistelen kaamosta vastaan yrittämällä käydä pari kertaa kuussa kulttuurimenoissa. Ladulle minua ei saa edes kirveellä uhaten.”

Knipin kulttuurisuositukset:

Kirja: Kjell ja Mårten Westö, Vuodet (Otava). ”Tämän innoittamana luin vihdoin Leijat Helsingin yllä. Olin jättänyt sen lukematta, kaiken muun olen Kjell Westöltä lukenutkin.”

Taidenäyttely: Antti + Vuokko Nurmesniemi, Designmuseo 9.4.23 asti, Helsinki. ”Suunnittelijapariskunta on merkittävä osa suomalaisen muotoilun historiaa.”

Televisiosarja: Ethos (Netflix). ”Turkkilaisessa sarjassa musliminainen päätyy modernin psykiatrin vastaanotolle. Hienoa, viipyilevää tarinankerrontaa.

Televisiosarja: Modern Love Amsterdam (Prime Video). ”Sarja perustuu New York Timesissa julkaistuihin stooreihin. Hollantilainen versio on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen."

Näytelmä: Fanny ja Alexander, Helsingin Kaupunginteatteri. ”Kiinnostaa, mitä Paavo Westerberg saa tutusta tarinasta irti tässä ajassa.”

Äänikirja: Laura Malmivaara, Vaiti (Otava). ”Kirja on maaginen kokemus Lauran lukemana. Läsnä on ihana surumielisyys.”

Kommentoi +