Yksi hetki sai Sointu Borgin tajuamaan, että kaikki ovat epävarmoja – toiset vain peittävät sen paremmin
Itsetunto
Yksi hetki sai Sointu Borgin tajuamaan, että kaikki ovat epävarmoja – toiset vain peittävät sen paremmin
Kun Sointu Borg kärsii työelämässä huijarisyndroomasta, hän muistelee hetkeä takahuoneessa sekä Meryl Streepiä.
Teksti

Kuvat

22.5.2023
 |
Trendi

”OLIN KERRAN televisiotuotantoyhtiön takahuoneessa, kun kuulin panelistikollegani soittavan ystävälleen. Hän sanoi puhelimeen, että kerro ainakin kolme seikkaa, jotka tulee nostaa esiin keskustelussa.

Sillä hetkellä ymmärsin, että olemme kaikki yhtä kujalla. Jotkut vain peittävät sen rutinoituneemmin.

Vaikka oivallus vapautti, kärsin silti huijarisyndroomasta. Kohdallani se nousee useimmiten esiin ammatillisissa yhteyksissä. Vaikka olen valmistunut kauppakorkeakoulusta, mietin, olenko tarpeeksi ekonomi kommentoimaan kansantalouden tilaa tai jakamaan sijoitusvinkkejä.

Viimeksi pohdin tätä, kun minulle tarjottiin kustannussopimusta kirjasta. Päätin kuitenkin kirjoittaa, vaikka punnitsin, osaanko tarpeeksi. Diili-voittoni jälkeen olen harjoitellut sanomaan entistä hanakammin kyllä myös asioille, jotka haastavat.

Hakeudu seuraan, jossa persoonaasi arvostetaan ja voit hyvin. Älä pienennä itseäsi.

USKON, ETTÄ USEIMMILLA MEISTÄ on potentiaalia, jota emme käytä. Emme uskalla tai sitten ympäristömme, kollegamme tai lähipiirimme painavat meitä heille otollisimpaan muottiin.

Neuvonkin: Kannattaa olla tarkkana, minkälaista tarinaa kertoo itsestään. Jos jossain työpaikassa on kehno olo, se ei välttämättä johdu sinusta. Hakeudu seuraan, jossa persoonaasi arvostetaan ja voit hyvin. Älä pienennä itseäsi.

Minua on auttanut vaikeissa paikoissa myös se, että puhun ja näytän epävarmuuteni avoimesti. Se antaa tilaa hengittää. Särötön tyyppi, joka osaa kaiken ja jolla on mielipide aina valmiina, on epäilyttävä.

Toimintaani vaikuttaa, että kestitsin yli kymmenen vuotta Suomen vaikutusvaltaisimpia henkilöitä erilaisissa tapahtumissa, kuten festivaaleilla. Näin ja kuulin kaikenlaista. Kokemus teki minusta allergisen pullistelulle ja egon pönkittämiselle. En siedä sellaista.

Saattohoitokodissa työskennelleet hoitajat kertovat, että kuolinvuoteella moni katuu sitä, ettei elänyt rohkeammin.

JOS HUIJARISYNDROOMA VAIVAA, suosittelen ammattiapua tai Googlea. Sieltä löytyvät muun muassa Meryl Streepin kelat, että ennen jokaista elokuvaansa hän pelkää paljastavansa, ettei osaakaan näytellä – ja tekee sen silti. Elämä on liian lyhyt katumiseen.

Saattohoitokodissa työskennelleet hoitajat kertovat, että kuolinvuoteella moni katuu sitä, ettei elänyt rohkeammin. Vituttaahan se, jos jättää tekemättä tai pelkää liikaa. Usko tekemiseen löytyy kokeilemalla.”

Juttu on julkaistu Trendissä 09/22.

Kommentoi +