
Eevan toukokuun kirjasuositus on Silja-Elisa Laitosen esikoiskirja Valinta. Lue Eevan kirjavinkit.
Kirja-arvostelu: Silja-Elisa Laitonen, Valinta
Joskus kirjasta tulee ajankohtaisempi kuin kirjoittaja osaa kuvitellakaan. Silja-Elisa Laitosen esikoisromaani Valinta kertoo nuoresta Raakelista, joka jatkosodan syttyessä on vihdoin tarpeeksi vanha pestautumaan lotaksi.
Raakelille sota merkitsee aluksi seikkailua ja vapautumista vanhempien valvonnasta ja yksinäisyydestä. Toki Lotta Svärd -järjestö vaatii harmaapukuiselta armeijaltaan tiukkaa siveellisyyttä, mutta ainakaan Raakelin enää ei tarvitse yrittää miellyttää vaativaa äitiään.
Laitonen kuljettaa Raakelia tehtävästä toiseen: viestikeskuksen siisti sisätyö vaihtuu sodan aina vain jatkuessa rankempiin pesteihin etulinjan lähellä. Raakelin sota muuttuu pyörteeksi verisiä vaatteita, nälkää, uupumusta, nuoria vainajia ja sodan rikkomia nuorukaisia. Ei Raakelkaan taida sodasta selvitä ehjänä.
Valinta alkaa vähän tahmeasti. Olin jo vähällä luovuttaa, niin sovinnaiselta teksti tuntui. Onneksi jatkoin, sillä Valinta kasvaa täyteläiseksi romaaniksi ja vie mukanaan. Se ei ehkä ole täysosuma, mutta se on tärkeä, sivistävä ja viihdyttävä romaani siitä, mitä naiset sodassa kokivat.
Sisällissodan naisista dokumentin tehnyt Laitonen onnistuu kirjoittamaan todeksi sen kiihkeyden, vimman ja kauhun, jossa nuoret ihmiset sodan keskellä elävät ja kuolevat.
Pidin Valinnassa myös siitä, että se näyttää naisten sodan monesta kulmasta. Etuoikeutettu Raakel kohtaa sodassa toisenlaisen Suomen kasvatteja.
Romaanin ehkä kiinnostavin hahmo on Raakelin täti Elisabeth. Itsenäinen ja salaperäinen Elisabeth toimii sodan harmaalla alueella, mutta rohkaisee esimerkillään kunnollista Raakelia rikkomaan rajoja ja uhmaamaan sekä sääntöjä että perinteistä naiskuvaa edustavaa äitiään.
Teksti: Mari Paalosalo-Jussinmäki
3 x Kirjavinkit
Kaikki elämästä
Romaani – Tämä kokonainen maailmani
Jos rakastat Hilary Mantelia, rakastat tätä kirjaa. Selfhelp-julkkiksena tunnettu Elizabeth Gilbert on kirjoittanut upean ja upottavan romaanin 1800-luvulla eläneestä kasvitieteilijästä. Tämä kokonainen maailmani (Gummerus, suomentanut Taina Helkamo) kertoo Almasta, jota lukija ei unohda koskaan. Isokokoinen, yksinäinen nainen tutkii sammalia ja tulee samalla kirjoittaneeksi teorian elämästä. Gilbert on saanut inspiraatiota historian unohtamista tiedenaisista. Teksti: Mari Paalosalo-Jussinmäki
Pimeän hetkellä
Rikosromaani – Pimennossa
Pimennossa (WSOY, suomentanut Natasha Vilokkinen) on hieno romaani rikoksesta. Tana French kirjoittaa kyllä pätevän juonen, mutta olennaista kirjassa on kaikki muu. Pikkutytön murhaa selvittävä Rob Ryan joutuu pohtimaan sitä, kuka itse on: murha pakottaa hänet palaamaan lapsuuden tragedian tapahtumapaikalle. Pimennossa kaartaa kaukaa kliseet ja nousee parhaiden lukemieni rikosromaanien joukkoon. Onneksi se on vasta Dublinin murhat -sarjan ensimmäinen suomennos. Teksti: Mari Paalosalo-Jussinmäki
Mestarin perhe
Menestysromaani – Hamnet
Maggie O'Farrell kuvaa maailman tunnetuimman näytelmäkirjailijan perhe-elämää niin taiten, ettei Hamnet (S & S, suomentanut Arja Kantele) oikeastaan tunnu historialliselta romaanilta. Sen sijaan se on kiehtova tarina rakkaudesta, surusta ja perheestä, joka sattui elämään 1500-luvun Englannissa. William Shakespearen, jota ei edes mainita nimeltä, sijaan voimahahmoksi nousee hänen elinikäinen vaimonsa, sovinnaisuuksista piittaamaton luonnontuntija ja parantaja, ja lapsensa menettävä äiti. Teksti: Outi Rastas
2 x Vaikuttavat tarinat Suomen historiasta
Tietämystään Suomen historiasta voi nyt kartuttaa kahdella erinomaisella elämäkerralla. Reetta Hännisen Tulisydän: Maissi Erkon kiihkeä elämä (Otava) valottaa 1800–1900-luvun taitteessa eläneen mediaperheen vaikuttajanaisen käänteitä.
Jasmine Westerlundin teos Olly Donnerin kiehtova elämä (WSOY) puolestaan vie hurmaavalle matkalle 1900-luvun alussa eläneen kosmopoliitin mukaan.
Teksti: Annaleena Jalava
Kirja-arviot on julkaistu Eevassa 5/22.