Miksi pienille lapsille saa näyttää elokuvissa väkivaltaa mutta ei kuukautissidettä?
Kolumni
Miksi pienille lapsille saa näyttää elokuvissa väkivaltaa mutta ei kuukautissidettä?
Floridassa puuhataan lakia, joka kieltäisi kuukautisista puhumisen koulussa alle 11-vuotiaille. Tämä lietsoo kuukautishäpeää, kirjoittaa Trendin AD Sarleena Kinanen kolumnissaan.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.7.2023

Disney-lastenelokuva Punainen kertoo 13-vuotiaasta Meistä ja murrosiän aiheuttamista tunnekuohuista. Elokuva itsessään on aiheuttanut niin suurta kuohuntaa maailmalla, että siitä on useassa maassa poistettu kohtauksia eikä elokuvaa suositella alle yhdeksänvuotiaille.

Syy? Elokuvassa ei ole väkivaltaa, päihteitä tai seksuaalista sisältöä, mutta siinä näytetään kuukautisside ja puhutaan avoimesti kuukautisten alkamisesta.

Siinä missä alle yhdeksänvuotiaille saa elokuvassa lyhytkestoisesti näyttää kauhua ja väkivaltaa, kuten sodan kauheuksia tai äitipuolen vaatimassa bonuslapsensa sydäntä todisteeksi murhan onnistumisesta, sidepaketti tai kuukautisveri on liikaa.

Nämä linjaukset ovat aivan käsittämättömiä.

Lapsella voi olla jo kuukautiset, mutta katsotaan, että elokuvassa kuukautissuojan näkeminen on hänelle liikaa.

KUUKAUTISET ALKAVAT Suomessa keskimäärin 12–14-vuotiaana, mutta yhä useammalla jo paljon aiemmin. Jo niinkin nuoren kuin kahdeksanvuotiaan murrosikää ei katsota olevan tarpeen jarruttaa terveydellisistä syistä.

Tämä siis tarkoittaa, että lapsella voi olla jo kuukautiset, mutta katsotaan, että elokuvassa kuukautissuojan näkeminen on hänelle liikaa.

Kun kuukautiseni alkoivat 15-vuotiaana, äiti kysyi, haluanko juhlat.

MUISTAN, että noin kymmenvuotiaana tein kuukautissiteillä testejä. Sidemainokset kiinnostivat, joten kaadoin vettä siteille ja taputtelin niitä pyyhkeillä. Oli kiinnostavaa nähdä, kuinka siteet pitivät veden sisällä, ihan niin kuin mainoksissa oli näytetty.

Kun kuukautiseni sitten alkoivat 15-vuotiaana, äiti kysyi, haluanko juhlat. En todellakaan halunnut, mutta muuten homma meni kohdallani melko kivuttomasti.

Olisipa jokainen lapsi ja huoltaja saanut jo kauan sitten katsoa elokuvan, jossa menkoista puhutaan ihan tavallisesti.

Kaveripiiristäni olen kuitenkin kuullut useita tarinoita, joissa lapsi on istunut täydellisen hämmennyksen vallassa koulun vessassa ja käyttänyt jopa vuoden päivät vessapaperia pikkareissa, koska ei ole uskaltanut tai osannut puhua asiasta huoltajalleen.

Osa tutuistani on lapsuudessaan käyttänyt viikkorahojaan siteiden ostoon, jotta ei olisi joutunut puhumaan asiasta kotona. Yksi ystäväni kertoi olleensa yhdeksänvuotiaana niin pihalla, ettei käyttänyt mitään kuukautissuojaa, kunnes vanhempi oli huomannut kysyä asiasta.

Olisipa tuo lapsi – tai oikeastaan jokainen lapsi ja huoltaja – saanut jo kauan sitten katsoa elokuvan, jossa menkoista puhutaan ihan tavallisesti.

Floridan osavaltiossa puuhataan lakia, joka kieltäisi kuukautisista puhumisen koulussa alle 11-vuotialle.

JOS SUOMESSA kuukautisista puhuminen on ollut vaikeaa, asian ympärillä pyörivä keskustelu Yhdysvalloissa vasta onkin pöyristyttävää.

Floridan osavaltiossa puuhataan lakia, joka kieltäisi kuukautisista puhumisen koulussa alle 11-vuotialle. Samaisessa osavaltiossa yritettiin ajaa läpi sitä, että tyttö- ja naisurheilijoiden olisi luovutettava kuukautistietonsa seuralleen.

Seurat tuskin olisivat käyttäneet kuukautisten alkamista ja kestoa koskevia tietoja hyödyksi vain treenaamisessa. Selvityksellä oli paljon synkemmät ja transfobiset tavoitteet, kuten määritellä naisurheilijoiden sukupuolta tietojen avulla. Sittemmin floridalaiset yliopistot ovat luopuneet tietojen keräämisestä.

Ei normaalien ruumiintoimintojen vuoksi tarvitse välttämättä järjestää juhlia, ja jatkossakin teinit varmasti häpeilevät koulun pihalla sidepaketin kanssa sekoilevaa äitiä. Toivon silti, että jatkossa menkat voisivat olla ihan tavallinen asia, jota ei tarvitse häpeillä tai pitää salassa vanhemmilta eikä oikeastaan keneltäkään muiltakaan.

Kommentoi +